Διφορούμενο ήταν το σχόλιο του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, σε Έλληνες δημοσιογράφους, σχετικά με τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ…
Ο κ. Πάλμερ δήλωσε πως οι γεωτρήσεις των τουρκικών πλοίων στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες και πως εάν η Άγκυρα συμπεριλάβει και περιοχές που ανήκουν στην ελληνική ΑΟΖ, οι ΗΠΑ θα το θεωρήσουν «ζημιογόνο και προκλητικό».
Δηλαδή, όσο η Τουρκία δεν εμπλέκει την ελληνική ΑΟΖ, οι ενέργειές της δεν κρίνονται ζημιογόνες και προκλητικές από τις ΗΠΑ;
Θα είχε ενδιαφέρον κάποιος να μας απαντήσει σε αυτό το ερώτημα…
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αθήνα, λοιπόν, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως οι γεωτρήσεις της Άγκυρας είναι «επικίνδυνες», αλλά και πως «καταστρέφουν την εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο πλευρών.
Πέραν αυτών, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν στην Τουρκία ότι οι γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ υπονομεύουν τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, όπως επισήμανε ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ.
Ο ίδιος, πάντως, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στην επιλογή των λέξεων που χρησιμοποίησε, λέγοντας πως οι Τούρκοι μπαίνουν σε ένα τεμάχιο που η Κύπρος θεωρεί ότι είναι δικό της, όχι πως είναι δικό της!
«Αυτό (η τουρκική δραστηριότητα) περιλαμβάνει γεωτρήσεις σε περιοχές που η Κύπρος θεωρεί ότι αποτελούν μέρος της ΑΟΖ της και ειδικότερα γεωτρήσεις εντός των 12 ναυτικών μιλίων από την ακτή της Αμμοχώστου που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιγράψει, ανοιχτά, ως παράνομες, ως συνέπεια των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού Διεθνούς Δικαίου που αντανακλάται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)», τόνισε ο κ. Πάλμερ.
Όσον αφορά το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Πάλμερ τόνισε ότι αυτό έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ και με σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο κ. Πάλμερ δήλωσε, εν τέλει, ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους στην Τουρκία για το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δραστηριοτήτων αυτών, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας επέκτασής τους σε περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί μέρος της υφαλοκρηπίδας της ή της ΑΟΖ της, όπως στο Αιγαίο. «Αυτό θα το θεωρούσαμε ζημιογόνο και προκλητική ενέργεια», κατέληξε.