Με σημαντική καθυστέρηση δρομολογείται ο απαραίτητος πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε σημαντικά και κρίσιμα δημόσια κτήρια της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2001, οπότε ξεκίνησε ο προσεισμικός έλεγχος, μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περίπου 16.000 κτήρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης σε σύνολο 80.000 κτιρίων (δηλαδή το 20%) και περίπου 9.000 σχολικά κτήρια σε σύνολο 16.000 (56%). Βασική αιτία της καθυστέρησης είναι ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει υποχρεωτική εφαρμογή. Χθες, πάντως, ένας μικρός σεισμός της τάξης των 3,2 Ρίχτερ επανέφερε στην επιφάνεια το ζήτημα καταλληλότητας των σχολικών μονάδων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, ο χθεσινός σεισμός προκάλεσε πτώση ολόκληρων κομματιών από την κολόνα στήριξης σε εργαστήριο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Κέρκυρας, η οποία γέμισε ρωγμές, αποκαλύπτοντας τα διαβρωμένα και κατασκουριασμένα σίδερα που τη στηρίζουν.
Προς το παρόν η Πολιτεία επισπεύδει τη συγκρότηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών – Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου. Το σύστημα θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο στις αρχές Ιουλίου και η έναρξη εγγραφών θα ανακοινωθεί από το ΤΕΕ προς τους μηχανικούς το επόμενο διάστημα. Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου Κτηρίων καταρτίζεται με τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και υποστηρίζεται από πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ακολουθεί κανόνες και πρότυπα για τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με τρίτα πληροφοριακά συστήματα και ιδίως με την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του ΟΑΣΠ. Παράλληλα, το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, αναλαμβάνει να διενεργεί, τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες, εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτηρίων σε διπλωματούχους μηχανικούς-μέλη του ΤΕΕ που εγγράφονται στο μητρώο ως ελεγκτές προσεισμικού ελέγχου και λαμβάνουν σχετικό ηλεκτρονικό πιστοποιητικό επάρκειας. Οι έλεγχοι θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτήρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.