Τα νησιά εκπέμπουν SOS – Χωρίς προσωπικό τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας

Με δανεικό προσωπικό θα λειτουργήσουν και φέτος νοσοκομεία, Kέντρα Yγείας και ΕΚΑΒ στη νησιωτική Ελλάδα

Must Read

Με την τουριστική περίοδο να έχει ήδη αρχίσει, τα περισσότερα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ στα νησιά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, ενώ σε έξι από αυτά το πρόβλημα είναι ακόμα οξύτερο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Με ζητούμενο το πώς τελικά θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του καλοκαιριού (ελλείψεις σε εξοπλισμό, υποδομές, νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμη και βασικών ιατρικών ειδικοτήτων), η πρόβλεψη του κεντρικού σχεδιασμού και για φέτος είναι να λειτουργήσουν με δανεικό προσωπικό. Επιλογή που θα έχει ως συνέπεια τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας αλλά και το ΕΚΑΒ στη νησιωτική Ελλάδα να υπολειτουργούν εν μέσω αυξημένων αναγκών.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη με εντολή του υπουργείου Υγείας και των Υγειονομικών Περιφερειών ξεκίνησαν να μετακινούνται οι πρώτοι γιατροί προς τις νησιωτικές περιοχές, αρχής γενομένης από τα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως είναι η Μύκονος. Πρόκειται για μετακινήσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως την Αττική προς τα νησιά, όπου το υγειονομικό προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των κατοίκων.

Πάντως, με τις πρόσφατες προσλήψεις -που είχαν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας και για τις οποίες είχε αρχίσει η διαδικασία– να μην έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, είναι απορίας άξιον τι θα συμβεί και φέτος. Από την άλλη, και το ΕΚΑΒ έχει προγραμματίσει για τους επόμενους μήνες της τουριστικής σεζόν να μετακινεί περίπου 200 άτομα διασώστες κάθε μήνα, οι οποίοι θα πηγαίνουν σε διάφορες νησιωτικές περιοχές προκειμένου να μπορούν τα ασθενοφόρα που υπάρχουν σε αυτές να κινηθούν.

Τα νησιά στα οποία παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι:

Ρόδος: Από τις 480 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούν οι μισοί. Εξαιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων (υπηρετούν δύο γιατροί), από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο.

Σαντορίνη: Το νοσοκομείο δεν έχει παθολόγο, πνευμονολόγο, μικροβιολόγο και αναισθησιολόγο (καλύπτεται με έναν από μετακίνηση), ενώ έχει μόνο έναν γενικό γιατρό κι έναν παιδίατρο.

Σύρος: Εκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, γιατί οι δύο καρδιολόγοι της μετακινήθηκαν στην Καρδιολογική Κλινική για να καλύψουν τα κενά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, έμεινε με δύο γιατρούς, ενώ δεν υπάρχουν νευρολόγος και ψυχίατρος, καθώς και διευθυντής στη Χειρουργική Κλινική.

Νάξος: Δεν υπάρχει γυναικολόγος, ενώ δεν πραγματοποιούνται χειρουργεία, καθώς υπάρχει μόνο ένας χειρουργός κι ένας αναισθησιολόγος.

Κως: Προκηρύσσονται θέσεις για παθολόγους που προκύπτουν όμως άγονες, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να καλύπτεται με μετακινήσεις.

Τήνος: Μόνο ένας γενικός γιατρός καλείται να καλύψει τον παθολογικό τομέα, ενώ υπάρχουν επίσης ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος κι ένας μικροβιολόγος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This