Με επικριτικά σχόλια έχει γεμίσει σήμερα ο τουρκικός τύπος σχετικά με την χώρα μας και το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου κάνοντας λόγο για «υποκρισία» της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, με τίτλο «Κροκοδείλια δάκρυα από την Ελλάδα!» δημοσιεύεται στην ισλαμιστική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Ακίτ ρεπορτάζ, το οποίο υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα, που μέχρι σήμερα καταδίωξε εκατοντάδες μετανάστες, τρύπησε τις βάρκες τους και τους άφησε να πεθάνουν, χύνει κροκοδείλια δάκρυα μετά την προχθεσινή τραγωδία με το πλοίο, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 79 άνθρωποι».
Στην Γενί Σαφάκ, η οποία ακολουθεί την ίδια γραμμή, το ρεπρτάζ με τίτλο: «[Η Ελλάδα] Κατηγόρησε τους μετανάστες για την τραγωδία» αναφέρει:
«Ενώ το σοκ από την τραγωδία με το σκάφος που σκότωσε 79 παράτυπους μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας συνεχίζεται, η προσπάθεια της κυβέρνησης της Αθήνας να κατηγορήσει τα θύματα για την τραγωδία έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος Νικόλαος Αλεξίου υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες αρνήθηκαν την προσφορά βοήθειας επειδή ήθελαν να πάνε στην Ιταλία, αλλά αυτή η εξήγηση δεν κρίθηκε πειστική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Τέλος, η αντιπολιτεύομενη Καράρ σε πρωτοσέλιδο με τίτλο: «Η ανθρωπότητα βουλιάζει στην Πελοπόννησο» γράφει:
«Ο αριθμός των νεκρών από την ανατροπή σκάφους μεταναστών στα ανοικτά των ακτών της ελληνικής χερσονήσου της Πελοποννήσου αυξήθηκε σε 79.
Η Αθήνα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που επέβαιναν στο σκάφος είναι άγνωστος, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα αυξηθούν. Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος Νικόλαος Αλεξίου δήλωσε: “Οι διασωθέντες δεν είχαν σωσίβια. Το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο. Στο αμπάρι υπήρχαν γυναίκες και παιδιά”. Τα λόγια του αποκάλυψαν ότι αυτό που συνέβη δεν διέφερε από δολοφονία».
Καραγεωργόπουλος: «Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση από το λιμενικό»
Σχετικά με το τρόπο με τον οποίο έδρασε το λιμενικό σώμα κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της ναυτικής τραγωδίας μίλησε στην ΕΡΤ, ο Ιωάννης Καραγεωργόπουλος, αντιπρόεδρος στην Ένωση Αποστράτων, κάνοντας λόγο «προσφορά ζωής» που δόθηκε τρεις φορές αλλά δεν έγινε δεκτή.
«Ο συναγερμός σήμανε από τη στιγμή που εντοπίστηκε από το UAV (drone) της Frontex» αποκάλυψε ο κ. Καραγεωργόπουλος επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας εξελίσσεται μια μικτή ευρωπαϊκή επιχείρηση με την επωνυμία Ποσειδών, η οποία συντονίζεται από τον Frontex και διαθέτει επιχειρησιακά μέσα για να συνδράμει τις ελληνικές αρχές.
Το πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε υπάρχει σε κανονισμό του 2014 ο οποίος περιγράφει βήμα βήμα τι επιλογές έχουν οι αρχές οι οποίες έχουν την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργόπουλο «η τυπολογία του περιστατικού του συγκεκριμένου απαιτούσε την προσεκτική και από απόσταση ασφαλείας παρακολούθηση του κινδυνεύοντος σκάφους, εφόσον αρνούνταν οι επιβαίνοντες να δεχθούν τη βοήθεια που τους».
«Σε μια κατάσταση κινδύνου δεν μπορεί ο διασώστης να κάνει τη διαλογή με ποιον θα μιλήσει και με ποιον δεν θα μιλήσει. Ο διασώστης θέλει να έχει μια επικοινωνία με το σκάφος γι’ αυτό το Λιμενικό απέστειλε σκάφος δικό του ώστε να έχει έγκαιρη επικοινωνία με ανθρώπους στο πεδίο για να δίνουν την εικόνα της κατάστασης» εξήγησε ο αντιναύαρχος ε.α.
Σε ερώτηση αν το Λιμενικό θα μπορούσε να επέμβει και να παρακάμψει τους κανόνες που ορίζει η ΕΕ όταν ένα πλοίο με μετανάστες κινδυνεύει απάντησε ότι ο καλύτερος τρόπος να επέμβει κάποιος είναι όσο αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στη στεριά.
«Τα επόμενα βήματα για την πρόληψη εκδήλωσης τέτοιων περιστατικών έχουν να κάνουν με τη διακρατική συνεργασία για την εξάρθρωση των δικτύων λαθροδιακίνησης. Οφείλει, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να περιμένει τέτοια περιστατικά να φτάνουν στο κατώφλι της και να τα διαχειρίζεται σε τόσο επισφαλές περιβάλλον και τόσο ανασφαλές μέσα στη θάλασσα και μέσα στη νύχτα να προλαμβάνει αυτούς τους ανθρώπους και να αποτρέπει να πέφτουν θύματα από τον λαθροδιακινητές» δήλωσε σχετικά.
Τέλος, απαντώντας για το χρόνο παρέμβασης του Λιμενικού Σώματος υποστήριξε ότι καμία καθυστέρηση δεν σημειώθηκε.
Φενέκος: «Το λιμενικό μπορούσε να παρέμβει, αλλά θα ήταν επικίνδυνο»
Την άποψη ότι το λιμενικό θα μπορούσε να παρέμβει αλλά θα ήταν επικίνδυνο εξέφρασε ο απόστρατος αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Στέλιος Φενέκος.
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Διεθνές Δίκαιο και τα πρωτόκολλα που έχουμε υπογράψει μπορούμε να παρέμβουμε. Γιατί το πλοίο δεν είχε ούτε σημαία ούτε εθνικότητα, ούτε είχε δηλώσει στοιχεία, ούτε ξέραμε ποιο είναι το πλήρωμά του, άρα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μπορείς να παρέμβεις. Μπορείς να του πεις σταματάς ή νηοψία».
Όμως, όπως πρόσθεσε «όμως αξιολόγησε το Λιμενικό ότι είναι πολύ επικίνδυνη πράξη και τα πρωτόκολλα που έχουν υπογράψει λένε να κάνεις εκτίμηση κινδύνου. Καλά έκανε το Λιμενικό και δεν αντέδρασε να στείλει πάνω (σσ διασώστες στο πλοίο) γιατί η νηοψία είναι δύσκολη».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η πρόταση θα ήταν ότι με δεδομένο ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να βουλιάξει. Φωνάζεις πλοία κατάλληλα για την έρευνα και διάσωση, τους πετάς αριθμό σωσιβίων, έχει πάρα πολλά σωσίβια για αυτούς που θα πέσουν στη θάλασσα. Άρα χρειάζεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο, πρέπει να δώσεις άλλη διάσταση στο πράγμα. Φωνάζεις κρατικά πλοία για να είναι σε ετοιμότητα».
Επιπρόσθετα, ο κ. Φενέκος έδωσε διευκρινήσεις για τις ευθύνες που υπάρχουν.
«Φεύγει ένα σκάφος από την Αίγυπτο χωρίς να το έχει εντοπίσει κανένας. Και ακόμα χειρότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει συγκεκριμένες συνθήκες και υποχρεούται να ελέγχουν τι φεύγει, τι δεν φεύγει και πως φεύγει.Δεν λειτούργησε κανένα ευρωπαϊκό σύστημα. Ποιος το έχει το μουτζούρη και τον φορτώνεται η Ελλάδα τον μουτζούρη».
Δείτε βίντεο:
- Πύλος: Προθεσμία για την Δευτέρα έλαβαν οι συλληφθέντες – Συγκλονίζουν οι συναντήσεις διασωθέντων με τους δικούς τους
- Ναυάγιο στην Πύλο: Στην δομή της Μαλακάσας οι διασωθέντες – Άκαρπες για ακόμη ένα βράδυ οι έρευνες για τους αγνοούμενους
- Δεκάδες φαναράκια στον ουρανό για τους νεκρούς του ναυαγίου στην Πύλο – Σιντριβάνι βάφτηκε με «αίμα» στη Θεσσαλονίκη
- Ναυάγιο στην Πύλο: Για 568 αγνοούμενους «μιλάνε» οι πρώτες εκτιμήσεις του Λιμενικού
- Εννέα συλλήψεις Αιγυπτίων για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου – Ανατροπή με τον απόπλου του μοιραίου αλιευτικού
- Aνακρίνεται ο καπετάνιος του βυθισμένου δουλεμπορικού και 7 φερόμενοι διακινητές