Την οπισθοδρόμηση των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας, αλλά και ολόκληρου του Εθνικού Συστήματος Υγείας προωθεί μέσω της νέας εγκυκλίου της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος επισημαίνει πως είναι άξιο απορίας πώς εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει, επίσης, πως στο Υπουργείο Υγείας επιμένουν «να παρακολουθούν ως θεατές τις παραιτήσεις γιατρών τη μία μετά την άλλη, να κάνουν προκηρύξεις γιατρών που ξέρουν ότι θα βγουν άγονες, να καλούν ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι και υψηλότερες αμοιβές από τους γιατρούς του ΕΣΥ και (αυτοί) να μην ανταποκρίνονται»
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα ακόλουθα:
«Έχουμε επισημάνει την επικινδυνότητα από τις ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων.
Ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία των ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.
Οι ελλείψεις γιατρών όπως και νοσηλευτών λύνεται με αυξήσεις μισθών, χορήγηση υπηρεσιακών κινήτρων, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, συνδρομή της τοπικής αυτοδιοικης στη χορήγηση κινήτρων ( εξασφάλιση στέγης, διατροφής), όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.
Αντί αυτών επιμένουν στο Υπουργείο Υγείας να παρακολουθούν ως θεατές τις παραιτήσεις γιατρών τη μία μετά την άλλη, να κάνουν προκηρύξεις γιατρών που ξέρουν ότι θα βγουν άγονες, να καλούν ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι και υψηλότερες αμοιβές από τους γιατρούς του ΕΣΥ και να μην ανταποκρίνονται.
Πως αποφάσισαν τώρα να λύσουν το μείζον αυτό πρόβλημα.
Με εγκύκλιο της Κας Γκάγκα 28/4/2023 γυρίζουν πίσω ολαταχώς τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ.
Για την κάλυψη των εφημερειων όταν δεν υπάρχει γιατρός ενός τμήματος ή κλινικής την εφημερεία καλύπτει γιατρός άλλης ειδικότητας του ιδίου τομέα.
Τι σημαίνει αυτό;
Στο παθολογοκό τομέα.
Όταν δεν υπάρχει παθολόγος ή καρδιολόγος το νοσοκομείο μπορεί να καλύπτεται από γαστρεντερολόγο, παιδίατρο κ.λ.π.. Όταν δεν υπάρχει ογκολόγος μπορεί να καλύπτεται από νεφρολόγο ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα του παθολογικού τομέα
Στον χειρουργικό τομέα.
Όταν δεν υπάρχει ορθοπεδικός ή χειρουργός μπορεί το νοσοκομείο να καλύπτεται από ΩΡΛ ή από οποιοδήποτε άλλη ειδικότητα του χειρουργικού τομέα.
Βέβαια η εγκύκλιος προβλέπει ότι θα υπάρχει γιατρός ετοιμότητας στο σπίτι.
Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς.
Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό.
Με την εγκύκλιο αυτή θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων με μετακινήσεις που έχουμε εως τώρα.
Απορούμε πως εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΓΕΙΑΣ.
ΠΙΣΩ ΟΛΑΤΑΧΩΣ.»