Υπερήφανους έκανε παγκοσμίως τους Ελληνες η 11χρονη Ευαγγελία Σίσκου, που εξασφάλισε την 1η θέση στα Παγκόσμια Σχολικά Πρωταθλήματα Σκακιού της Fide, που διοργανώθηκαν στο 4ο Σκακιστικό Φεστιβάλ Ρόδου.
Επειτα από ένα δύσκολο αγωνιστικό πρόγραμμα, η μαθήτρια της πέμπτης τάξης του δημοτικού βγήκε πρώτη στην κατηγορία της G13.
Το πρωτάθλημα στο οποίο η μαθήτρια έλαβε την πρώτη θέση ήταν μια συνδιοργάνωση του Σκακιστικού Ομίλου «Ιππότης Ρόδου» με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου, μέσω του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΔΟΠΑΡ) υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) και της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ).
Στην κορυφή του κόσμου
Η πρώτη επαφή της Ευαγγελίας Σίσκου με το σκάκι ήταν σε ηλικία τεσσάρων ετών, και τώρα κατάφερε να να γίνει παγκόσμια πρωταθλήτρια. Φοιτά στην Αδαμάντιο Σχολή στη Θεσσαλονίκη και ανήκει στον σύλλογο ΑΜΟ Γαλαξίας.
«H 11χρονη αθλήτριά μας Ευαγγελία Σίσκου στην κορυφή του κόσμου κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα στην κατηγορία των κοριτσιών μέχρι 13 ετών. Είναι το δεύτερο παγκόσμιο μετάλλιο σε 8 μήνες για την Εύα και η συνέχεια μεγάλων επιτυχιών για το ελληνικό σκάκι. Συγχαρητήρια στην Εύα και στους γονείς της!» έγραψε σε ανάρτησή του ο σύλλογός της μετά την 1η θέση που κατέκτησε η μικρή στα Παγκόσμια Σχολικά Πρωταθλήματα Σκακιού της Fide.
Παράλληλα, η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση για το παιδί-θαύμα αναφέροντας: «Η 11χρονη σκακίστρια του ΑΜΟ Γαλαξίας Θεσσαλονίκης, μετά την πρόσφατη μεγάλη επιτυχία της με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στα κορίτσια μέχρι 10 ετών στο Παγκόσμιο Ατομικό Πρωτάθλημα στη Γεωργία τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα αγωνιζόμενη σε ανώτερη ηλικιακή κατηγορία από τη δική της. Η Ευαγγελία συγκέντρωσε 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες, όσους και η Gurvanbaatar από τη Μογγολία, και κατέκτησε την 1η θέση μετά την άρση της ισοβαθμίας σύμφωνα με τα κριτήρια των αγώνων. Στην κατηγορία της (κορίτσια μέχρι 13 ετών) αγωνίστηκαν συνολικά 35 κορίτσια από 21 χώρες».