Τραγωδία στην Πύλο: Στο Σχιστό με φορτηγό-ψυγείο οι 78 νεκροί

Συνελήφθησαν επτά Αιγύπτιοι ως διακινητές των μεταναστών - Οδηγούνται στον εισαγγελέα

Must Read

Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν τα πτώματα των 78 μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Τα θύματα της τραγωδίας μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου. Οι έρευνες θα γίνουν από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά καθώς δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στην Καλαμάτα.

 






Την ίδια ώρα, την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, προκάλεσε η ανείπωτη τραγωδία του ναυαγίου στην Πύλο.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έδωσε εντολή για εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται για το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου στα διεθνή ύδατα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Με την εισαγγελική παραγγελία ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου Γεώργιο Οικονόμου η εποπτεία των ερευνών. Παράλληλα, στην Καλαμάτα διενεργούνται έρευνες προς εντοπισμό διακινητών αλλά και προς διακρίβωση των συνθηκών του τραγικού ναυαγίου. Την έρευνα εποπτεύει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη.  

 



Παράλληλα, στη σύλληψη επτά ανδρών έχουν προχωρήσει οι Αρχές οι οποίοι κατηγορούνται ως οι διακινητές που είχαν στοιβάξει στο αλιευτικό σκάφος που ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου εκατοντάδες μετανάστες.





Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για άτομα αιγυπτιακής καταγωγής, τα οποία υπέδειξαν οι διασωθέντες μετανάστες.





Ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες ώρες ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι έχουν σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό έχουν ήδη οδηγηθεί στον εισαγγελέα, ο οποίος θα απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος τους.

 

 

Nωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου, μίλησε για την τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς μετανάστες που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου. «Το πλοίο έχασε τη μηχανή του, μετακινήθηκαν οι άνθρωποι, άλλαξε το κέντρο βάρους και έγινε το μοιραίο», επεσήμανε. Ο Νίκος Αλεξίου είπε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι έρευνες συνεχίσθηκαν σε αυτή την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξάγεται 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου».






 

«Συμμετείχαν παραπλέοντα σκάφη και πλωτά του Λιμενικού Σώματος, ενώ είχαμε και τη συνδρομή σε C–130 το οποίο με φωτοβολίδες φώτιζε την περιοχή έρευνας, ούτως ώστε να διευκολύνει το έργο μας. Από το πρωί, σε μισή ώρα έχει πετάξει και ένα εναέριο μέσο, ενώ στην περιοχή επιχειρούν έξι παραπλέοντα και δύο πλωτά του Λιμενικού. Οι έρευνες συνεχίζονται κανονικά. Δεν έχει βρεθεί κάποιος άλλος διασωθείς πέραν των 104 που έχετε χθες και οι σοροί παραμένουν επίσης 78». «Μπορώ να σας πω ότι για τους διασωθέντες, άπαντες είναι άνδρες», υπογράμμισε.

 

 

Στην Μαλακάσα θα μεταφερθούν οι διασωθέντες

H μεταφορά των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου θα γίνει σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τις λιμενικές αρχές στην Καλαμάτα, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η μεταφορά θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου με μισθωμένα λεωφορεία. Στη Μαλακάσα έχουν γίνει ήδη οι προετοιμασίες για την υποδοχή τους από χθες καθώς είχε επιλέγει αυτή η δομή ευθύς εξαρχής.

 



Σε τριήμερο πένθος η χώρα εξαιτίας της τραγωδίας, με εκατοντάδες μετανάστες νεκρούς και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων. Πληροφορίες πως οι διακινητές κλείδωσαν τους μετανάστες στο αμπάρι όταν αντιλήφθηκαν τις ελληνικές Αρχές. Με δάκρυα στα μάτια, μιλούσε στις κάμερες, γιατρός στην ΚαλαμάταΟι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 78, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι μεταξύ τους βρίσκεται μία γυναίκα. Αυτό μεγαλώνει τους φόβους ότι ενδέχεται να υπήρχαν γυναίκες και παιδιά στα αμπάρια του συγκεκριμένου αλιευτικού, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν αυτό, ενώ έχουν διασωθεί 104, εκ των οποίων 43 είναι Αιγύπτιοι (πέντε ανήλικα ανάμεσα τους) 12 Πακιστανοί, 47 Σύριοι (τρία ανήλικα ανάμεσα τους) και δύο Παλαιστίνιοι.

Τραγικές στιγμές στο λιμάνι της Καλαμάτας

Το μακάβριο στάδιο της τραγωδίας εξελίσσεται από νωρίς το πρωί καθώς το σκάφος του Λιμενικού μετέφερε τις 39 σορούς που είχαν περισυλλεγεί από τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, στα διεθνή ύδατα. Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και το βράδυ της Τετάρτης λίγο πριν τις 11 με τη μεταφορά άλλων σορών που το σκάφος του λιμενικού παρέλαβε από φρεγάτα. Στη φρεγάτα είχαν μεταβεί από τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, με λάντζα ιατροδικαστές και εκεί προχώρησαν στη διαδικασία λήψης dna από τα πτώματα που είχαν ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή στην οποία είχε γίνει το ναυάγιο. Στο λιμάνι της Καλαμάτας βρέθηκε και φορτηγό – ψυγείο για να παραλάβει τις σορούς, ώστε να μεταφερθούν σε χώρο ιατροδικαστικών υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα, τα ιταλικά ΜΜΕ ρίχνουν ευθύνες για την τραγωδία στις ελληνικές Αρχές και τη Frontex. Μπαράζ δημοσιευμάτων σε Repubblica, Corriere και το πρακτορείο ΑNSA για τις αδράνειες στη διάσωση του πλοίου. 

 


 

Με εκτενή άρθρα τα ιταλικά Μέσα αναφέρονται στην ασύλληπτη τραγωδία που συνέβη στα ανοιχτά της Πύλου, όπου ένα σαπιοκάραβο, με εκατοντάδες μετανάστες στοιβαγμένους βυθίστηκε ενώ έπλεε για μέρες στη Μεσόγειο. Το πλοίο που ναυάγησε στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, ξεκίνησε την πορεία του προς τον θάνατο από τις ακτές της Λιβύης και σύμφωνα με μαρτυρίες είχε προορισμό την Ιταλία. Τα ιταλικά Μέσα εγείρουν ερωτήματα για τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας που παραμένουν θολά, αναλύοντας τις κινήσεις τόσο της Frontex όσο και των ελληνικών αρχών όταν εντόπισαν για πρώτη φορά το «πλωτό νεκροταφείο». Σχολιάζουν δε τη μη επέμβαση των δύο Αρχών, ενώ έβλεπαν την κατάσταση, αλλά και για τους λόγους που ίσως να «μην ζήτησαν βοήθεια», όπως επικαλέστηκε τόσο το ελληνικό Λιμενικό όσο και η Frontex. 

 


 

Η La Repubblica σε ένα από τα άρθρα της που αφορούν το ναυάγιο κάνει λόγο για ένα «μπαλάκι» ευθυνών ανάμεσα σε Frontex, Αθήνα και Ρώμη, λέγοντας πως πρόκειται για «έργο χιλιοπαιγμένο»: το αεροπλάνο της Frontex εντοπίζει το σκάφος, ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές, όμως όλοι περιμένουν να περάσει το συντομότερο δυνατόν τα ιταλικά σύνορα και να πέσει στην ευθύνη κάποιου άλλου, με τη δικαιολογία πως «κανείς δεν ζήτησε βοήθεια». «Το «σκληρό πρόσωπο» του απερχόμενου συντηρητικού πρωθυπουργού, ο οποίος ετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 25 Ιούνιου, αλλάζει δραματικά τη δυναμική των μεταναστευτικών ταξιδιών στη Μεσόγειο. Ακόμα και όταν φτάνουν από την Τουρκία, οι βάρκες κατευθύνονται πλέον κατευθείαν στην Ιταλία», αναφέρει στο άρθρο της η αρθρογράφος. «Ελλάδα, η σκληρή γροθιά του Μητσοτάκη που καθυστερεί τη διάσωση των μεταναστών στη θάλασσα», ο τίτλος του άρθρου. «Από την Αθήνα, πηγές προσκείμενες στον Μητσοτάκη περιορίζονται στο να επισημάνουν πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μεταβατικό εκτελεστικό όργανο και πως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να επέμβει», συνεχίζει η αρθρογράφος.  Και η Corriere «βλέπει» ευθύνες των Ελληνικών αρχών, παραθέτοντας την καταγγελία της ΜΚΟ Alarm Phone, η οποία βρισκόταν σε συνεχή συνεννοήση με τους μετανάστες που επέβαιναν στη μοιραία βάρκα. Όπως αναφέρει η ΜΚΟ, είχε προειδοποιήσει πολλές ώρες πριν τις ελληνικές αρχές για την επικίνδυνη κατάσταση του πλοίου, «από τις πρώτες κιόλας ώρες της τραγωδίας, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα άρχισε να δικαιολογεί την έλλειψη βοήθειας, αιτιολογώντας την πως οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν πρόβλημα δεν ήθελαν να διασωθούν στην Ελλάδα. Αναρωτιόμαστε: γιατί υπάρχουν άνθρωποι στη θάλασσα που φοβούνται τόσο πολύ να συναντήσουν τις ελληνικές δυνάμεις; Αυτό οφείλεται στις συστηματικές πρακτικές επαναπροώθησης που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές». Το ιταλικό πρακτορείο ANSA αναφέρει πως το ναυάγιο αυτό ίσως εξελιχθεί σε μία από τις χειρότερες σφαγές στη Μεσόγειο και πως η Αθήνα είναι αποδέκτης ευθυνών από τις ΜΚΟ για καθυστέρηση στις διαδικασίες διάσωσης. Η Frontex με ανακοίνωση της πάντως ρίχνει με τη σειρά της τις ευθύνες, ώρες μετά την τραγωδία, στις ελληνικές αρχές. Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής εξέφρασε τη θλίψη του για τα γεγονότα στην Πύλο και σημείωσε ότι το αεροσκάφος παρακολούθησης εντόπισε το αλιευτικό στις 12:47 ώρα Ελλάδας, ενημερώνοντας άμεσα τις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές. «Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για τα τραγικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ανοιχτά των ελληνικών αρχών. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, τις οποίες συντονίζουν οι ελληνικές αρχές, βρίσκονται σε εξέλιξη. Το αεροσκάφος της Frontex εντόπισε το αλιευτικό την Τρίτη 13 Ιουνίου στις 09:47 (UTC) και ειδοποίησε άμεσα τις ελληνικές και ιταλικές αρχές. Όλες οι ερωτήσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τις ελληνικές διασωστικές αρχές».

We are deeply moved by the tragic events that are unfolding off the coast of Greece. The search & rescue operation coordinated by Greek authorities is ongoing.

Διαβάστε ακόμα:

«Υγρός τάφος» στην Πύλο: Πληροφορίες για έξι διακινητές ανάμεσα στους διασωθέντες

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This