Στη δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα έχουν ήδη μεταφερθεί οι διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου με τους μετανάστες στην Πύλο.
Εξέλιξη στην σοβαρή αυτή υπόθεση, ο ένας από τους εννιά συλληφθέντες Αιγύπτιους, ομολόγησε πως είναι διακινητής, όπως επιβεβαίωσε και το υπουργείο Ναυτιλίας.
Ο ίδιος περιέγραψε όλα όσα προηγήθηκαν του απόπλου από την Αίγυπτο και της πορείας προς την Λιβύη, όπου και πήραν τους μετανάστες με προορισμό την Ιταλία. Ακόμη ανέφερε τι συνέβη πάνω στο αλιευτικό μέχρι τη στιγμή της βύθισής του.
Οι υπόλοιποι συλληφθέντες αρνούνται ότι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη.
Οι 8 από τους 9 κατηγορούμενους διακινητές θα παραμείνουν μέχρι τη Δευτέρα στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας και ο 9ος νοσηλεύεται, φρουρούμενος. Είναι όλοι τους Αιγύπτιοι, από 20 έως 40 ετών. Μεταξύ των άλλων κατηγοριών που αντιμετωπίζουν είναι και τα κακουργήματα της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκληματικής οργάνωσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε πως το Λιμενικό προσέγγισε το μοιραίο αλιευτικό, δύο ώρες πριν το ναυάγιο και δεν έχει καμία σχέση με τη βύθιση του σκάφους.
«Το Λιμενικό προσέγγισε το αλιευτικό δύο ώρες πριν το ναυάγιο – Έλαβε απάντηση «No help…Go Italy». Οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια και το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του. Δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά», ανέφερε.
Το δε αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος διευκρίνισε αργότερα ότι 3 ώρες πριν από βύθιση του αλιευτικού, ελληνικό σκάφος το πλησίασε, έριξε σκοινί και έδεσε στο πλάι το ψαράδικο για λίγα λεπτά, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πλοίου και να συνομιλήσουν οι Έλληνες αξιωματικοί με τους κυβερνήτες του αλιευτικού. Όμως οι μετανάστες το πέταξαν πίσω.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συγκάλεσε διευρυμένη σύσκεψη με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, για θέματα που αφορούν στον σεβασμό των δικαιωμάτων των διασωθέντων, αλλά και των κατηγορουμένων. Δόθηκε έμφαση στο δικαίωμα επικοινωνίας των μεταναστών που μεταφέρθηκαν στη δομή της Μαλακάσας.
Τηλεφωνικό κέντρο για την αναγνώριση των θυμάτων του ναυαγίου
Στο κτήριο «Κεράνης» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Λεωφόρος Θηβών 196-198, ‘Αγιος Ιωάννης Ρέντη-Νίκαιας Αττικής, ΤΚ 18233) θα εδρεύει η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα, 47 ν.μ. ανοιχτά της Πύλου.
Παράλληλα θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο προς τον σκοπό αυτόν. Το τηλέφωνο και τo email επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., θα είναι τo 2131386000 και το dvi@astynomia.gr, αντίστοιχα. Το παραπάνω θα λειτουργεί από το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 κατά τις ώρες 09.00 έως 19.00 (UTC+3) σε καθημερινή βάση και θα υποστηρίζει τις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό και Ουρντού.
Η ελληνική ομάδα DVI, έχει αναλάβει το ανθρωπιστικό έργο της αναγνώρισης των θυμάτων της εν θέματι καταστροφής, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, την γενική γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Στο κτήριο Κεράνης, επίσης, θα γίνεται η υποδοχή των συγγενών των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους.