Μετά τον σάλο και την κατακραυγή που σημειώθηκαν για το beach bar στη Ρόδο στο οποίο σερβιτόρος αναγκάζεται σχεδόν να κολυμπήσει στη θάλασσα για να πάει παραγγελία σε πελάτες, το μαγαζί τελικά αποφάσισε να απομακρύνει τις πλωτές εξέδρες πάνω στις οποίες βρίσκονται πανάκριβες ξαπλώστρες.
Συγκεκριμένα, όπως είπαν στην ΕΡΤ οι υπεύθυνοι της επιχείρησης, μέχρι τις 21 Ιουλίου, οπότε και λήγει η διορία της Κτηματικής Υπηρεσίας, θα έχουν απομακρυνθεί οι κατασκευές που βρίσκονται μέσα στο νερό. Αξίζει να αναφερθεί ότι από το Σάββατο, οπότε και ήρθαν στο φως οι συνθήκες εργασίας του νεαρού σερβιτόρου μέχρι και σήμερα το μαγαζί λειτουργούσε κανονικά χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα αν και από το 2016 δεν έχει την απαιτούμενη άδεια!
Παράλληλα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, το κατάστημα θα πληρώσει και τα πρόστιμα των 10.400 ευρώ που έχει επιβάλει το Λιμενικό σε ελέγχους του, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Όπως εξήγησαν οι υπεύθυνοι, οι πλωτές πλατφόρμες δεν είναι μόνιμες κατασκευές και δεν στοιχειοθετούν παράβαση της άδειας λειτουργίας, η οποία είναι σε ισχύ και στην διάθεση των αρχών.
Σήμερα Τετάρτη έγινε έλεγχος στην συγκεκριμένη αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς να παρατηρηθεί καμία παράβαση.
Στο μεταξύ, στο πλευρό της επιχείρησης συνεχίζουν να στέκονται οι εργαζόμενοι όσο και ο σερβιτόρος που εικονίζεται στο βίντεο να πηγαίνει παραγγελία μέσα στη θάλασσα.
Οι υπάλληλοι τονίζουν ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές και ότι δεν δουλεύουν επί 8 ώρες βρεγμένοι και ανέφεραν ότι έχουν εφοδιαστεί από την εργοδοσία και με ειδική στολή η οποία στεγνώνει από το θαλασσινό νερό μέσα σε δύο λεπτά.
Ο νεαρός σερβιτόρος επίσης δεν έχει πρόβλημα με την εργασία του. Σε ερωτήσεις κλιμακίου, είπε μάλιστα πως με αυτού του είδους το σερβίρισμα που του αποφέρει φιλοδώρημα το οποίο φθάνει ακόμη και τα 200 ευρώ!
Δείτε βίντεο:
Πόσο κοστίζει η ξαπλώστρα;
Σε εξέλιξη είναι η έρευνα του εισαγγελέα για την υπόθεση του beach bar στην Ρόδο για το οποίο προκλήθηκε σάλος καθώς καταγράφηκε σε βίντεο σερβιτόρος που πήγαινε παραγγελία βουτώντας σχεδόν ολόκληρος στην θάλασσα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα διαθέτει 27 ξαπλώστρες.
Η κάθε ξαπλώστρα κοστίζει 150 ευρώ ενώ οι τιμές για εκείνες που βρίσκονται στην παραλία ξεκινούν από 60 ευρώ για την «πρώτη σειρά».
Στην κάμερα της ΕΡΤ μίλησαν και πάλι αρκετοί εργαζόμενοι στο κατάστημα, για να δηλώσουν ότι η υπόθεση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις χωρίς λόγο. Μάλιστα, λένε πως η επιχείρηση τους έχει δώσει στολή η οποία στεγνώνει σε δύο λεπτά.
Δείτε βίντεο:
Λειτουργεί χωρίς άδεια από το 2016
Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις σχετικά με την υπόθεση της Ρόδου, όπου σερβιτόρος πήγε μία παραγγελία σχεδόν…κολυμπώντας, σε γνωστό beach bar.
Καθημερινά, έρχονται στο φως νέα στοιχεία για την επιχείρηση, αλλά και για τα περιστατικά με πρωταγωνιστές εργαζομένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση ξεκίνησε ως καντίνα σε μισθωμένο τμήμα της παραλίας το 2014, ενώ από το 2015 κι έπειτα άρχισε να επεκτείνεται με αυθαίρετες κατασκευές. Έκτοτε, εξελίχθηκε σε ένα πολυτελές beach bar με ξαπλώστρες παντού σε όλη την παραλία και μέσα στη θάλασσα, χωρίς όμως να έχει άδεια.
Το 2016 εκδόθηκαν τα πρώτα πρωτόκολλα κατεδάφισης, ένα τον Ιανουάριο και το δεύτερο τον Ιούλιο, με τον Δήμο Ρόδου να αποφασίζει την οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οκτώ χρόνια αργότερα η επιχείρηση δεν έχει σφραγιστεί παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει παραβάσεις.
«Όλη η Ρόδος γνωρίζει»
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο δικηγόρος Χρήστος Μαλλιαράκης υπογράμμισε πως όλοι στο νησί γνώριζαν τις αυθαιρεσίες του beach bar.
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αυθαίρετες κατασκευές σε δημόσια αγαθά, όπως ο αιγιαλός και οι παραλίες, έχουν αυξηθεί και μιλάμε για κραυγαλέες περιπτώσεις. Μιλάμε για επιχειρήσεις με άδεια καντίνας ή ακόμα και χωρίς άδεια. Παράδειγμα είναι το beach bar, που διαπιστώθηκε ότι από το 2016 λειτουργεί χωρίς άδεια. Όλη η Ρόδος το γνωρίζει», δήλωσε αρχικά ο δικηγόρος και συνέχισε:
«Η ίδια πρακτική επαναλαμβάνεται, γιατί όσο δεν παίρνεις μέτρα να το αντιμετωπίσεις, το πρόβλημα αυτό θα το βρεις μπροστά σου. Η εταιρεία συμφερόντων του ίδιου επιχειρηματία από το 2021 έχει ξεκινήσει μία αντίστοιχη ιστορία που βρίσκεται στη δημοσιότητα, στην περιοχή Γλύστρα».
Σύμφωνα με τον κ. Μαλλιαράκη, πολλές είναι οι επιχειρηματίες που ψάχνουν απομονωμένες παραλίες στη Ρόδο, στήνουν καντίνες και στη συνέχεια επεκτείνονται παράνομα.
Εργασιακές συνθήκες που θυμίζουν γαλέρα
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Γλέζος, εκπρόσωπος Δικτύου Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, έκανε λόγο για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην τουριστική σεζόν, παρομοιάζοντάς τες με…γαλέρα.
«Είναι μία παραδοχή που κάνεις όταν πας για σεζόν, ότι δουλεύεις 7/7, στην καλύτερη περίπτωση να υπάρχουν μισά ένσημα και το ωράριο να εξαρτάται από τη δουλειά που έχει το εκάστοτε μαγαζί. Για τη διαμονή ξέρεις πως συγκατοικείς με παραπάνω από 2 με 3 άτομα», τόνισε, ενώ υποστήριξε πως οι καταγγελίες για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στα νησιά, πέφτουν βροχή.
Τα τρία ψέματα Άδωνι για τους ελέγχους στο beach bar στη Ρόδο
Εργατολόγος «αδειάζει» τον Άδωνι Γεωργιάδη: «Υπάρχουν κυρώσεις»
Υπόθεση beach bar στην Ρόδο: «Όλο το νησί γνώριζε ότι λειτουργούσε παράνομα από το 2016»