Κορωνοϊός: Ο επίμονος «Αρκτούρος» και πόσο πιθανό είναι να προκαλέσει νέα έξαρση της πανδημίας

Έχουμε σταθερά πάνω από 500 άτομα με κορωνοϊό μέσα στα νοσοκομεία, τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Must Read

Μπορεί εμείς να (κάνουμε ότι) την έχουμε ξεχάσει, αλλά η πανδημία Covid-19 βρίσκει διαρκώς νέους τρόπους να μάς θυμίζει ότι δεν πρόκειται να φύγει από… κοντά μας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την «επέλαση» της νέας παραλλαγής του νέου κορωνοϊού, γνωστή ως «Αρκτούρος».

Για τη γενικότερη κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας, αλλά και ειδικότερα για το πώς και τι του «Αρκτούρου» μίλησε στην ΕΡΤ ο… παλιός μας γνώριμος Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «ο κορωνοϊός έχει μια σταθερή διασπορά που δε φαίνεται να πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην έξαρση των κρουσμάτων μόλυνσης από κορωνοϊό που ακολούθησε τις διακοπές του Πάσχα, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχόλη του ΕΚΠΑ, σημείωσε πως στα νοσοκομεία οι ασθενείς εντοπίζονται με τον ιό κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων ελέγχων, χωρίς να το γνωρίζουν από πριν.

«Αν κάποιος χρειαστεί χειρουργείο και έχει βγει θετικός, είναι πιθανόν αυτό να του δημιουργήσει κάποια επιπλοκή», είπε χαρακτηριστικά ο Γκ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι ο ιός έχει περάσει σε φάση ενδημικότητας. «Δεν είναι αυτό ο οποίος προκαλεί το κύριο πρόβλημα, αλλά επιβαρύνει άλλα προβλήματα που πιθανώς έχουμε και γι’ αυτό το λόγο οι ευάλωτοι, οι οποίοι βγαίνουν θετικοί, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, τόνισε ότι έχουμε σταθερά πάνω από 500 άτομα μέσα στα νοσοκομεία, τα οποία έχουν κορωνοϊό. Όσον αφορά τη νέα υποπαραλλαγή που εμφανίστηκε πρώτα στην Ινδία, ο καθηγητής σχολίασε ότι «ο “Αρκτούρος” δεν μας έχει χτυπήσει ακόμα την πόρτα. Δεν έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι βρίσκεται στην Ελλάδα. Δεν τον έχουμε ανιχνεύσει και δεν φαίνεται ότι είναι ικανός να αλλάξει ο “Αρκτούρος” την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, δηλαδή στο γενικό πληθυσμό».

Δεν υποχωρεί η διασπορά

«Αυτό που μας απασχολεί εμάς τους γιατρούς είναι ότι η διασπορά παραμένει. Εξακολουθούμε και έχουμε περιστατικά μέσα στα νοσοκομεία, ενώ από τις άλλες ιώσεις έχουμε σταματήσει να τα βλέπουμε και δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα σταματήσει. Δε φαίνεται να περνάμε σε μια φάση όπου ο ιός δεν θα ανιχνεύεται», όπως γίνεται, για παράδειγμα, με τη γρίπη «που δεν την ανιχνεύουμε άνοιξη – καλοκαίρι» διευκρίνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Μιλώντας, κατόπιν, για τη νέα υγειονομική κατάσταση που βιώνουμε τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, τόνισε ότι θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Όπως είπε, το πιο πιθανό σενάριο είναι να «έχουμε μία χαμηλή, αλλά διαρκή διασπορά κατά τη διάρκεια του χρόνου και θα έχει εξάρσεις και υφέσεις».

Ερωτηθείς για τι θα γίνει το φθινόπωρο με τα εμβόλια, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι για τους ευάλωτους υπάρχει ειδικό πρόγραμμα και λογικά κάθε χρόνο θα χρειάζεται επαναληπτική δόση. «Ο γενικός πληθυσμός δεν θα χρειάζεται επιπλέον εμβολιασμούς, εκτός κι αν αλλάξει κάτι δραματικά τα επόμενα 2 -3 χρόνια», κατέληξε.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This