Στοιχεία σχετικά με την ποιότητα ζωής στην Κρήτη που προκαλούν έντονο προβληματισμό ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία οι κάτοικοι του νησιού που παλιά ζούσαν μέχρι τα βαθιά γεράματα τώρα υποφέρουν από την παχυσαρκία και τα εμφράγματα, τα οποία έχουν αυξηθεί σε αριθμούς ρεκόρ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης τόνισε σχετικά με την αλλαγή που έχει επέλθει με τα χρόνια ότι «πριν από 50 χρόνια οι Κρητικοί κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου. Παράλληλα, όμως περπατούσαν. Διένυαν πολλά χιλιόμετρα για να πάνε στα ζώα στα χωράφια. Σήμερα μετακινούνται με τα αυτοκίνητα, κάνουν όλες τις αγροτικές εργασίες με μηχανήματα».
Και πρόσθεσε:
«Εάν καταναλώνεις τις τροφές της κρητικής γης και το σώμα δεν ακολουθεί έναν ανάλογο τρόπο τότε αυτό μεταφράζεται σε περιττό λίπος. Για να συλλεχτεί ένα πιάτο άγρια χόρτα ένας άνθρωπος χρειάζεται να σκύψει 40-50 φορές. Είναι μια ιδεώδης άσκηση για ολόκληρο το σώμα».
Ο κ. Παπουτσάκης στάθηκε ειδικά στην κατανάλωση κρέατος επισημαίνοντας πως υπάρχει μια παρανοήση.
«Παλαιότερα κατανάλωναν πολύ λίγο ή καθόλου μοσχάρι, γιατί η κρητική γη δεν διαθέτει πεδιάδες να βοσκήσουν. Αντιθέτως, έτρωγαν πολλά χόρτα και σαλιγκάρια, κουνέλια, αρνιά, κατσίκια το Πάσχα και τα χριστούγεννα χοιρινό. Εάν βγάλουμε το πολύ κρέας από την διατροφή, το κρατήσουμε μια φορά την εβδομάδα και αρχίσουμε να ασκούμαστε στην εξοχή όλα θα επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση», συμβούλεψε.
Ο μάγειρας «χτύπησε» το καμπανάκι σχετικά με τον τρόπο ζωής των παιδιών που έχουν μια τάση προς την παχυσαρκία και εξέφρασε φόβους ότι η κατάστασή τους θα παραμείνει και στην ενήλικη ζωή.
Παράλληλα, ανέφερε ένα ανησυχητικό συμπέρασμα που ακούστηκε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του Πανεπιστημίου Yale, για την Γαστρονομία και τον Πολιτισμό, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το νησί καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό εμφραγμάτων και τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα, την υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τη χαμηλότερη φυσική δραστηριότητα!
Δείτε τι είπε: