Η έπαρση και η αλαζονεία του διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Σπύρου Πρωτοψάλτη φαίνεται ότι έχει πάει πια σε άλλο επίπεδο. Ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη κίνησε την πειθαρχική διαδικασία κατά υπαλλήλου του οργανισμού επειδή «τόλμησε» να εκφράσει την αντίθεσή της στα προεκλογικά μαγειρέματα του κ. Πρωτοψάλτη σχετικά με την πορεία της ανεργίας.
Το πρωτοφανές είναι ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη, που γνωρίζει τα θέματα της ανεργίας όσο λίγοι ύστερα από δεκαετίες υπηρεσίας στον οργανισμό και, προφανώς, σπουδών πάνω στο αντικείμενό της, δεν δημοσιοποίησε τις ενστάσεις της, παρά μόνο τις έστειλε στον ίδιο προσωπικά μέσω επιστολής.
Οπως έγραφε η «δημοκρατία» της 20ής Μαΐου 2023, ο διοικητής του τέως ΟΑΕΔ λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, με μία άκρως αντιεπιστημονική ανακοίνωση, είχε υποστηρίξει ότι τον Απρίλιο «ο αριθμός των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ μειώθηκε στους 859.626, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2011. Επίσης, ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων μειώθηκε στους 492.200, που αποτελεί τον μικρότερο αριθμό από τον Ιανουάριο 2014». Ελάχιστες μέρες αργότερα ο κ. Πρωτοψάλτης… αυτοδιαψεύστηκε, καθώς ο οργανισμός ανακοίνωσε πως το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της ΔΥΠΑ ανήλθε σε 927.793 άτομα.
Ηταν αναμενόμενο -κατά μία έννοια- οι παιδιάστικες πρακτικές που προκαλούν την κοινή λογική να έχουν ως αποτέλεσμα εργαζόμενοι στον φορέα που έχουν συναίσθηση του κοινωνικού του ρόλου και δεν… αγχώνονται για μία καρέκλα στο υπουργικό συμβούλιο να θέλουν η ΔΥΠΑ να λειτουργεί με σοβαρότητα. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη υπάλληλος θεώρησε δέον να εκφράσει την άποψή της, γραπτώς και ενυπογράφως, προς τον διοικητή του οργανισμού.
Είχε, μάλιστα, τη διακριτικότητα να μη δημοσιοποιήσει την επιστολή, παρ’ όλα αυτά ο κ. Πρωτοψάλτης -προφανώς αλλεργικός στην κριτική και την άλλη άποψη- την καλεί σε απολογία, υποστηρίζοντας ότι υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα του άρθρου 107 του Ν. 3528/07. Αν κρίνει ο ίδιος ο κ. Πρωτοψάλτης ότι ο… εαυτός του έχει δίκιο, βάσει του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα μπορεί να αποφασίσει μέχρι και τη στέρηση τριών μισθών της εργαζομένης!