Η διπλή αυτοκτονία δύο αστυνομικών στον νομό Λασιθίου με διαφορά μιας ώρας έχει συγκλονίσει τις οικογένειές τους, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και όσους τους γνώριζαν.
- Από τη Νάντια Αλεξίου
Ο τρόπος που επέλεξαν να θέσουν τέλος στις ζωές τους έχει προκαλέσει προβληματισμό στους υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα είχαν δεχτεί έντονη ψυχολογική πίεση, ενώ και οι δύο σε σημειώματα που άφησαν στους δικούς του παραθέτουν τους λόγους και όσα τους ώθησαν στο απονενοημένο διάβημα.
Ο 35χρονος Π.Μ., με καταγωγή από την Ηπειρο, έπειτα από μακρά θητεία σε νευραλγικές υπηρεσίες της Αττικής είχε λάβει μετάθεση και υπηρετούσε στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κω. Με αίτησή του τον περασμένο Ιανουάριο είχε ολοκληρώσει το ειδικό σχολείο και είχε λάβει ειδικότητα χειριστή λαγωνικού Κ9. Ωστόσο, με τη βαθμολογία που έλαβε από τον εκπαιδευτή της σειράς, στην τελική κατάταξη από την Κω έλαβε μετακίνηση στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λασιθίου, και τοποθετήθηκε στον Αγιο Νικόλαο, όπου υπηρετούσε τους τελευταίους μήνες.
Οι συνάδελφοι του 35χρονου αστυνομικού περιγράφουν μια ήρεμη προσωπικότητα και έναν καλό αστυνομικό με ενδιαφέροντα στον αθλητισμό και ενασχόληση με δραστηριότητες. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλους χειριστές αστυνομικών σκύλων και την οικογένειά του, ο 35χρονος αστυνομικός μετά το Σχολείο της Κ9 εμφάνιζε κρίσεις άγχους και είχε επιβαρυνθεί ψυχολογικά, ενώ δεχόταν έντονες πιέσεις από άτομα εντός υπηρεσίας, τα οποία έχει κατονομάσει. Λόγω των εκδηλώσεων άγχους που εμφάνιζε ο «σκυλάς» της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή, είχε εξεταστεί από τον γιατρό της υπηρεσίας και είχε λάβει παραπεμπτικό για εξέταση από την Υγειονομική Επιτροπή της ΕΛ.ΑΣ. εντός των επόμενων ημερών. Δυστυχώς, ο 35χρονος Π.Μ., με την τραγική απόφασή του «πρόλαβε» τις εξελίξεις, καθώς εντοπίστηκε απαγχονισμένος το μεσημέρι του Σαββάτου στην πόρτα του σπιτιού του, στο Καλό Χωριό του Αγίου Νικολάου. Από το σπίτι έλειπαν η μητέρα του αλλά και η σύζυγός του, η οποία είχε μεταβεί από την Κω, όπου υπηρετεί ως εκπαιδευτικός. Ο ίδιος φέρεται ότι άφησε ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο απευθύνεται στη σύζυγο και τη μητέρα του, οι οποίες βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα κοντά του, κι εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε ψυχολογική κατάρρευση και στην απόφαση της αυτοχειρίας.
Σχεδόν μία ώρα νωρίτερα είχε εντοπιστεί νεκρός κάτω από ελιά σε χωράφι, στην περιοχή Εσταυρωμένος της Σητείας, 32χρονος αστυνομικός με καταγωγή από την Πελοπόννησο, ο οποίος υπηρετούσε σε υπηρεσία της ΓΑΔΑ και είχε λάβει αναρρωτική άδεια με την οποία είχε μεταβεί στο νησί. Δίπλα του βρέθηκε ένα άδειο μπουκάλι βότκα. Σε ιδιόχειρο σημείωμά του φέρεται επίσης ότι εξηγούσε τους προσωπικούς λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοχειρία, με αναφορές σε διάφορα θέματα που είχαν προκύψει μεταξύ του ιδίου και της συζύγου του. Τις σχετικές προανακρίσεις διενεργούν το Α.Τ. Σητείας και το Α.Τ. Αγίου Νικολάου.
Τα ψυχομετρικά τεστ της ΕΛ.ΑΣ.
Τα περιστατικά αυτοχειρίας των αστυνομικών στο Λασίθι επαναφέρουν το θέμα των ψυχομετρικών τεστ από τα οποία πρέπει να περνά το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.
Υστερα από σοβαρά περιστατικά, αστυνομικοί υπηρεσιών της πρώτης γραμμής αλλά και Τμημάτων σε περιοχές με έντονη εγκληματικότητα κλήθηκαν για ψυχομετρική αξιολόγηση. Πρόκειται για ένα πολυφασικό ερωτηματολόγιο που αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, αντικοινωνική συμπεριφορά, επιθετικότητα και ψυχολογική αστάθεια.
Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ., επιβάλλεται κάθε 5 χρόνια οι αστυνομικοί να ελέγχονται με ψυχομετρικά τεστ, ωστόσο αυτό είναι ανέφικτο. Ενδεικτικό είναι ότι από τους περίπου 55.000 αστυνομικούς που υπήρχαν το 2009, όταν συστάθηκε η υπηρεσία καταλληλότητας οπλοφορίας, το 2017 είχαν εξεταστεί μόλις 27.000 και σήμερα φτάνουν τους 48.000.
Απομένουν ακόμη 15.000 αστυνομικοί, ενώ ο επανέλεγχος κάθε 5 χρόνια, όπως προβλέπεται, είναι ανέφικτος στην πράξη. Από αυτούς που εξετάστηκαν, οι 369 αφοπλίστηκαν, δηλαδή ποσοστό 1,56%, με το εκτιμώμενο ποσοστό στο σύνολο του αστυνομικού προσωπικού να κυμαίνεται στο 3%.
Ιδεατό θα ήταν να υπήρχαν το προσωπικό και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός ώστε όλοι οι αστυνομικοί να περνούν υποχρεωτικά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από ψυχομετρικά τεστ. Μέσα από το σύνολο των τεστ αξιολογούνται η προσωπικότητα και η ψυχοπαθολογία του εξεταζόμενου ατόμου, κάτι που μπορεί να δώσει σημαντικές ενδείξεις για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, οι οποίες ίσως βλάψουν τον ίδιο και τους γύρω του, ενώ κάποιες φορές οδηγούν ακόμη και στον αφοπλισμό του.
Δείτε επίσης: