Στον Άρειο Πάγο ο νέος Κώδικας Δικαστηρίων

Η Ολομέλεια θα εξετάσει τη συνταγματικότητα διατάξεων που «έκοψαν» από τις προαγωγές δεκάδες δικαστές στις πρόσφατες κρίσεις στη Δικαιοσύνη

Must Read

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα συζητηθεί, την ερχόμενη Δευτέρα, η συνταγματικότητα διατάξεων του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, μέσω των οποίων έγινε τελικά δυνατό στις πρόσφατες κρίσεις να παραλειφθούν από τις προαγωγές δεκάδες δικαστές. Δικαστικοί κύκλοι, μάλιστα, έχουν εκτιμήσει ότι οι διατάξεις αυτές έχουν τελικά χρησιμοποιηθεί προκειμένου να προωθηθούν -ειδικά στην κορυφή της Δικαιοσύνης- συγκεκριμένα πρόσωπα.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Υπενθυμίζουμε πως ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων αποτελεί έργο του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και ψηφίστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο.
Το ζήτημα προκαλεί εδώ και καιρό μεγάλη αναστάτωση στον χώρο της ελληνικής Δικαιοσύνης, ενώ αποτέλεσε και την αιτία να αποχωρήσουν από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων 23 Αρεοπαγίτες -μεταξύ των οποίων ακόμη και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου-, οι οποίοι, όπως φαίνεται, διαφώνησαν με την επιλογή του προεδρείου της ένωσης να αντιδράσει έντονα μετά την εξέλιξη των σαρωτικών και πρωτοφανών παραλείψεων.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις ορίζουν ως προϋπόθεση για να μπορεί ένας δικαστικός λειτουργός να προσφύγει κατά αρνητικής απόφασης για την προαγωγή του από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να έχει λάβει δύο θετικές ψήφους εάν η σύνθεση του συμβουλίου είναι ενδεκαμελής και τρεις εάν η σύνθεση είναι δεκαπενταμελής. Πριν από την εφαρμογή αυτού του τελευταίου νόμου, ωστόσο, και ήδη από το 1988, για την προσφυγή κατά αρνητικής απόφασης δεν απαιτείτο καμία θετική ψήφος, κάτι που είχαν μάλιστα διεκδικήσει και κερδίσει οι δικαστικοί λειτουργοί ύστερα από μακροχρόνιους συνδικαλιστικούς αγώνες.

Δεν προβλεπόταν, δηλαδή, καμιά προϋπόθεση, κάτι το οποίο, όπως υπογραμμιζόταν στην ανακοίνωση της ένωσης, παρείχε «στον δικαστικό λειτουργό ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο προστασίας του κατά την υπηρεσιακή μεταβολή των προαγωγών του». Βεβαίως, οι παραλείψεις από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είχαν διαφανεί πριν από τη σχετική συνεδρίαση, όταν έσκασε σαν βόμβα η είδηση πως είχε πραγματοποιηθεί ρεκόρ αρνητικών εισηγήσεων, ακόμη και για δικαστές με πολλές ακαδημαϊκές περγαμηνές, άμεμπτη διαδρομή και εξαιρετικές ικανότητες. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έκανε δεκτές σχεδόν όλες τις αρνητικές εισηγήσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων μετά τις κρίσεις είχε επίσης τονίσει πως οι προϋποθέσεις που τίθενται στις σχετικές διατάξεις «προσβάλλουν τον πυρήνα της προσωπικής ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργού (άρθρο 87 του Συντάγματος), στοιχείο της οποίας αποτελεί η ασφάλεια της υπηρεσιακής κατάστασης αυτού, διότι περιστέλλουν το δικαίωμα κρίσης από ευρύτερο όργανο, και μάλιστα από το ανώτατο δικαστικό όργανο». Το προεδρείο της ένωσης είχε, μάλιστα, αναφέρει στη συγκεκριμένη ανακοίνωση πως το ζήτημα είναι μείζονος νομικής σημασίας, και γι’ αυτό, με βάση τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, δικαιολογεί τη σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This