Ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι για την δολοφονική επίθεση στον Άλκη Καμπανό

Άλλαξε η βασική κατηγορία - Ένταση επικράτησε στο δικαστήριο

Must Read

Την ενοχή και των 12 που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης κατά του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, αποφάσισε ομόφωνα πριν από λίγο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

 

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Κυριακής Κλιάπα η οποία έκανε λόγο για «επίθεση οργανωμένη και σχεδιασμένη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο με κοινό ανθρωποκτόνο δόλο σε βάρος όλων των θυμάτων».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου οι επτά κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του Άλκη και οι άλλοι πέντε για συνέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο καλούσε κάθε κατηγορούμενο να σηκωθεί από τη θέση του και  απήγγειλε σε κάθε έναν ξεχωριστά τις κατηγορίες.

Η κατηγορία της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο (για την περίπτωση του Άλκη) μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ κάποιοι κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί στην πράξη αυτή. Ειδικότερα, οι επτά κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του Άλκη και οι άλλοι πέντε για συνέργεια.

Το δικαστήριο διέκοψε ενόψει των ελαφρυντικών που θα αιτηθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Μετά την διακοπή το κλίμα στο δικαστήριο ήταν γεμάτο ένταση καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που άρχισαν να φωνάζουν κατά των 12 κατηγορουμένων.

«Δολοφόνοι!», φώναζε μερίδα των παρευρισκομένων.

Άλλοι πολίτες που βρέθηκαν σήμερα στο δικαστήριο κρατούν φανέλες της ομάδας του Άρη.

Ένταση επικρατεί και στον εξωτερικό χώρο των δικαστηρίων όπου βρίσκονται οπαδοί του Άρη και φωνάζουν “ισόβια” και “σκ… στα αδέρφια σας”.

Στο δικαστήριο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη η οποία προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί.

Οι γονείς του Άλκη Καμπανού

Με αγωνία περίμεναν όλο αυτό τον καιρό την απόφαση του δικαστηρίου οι γονείς του αδικοχαμένου 19χρονου.
Η Μελίνα και ο Άρης Καμπανός έδιναν το παρών σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου από τα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου που ξεκίνησε η διαδικασία.
Και οι δύο ήταν ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και δεν θέλησαν να κάνουν πολλές δηλώσεις μπροστά στις κάμερες.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όλους αυτούς τους μήνες πολλές φορές πέρασαν ιδιαίτερα δύσκολα καθώς χρειάστηκε να έρχονται αντιμέτωποι με τους 12 κατηγορουμένους που επιτέθηκαν στον γιο τους και να τους ακούν να μιλούν για την μοιραία νύχτα.

H μαραθώνια διαδικασία

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, αποτελούμενο από τρεις τακτικούς δικαστές και τέσσερις λαϊκούς (ενόρκους), θα αναγνώσει για κάθε έναν από τους κατηγορούμενους την κρίση του επί της ενοχής ή μη και για τις πράξεις που τους αποδίδει. Στη συνέχεια θα λάβουν τον λόγο οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων, όσων κριθούν ένοχοι, προκειμένου να αιτηθούν την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων (π.χ. μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά, ειλικρινή μεταμέλεια, μετεφηβική ηλικία).

Η διαδικασία αυτή θεωρείται σημαντική, καθώς από την αναγνώριση ελαφρυντικών θα εξαρτηθεί το τελικό ύψος των ποινών. Αναμένεται δε, να κρατήσει αρκετή ώρα, μιας και οι υπερασπιστές (σ.σ. αγόρευσαν περισσότεροι από 20) θα αναπτύξουν διεξοδικά τις θέσεις τους επί των ελαφρυντικών που θα ζητήσουν.

Ακολούθως η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρότασή της προς το δικαστήριο για τα ελαφρυντικά, εξειδικεύοντας τη θέση της για κάθε καταδικασθέντα ξεχωριστά. Αφού δευτερολογήσουν οι υπερασπιστές, το δικαστήριο θα αποσυρθεί για τη διάσκεψη και θα επανέλθει για να ανακοινώσει εάν αναγνωρίζει και ποια ελαφρυντικά.

Μετά τη «μάχη των ελαφρυντικών», η εισαγγελέας θα προτείνει επί των ποινών, θα αγορεύσουν εκ νέου οι υπερασπιστές, ενώ θα ακολουθήσει νέα διάσκεψη των δικαστών και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι τελικές ποινές.

Από το ύψος των ποινών θα εξαρτηθεί το επόμενο δικονομικό στάδιο – αυτό της αναστολής εκτέλεση της ποινής. Μόνο στην περίπτωση που κάποιος/κάποιοι καταδικαστούν σε πρόσκαιρες καθείρξεις, δηλαδή εάν αποφύγουν τη μέγιστη των ποινών της ισόβιας κάθειρξης, οι δικαστές θα κληθούν να αποφανθούν, εάν η ποινή θα εκτελεστεί ή όχι και υπό ποιους όρους μέχρι το Εφετείο (εν προκειμένω θα ακολουθήσει νέα εισαγγελική πρόταση, αγορεύσεις δικηγόρων, διάσκεψη δικαστών).

Η τελική φάση της διαδικασίας προβλέπει αποφάσεις για άλλα θέματα, όπως απόδοση κατασχεθέντων κ.λπ. Αφού κριθούν τα ζητήματα αυτά, το δικαστήριο θα κηρύξει το πέρας της δίκης. Θεωρείται δεδομένο ότι όσοι καταδικαστούν θα ασκήσουν έφεση για να κριθούν σε δεύτερο βαθμό.

Κάλεσμα για μαζική συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο απήθυνε προς τα μέλη και τους οπαδούς του ο Α.Σ. Άρης και σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τη σημερινή μέρα ως «ορόσημο» αναφορικά με την απόδοση δικαιοσύνης για «τη στυγνή δολοφονία» του 19χρονου φοιτητή. «Ο Άλκης ήταν παιδί γεμάτο φως. Το φως να διώξει το σκοτάδι σ’ αυτήν την πόλη. Ο Άλκης ζει» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εντός των Δικαστηρίων αλλά και πέριξ αυτών, η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει να αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις για τη διασφάλιση της ομαλότητας της διαδικασίας και την αποφυγή κινδύνων έντασης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This