Εφυγε χθες για το μεγάλο ταξίδι η «καρδιολόγος των ναυτικών», δρ Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου, σύζυγος του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου! Είχε περιορίσει στο ελάχιστο τις κοινωνικές της εμφανίσεις και χαιρόταν τις επισκέψεις των τριών λατρεμένων της εγγονιών, του Παναγιώτη, της Ειρήνης (που έχει και το όνομά της) και της Ελισάβετ, παιδιών του γιου της Νίκου Τσάκου και της νύφης της Σήλιας Κριθαριώτη.
Η υγεία της άρχισε να επιδεινώνεται από το 2010 με τον χαμό της μοναχοκόρης της Μαρίας Τσάκου, που βρήκε ξαφνικό θάνατο μόλις στα 45 της χρόνια στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε στη Νέα Υόρκη.
Η γιατρός Ειρήνη Τσάκου βίωσε τον μεγαλύτερο πόνο, αυτόν του γονιού που αποχαιρετά το παιδί του. Τον θάνατό της πληροφορήθηκε και η νύφη της, που βρισκόταν στο Παρίσι, έχοντας γνωρίσει προηγουμένως την αποθέωση στο Μusée Des Arts Décoratifs με τη φαντασμαγορική παρουσίαση της χειμερινής Couture συλλογής της, 2023-2024, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας Υψηλής Ραπτικής. Μόλις έμαθε τα δυσάρεστα για την πεθερά της, επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα.
Η Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου, Πειραιώτισσα γέννημα θρέμμα, με πατέρα μικρασιατικής καταγωγής και μητέρα Καρδαμυλίτισσα, ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στο μεγάλο λιμάνι και σε χρόνια που η Ιατρική ήταν σχεδόν μόνο για άνδρες εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσα στην πρώτη δεκάδα! Η ιατρική της εξέλιξη ήταν συνεχής. Ελαβε την ειδικότητα της Παθολογίας, με επιβλέποντα τον καθηγητή Γεώργιο Δάικο, την ειδικότητα της Καρδιολογίας, με επιβλέποντα τον καθηγητή Σπ. Μουλόπουλο, και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ με βαθμό άριστα. Υπηρέτησε ως παθολόγος και καρδιολόγος στο Ταμείο Ασφαλίσεως Λιμενεργατών Πειραιώς και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα στο ιδιωτικό της ιατρείο συνεργαζόταν με ναυτιλιακές εταιρίες και εξέταζε τους Ελληνες ναυτικούς πριν μπαρκάρουν, αλλά και όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Η νεαρή καρδιολόγος έμελλε να συναντήσει τον άνθρωπο της ζωής της στο πρόσωπο του νεαρού καπετάνιου από τα Καρδάμυλα Παναγιώτη Τσάκου, με τον οποίο δημιούργησαν μια υποδειγματική οικογένεια και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Νίκο και τη Μαρία, η οποία όπως προαναφέραμε έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το 2010, βυθίζοντας στον πόνο και στη θλίψη την εφοπλιστική οικογένεια.
Απινιδωτές
Ακολουθώντας την πορεία του πολυτάλαντου ναυτίλου συζύγου της, μελέτησε τη ναυτιλία από τη δική της πλευρά, δηλαδή τη φροντίδα των ναυτικών μας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη βελτίωση των συνθηκών των ναυτικών στα πλοία. Με πρωτοβουλία της, από το 1990 όλα τα πλοία αλλά και τα γραφεία του ομίλου Τσάκου εφοδιάστηκαν με απινιδωτές, ενώ στα κεντρικά γραφεία του ομίλου συγκρότησε ένα πλήρες ιατρείο, παρέχοντας συμβουλές και δωρεάν ιατρική βοήθεια στα στελέχη του ομίλου, στους ναυτικούς και στις οικογένειές τους. Αποφεύγοντας τα φλας και τη δημοσιότητα, αποτέλεσε παράδειγμα ανθρώπου προσηλωμένου στην ιατρική επιστήμη. Ακολούθησε την επαγγελματική της πορεία μακριά από κοσμικότητες, δημιουργώντας την προσωπική της ιστορία στα επιστημονικά δρώμενα. Ως πρωτοπόρος της ναυτικής ιατρικής, επιδόθηκε με πάθος στη συγγραφή βιβλίων ιατρικού περιεχομένου, αλλά και πολύτιμων ιστορικών-λογοτεχνικών βιβλίων. Κύριο μέλημά της, όμως, ήταν πάντα η φροντίδα των ανθρώπων της ναυτιλίας, σε στεριά και θάλασσα.
Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή της ήταν όταν τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, με τον καθηγητή Στράτο Παπαδημητρίου να περιγράφει στην ομιλία του όλα όσα ήταν η καπετάνισσα: «Η Ειρήνη είναι αυτό που περιγράφει η φράση “πολυσύνθετο ταλέντο”. Είναι σύζυγος, μάνα, νοικοκυρά, επιστήμων και πάνω απ’ όλα άνθρωπος! Για τους ναυτικούς, υπάρχει μια γυναίκα, ιατρός, επιστήμονας, ερευνήτρια, συγγραφέας, που έχει αφιερώσει τη ζωή της για να συμπληρώσει ένα αισθητό κενό στον χώρο της ιατρικής και της ναυτιλίας, με την αδιάκοπη και φιλόπονη προσπάθειά της να ερευνήσει, να επιμεληθεί και συγγράψει επιστημονικά ιατρικά βιβλία για τους ανθρώπους της θάλασσας».
Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στην επιστημονική και ανθρωπιστική της προσφορά η Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου πρωτοστάτησε στην κατασκευή και την τοποθέτηση του αγάλματος της Καρδαμυλίτισσας στα Καρδάμυλα της Χίου, ως ένδειξη σεβασμού και οφειλόμενου φόρου τιμής προς όλες τις μητέρες, συζύγους, αδελφές και γυναίκες των ναυτικών, ενώ ασχολήθηκε ενεργά με τη διάσωση του ελληνικού πολιτισμού και κυρίως με το Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος» στην Ουρουγουάη, με το Κέντρο Ναυτικής Ερευνας και Παράδοσης στη Χίο, το «Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα, το Ναυτικό Γυμνάσιο και Λύκειο στη Χίο και με τη συγγραφή επιστημονικών ιατρικών βιβλίων για τους ναυτικούς και για τον πολιτισμό του Αιγαίου.
Καλοτάξιδη, γιατρέ και καπετάνισσα.