Καλύτερα να προτιμούν την κανονική ζάχαρη σε μικρή ποσότητα οι καταναλωτές λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος μετά το παγκόσμιο σοκ που προκάλεσε η είδηση πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι έτοιμος να χαρακτηρίσει την πασίγνωστη γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη ως «πιθανό καρκινογόνο».
«Εμείς θα συμβουλεύαμε αν πίνετε έναν καφέ να βάλετε λίγο ζάχαρη και τίποτα άλλο. Υπάρχουν άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά με γλυκαντικά, δεν κερδίζουν τίποτα, αντιθέτως μπορεί να αυξηθεί το βάρος τους.
Δεν είναι τόσο τρομακτικό το εύρημα, αλλά δεν πρέπει να υπερβάλουμε, είναι ένα σήμα για λιγότερη κατανάλωση τέτοιων προϊόντων. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η παχυσαρκία συνδέεται με πάρα πολλούς καρκίνους και έχουμε πρόβλημα παχυσαρκίας κυρίως στα παιδιά στην Ελλάδα, λόγω της τρομακτικής έλλειψης σωματικής άσκησης. Επομένως, χρειάζεται η λελογισμένη χρήση των τεχνητών γλυκαντικών, ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης και πολύ άσκηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλόπουλος.
Όπως εξήγησε ο ίδιος ότι μπορεί να μην υπάρχουν μεγάλες μελέτες που να αναφέρουν την ασπαρτάμη, ωστόσο, η σχετική έρευνα στην Γαλλία υπερτερεί γιατί ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός τον ανθρώπων που ρωτήθηκαν και κατέγραφαν τις καθημερινές τους συνήθειες. Συνολικά 100.000 άτομα πήραν μέρος στην εν λόγω έρευνα.
Ωστόσο, ο κ. Φιλόπουλος τόνισε ότι «το πρόβλημα σε αυτές τις μελέτες είναι να συνυπολογίσεις και άλλους παράγοντες».
Σύμφωνα με τον ίδιο η ασπαρτάμη ως γλυκαντικό χρησιμοποιείται εδώ και 50 χρόνια.
«Κάθε τόσο υπήρχαν κάποιες μελέτες αλλά δεν είχαμε μεγάλα αποτελέσματα. Περιμένουμε να δούμε την κριτική της μελέτης» λέει στο newsit.gr και επαναλαμβάνει «πάντως καλό είναι να μην υπάρχει υπερκατανάλωση τέτοιων αναψυκτικών, γιατί στην νεολαία μας δυστυχώς υπάρχει, γι’ αυτό πρέπει τα παιδιά να γυμνάζονται».
Δείτε βίντεο:
Το «καμπανάκι» του ΠΟΥ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχεδιάζει να δημοσιεύσει δύο νέες εκθέσεις σχετικά με την ασφάλεια της ασπαρτάμης, ενός δημοφιλούς τεχνητού γλυκαντικού στα αναψυκτικά διαίτης, καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του οργανισμού, έχει αξιολογήσει την πιθανή καρκινογόνο δράση της ουσίας.
Η ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από αναψυκτικά διαίτης έως τσίχλες και ορισμένα ποτά, θα καταγραφεί τον Ιούλιο ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά, από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).
Η απόφαση του IARC, που οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από μια συνάντηση των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων της ομάδας, έχει σκοπό να αξιολογήσει εάν κάτι είναι πιθανός κίνδυνος ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.
BREAKING: Reuters reports that Aspartame, which is one of the world’s most common artificial sweeteners, is set to be declared a possible carcinogen.
— The Spectator Index (@spectatorindex) June 29, 2023
Δεν λαμβάνει υπόψη πόσο από ένα προϊόν μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο με ασφάλεια. Αυτή η συμβουλή για τα άτομα προέρχεται από μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων, γνωστή ως JECFA (η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τα Πρόσθετα Τροφίμων), μαζί με προσδιορισμούς από εθνικές ρυθμιστικές αρχές.
Η JECFA, η επιτροπή του ΠΟΥ για τα πρόσθετα, εξετάζει επίσης φέτος τη χρήση της ασπαρτάμης. Η συνεδρίασή της ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου και πρόκειται να ανακοινώσει τα ευρήματά της την ίδια ημέρα που η IARC θα δημοσιοποιήσει την απόφασή της – στις 14 Ιουλίου.
Από το 1981, η JECFA είπε ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 60 κιλά (132 λίβρες) θα έπρεπε να πίνει από 12 έως 36 κουτιά αναψυκτικού διαίτης – ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης στο ρόφημα – κάθε μέρα για να κινδυνεύει.
Ένας εκπρόσωπος του IARC είπε ότι τα ευρήματα τόσο των επιτροπών IARC όσο και της JECFA ήταν εμπιστευτικά μέχρι τον Ιούλιο, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν «συμπληρωματικά», με το συμπέρασμα του IARC να αντιπροσωπεύει «το πρώτο θεμελιώδες βήμα για την κατανόηση της καρκινογένεσης».
Η επιτροπή πρόσθετων «διενεργεί αξιολόγηση κινδύνου, η οποία καθορίζει την πιθανότητα εμφάνισης ενός συγκεκριμένου τύπου βλάβης (π.χ. καρκίνου) υπό ορισμένες συνθήκες και επίπεδα έκθεσης».
Ωστόσο, η βιομηχανία και οι ρυθμιστικές αρχές φοβούνται ότι η πραγματοποίηση και των δύο διαδικασιών περίπου την ίδια στιγμή, θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση, σύμφωνα με επιστολές ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας που είδε το Reuters.
Exclusive: WHO’s cancer research agency to say aspartame sweetener a possible carcinogen – sources https://t.co/694AzLXAfN pic.twitter.com/HY5G3FNq1o
— Reuters (@Reuters) June 29, 2023
Η ασπαρτάμη έχει μελετηθεί εκτενώς εδώ και χρόνια. Πέρυσι, μια μελέτη παρατήρησης στη Γαλλία μεταξύ 100.000 ενηλίκων, έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών – συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης – είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.
Ακολούθησε μια μελέτη από το Ινστιτούτο Ramazzini στην Ιταλία, η οποία ανέφερε ότι ορισμένοι καρκίνοι σε ποντίκια και αρουραίους συνδέονται με την ασπαρτάμη.
Ωστόσο, η πρώτη μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η ασπαρτάμη προκαλεί αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με τη μεθοδολογία της δεύτερης μελέτης, συμπεριλαμβανομένης και της EFSA, η οποία την αξιολόγησε.
Η καταχώριση της ασπαρτάμης ως πιθανής καρκινογόνου ουσίας έχει σκοπό να δώσει κίνητρο για περισσότερη έρευνα, δήλωσαν πηγές κοντά στην IARC, κάτι που θα βοηθήσει τους οργανισμούς, τους καταναλωτές και τους κατασκευαστές να βγάλουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Αλλά πιθανότατα θα πυροδοτήσει και πάλι τη συζήτηση για τον ρόλο της IARC, καθώς και για την ασφάλεια των γλυκαντικών γενικότερα.
Δείτε επίσης:
Παγκόσμιο σοκ: Έτοιμος να χαρακτηρίσει ως «πιθανό καρκινογόνο» το γλυκαντικό ασπαρτάμη ο ΠΟΥ!