Δραματικές εξελίξεις στα εθνικά: Η Ελλάς «υποχωρεί» στο Αιγαίο 

Όλο το χρονικό των εξελίξεων, από το «Ορούτς Ρέις» και τη διακήρυξη Γεραπετρίτη το 2020, για μη επέκταση στα 12 μίλια, μέχρι την προχθεσινή διακήρυξη Μητσοτάκη για «υποχωρήσεις» στη διαπραγμάτευση - Δυσαρέσκεια Χριστοδουλίδη για την μετατροπή της Κύπρου σε κουκίδα συντεταγμένων στους χάρτες του ΝΑΤΟ, χωρίς ελληνική αντίδραση

Must Read

Η βόμβα περί εθνικών υποχωρήσεων στα ελληνοτουρκικά που έριξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ το βράδυ της περασμένης Πέμπτης αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βίλνιους της Λιθουανίας και την συνάντηση του με τον Πρόεδρο Ερντογάν δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Και πάντως δεν αιφνιδίασε τους αναγνώστες της «Εστίας της Κυριακής», οι οποίοι ήταν πολλαπλώς ενήμεροι κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, για το οργιώδες παρασκήνιο που ήταν σε εξέλιξη από τότε. Το πρωτοσέλιδο μας τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές για το περιεχόμενο του συνυποσχετικού παραπομπής της διαφοράς στην Χάγη, το οποίο απετέλεσε και την αιτία εκτόξευσης πολύ συγκεκριμένων απειλών από αγνώστους προς την διεύθυνση της εφημερίδας (όταν θα έρθει η ώρα θα πούμε και λεπτομέρειες- οι Αρχές γνωρίζουν ) αποκάλυπτε τα πάντα.

Στην πραγματικότητα εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση του μείζονος εθνικού συμβιβασμού στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβριο όταν θα επικυρωθούν με υπογραφές όσα συνέβησαν επί του πεδίου με την κρίση του «Ορούτς Ρέιτς» το καλοκαίρι του 2020 και με την κατάθεση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου το οποίο αναρτήθηκε στον ΟΗΕ και καταχωρήθηκε στα αποθετήρια του περίπου την ίδια εποχή. Λίγο πριν, λίγο μετά. Η ήττα και η εθνική υποχώρηση θα επισημοποιηθούν διά του συνυποσχετικού που θα υπογραφεί πλέον, του Συμφώνου μη Επιθέσεως, χάριν της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αιγαίο. Και χάριν της επείγουσας ανάγκης ρυμούλκησης της Τουρκία στο λιμάνι της Δύσεως εκ νέου.

Για να γίνουν κατανοητές απολύτως οι θέσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές περί «υποχωρήσεων από κάποιες θέσεις μας στην αφετηρία της διαπραγμάτευσης» και περί του γεγονότος ότι είναι «σχετική έννοια η μείωση της εθνικής κυριαρχίας», (θέσεις που δεν ετέθηκαν υπόψιν του ελληνικού λαού αλλά και της εθνικής αντιπροσωπείας στις προγραμματικές δηλώσεις ούτε ως υπαινιγμός), πρέπει να ανατρέξουμε και να θυμηθούμε τι συνέβη σε δύο κρίσιμες περιόδους της πολύ πρόσφατης ιστορίας μας.

Την περίοδο 2019-2020 με έμφαση στην κρίση του Αυγούστου και την περίοδο 2022-2023 με έμφαση σε όλα όσα συνέβησαν τόσο στην προεκλογική όσο και στην μετεκλογική περίοδο. Και οι δυο αυτές εποχές συνδέονται αρρήκτως μεταξύ τους. Το 2020 τέθηκαν τα θεμέλια της διολίσθησης με την αλλαγή του πάγιου δόγματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής , το 2023 ανοίγει ο δρόμος για την αντικατάσταση και πλήρη μεταρρύθμιση του.

Ο νέος ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας

Όλα όσα συνέβησαν από το Βίλνιους και μετά όπου η Κύπρος μετετράπη σε κουκίδα στους χάρτες του ΝΑΤΟ αμαχητί χάριν εκπληρώσεως τουρκικής απαίτησης, όπου τα Στενά μετονομάστηκαν και επισήμως ως «Τουρκικά» σε επίσημους χάρτες του ΝΑΤΟ χωρίς να διεκδικήσουμε την αλλαγή του στάτους της Λήμνου στις νατοϊκές ασκήσεις και όπου οι διαπραγματεύσεις για την Χάγη θα συνοδευτούν από «υποχωρήσεις» και «μείωση της εθνικής κυριαρχίας» έχουν την ρίζα τους εκεί. Στις δύο εποχές. Η κατάληξη θα είναι η ανατροπή του στάτους κβο στο Αιγαίο. Η Τουρκία διεκδικεί σε πρώτη φάση την συνιδιοκτησία του, όπως επανειλημμένως έχουμε γράψει, και σε δεύτερη φάση την ανάδειξη της στην βασική ναυτική δύναμη της περιοχής της Μεσογείου και τον πλήρη έλεγχο της από τους ανταγωνιστές της Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτο.

Η Ελλάς δέχθηκε το πρώτο κτύπημα αμφισβήτησης του ιμπέριουμ της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που έχει ως στόχο να αποκτήσει η γείτων τον βασικό έλεγχο των θαλασσίων οδών προς το Γιβραλτάρ και το Σουέζ. Αν και ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου για την κυοφορούμενη εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδος εξέλιξη οι πληροφορίες του υποτιμήθηκαν, αν δεν αγνοήθηκαν.

Το δεύτερο μεγάλο κτύπημα εφαρμογής του τουρκολιβυκού μνημονίου στην πράξη (αφού προηγήθηκε η απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων με την μεταναστευτική κρίση του Φεβρουαρίου του 2020 στον Έβρο ) ήταν η μεγάλη κρίση του «Ορούτς Ρέις» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020. Σε αυτή την κρίση που σφραγίστηκε από τετελεσμένα ανάλογα των Ιμίων συνέβησαν τα εξής :

1. Το «Ορούς Ρέιτς» παραβίασε την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μεταξύ 6 και 12 μιλίων. Έφθασε 7 μίλια έξω από το Καστελλόριζο χωρίς την παραμικρή αντίδραση από τις εκτελούσες εντολές της Πολιτείας Ένοπλες Δυνάμεις μας.

2. Πόντισε καλώδια και πραγματοποίησε έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα πάλι χωρίς αντίδραση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

3. Ο τότε Υπουργός Επικρατείας νυν Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης διακήρυξε ότι η Ελλάς δεν πρόκειται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην περιοχή πέραν των 6 μιλίων ενώ ένας άλλος συνάδελφος του, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης υποστήριξε ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι «εθνικισμός».

4. Αντικαταστάθηκε εν μία νυκτί ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού ναύαρχος Διακόπουλος όταν τόλμησε να αποκαλύψει ότι το σεισμογραφικό «Ορούτς Ρέις» έκανε έρευνες στον βυθό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

5. Τον Οκτώβριο του 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε με συνέντευξη του στην επιθεώρηση Politico ότι η θαλάσσια περιοχή κάτωθεν του Καστελόριζου στα απώτατα όρια της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας με βάση το νόμο Μανιάτη είναι «διαφιλονικούμενη» και «αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας» επειδή δεν υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης Ελλάδας- Τουρκίας για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ένα μήνα πριν, τον Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος Ερντογάν υπέβαλλε μήνυση στην Άγκυρα εναντίον του υπογράφοντος σχετικό κείμενο επειδή θεώρησε ότι με το άρθρο του «εμπόδισε την πολιτική της Τουρκίας στην Θάλασσα των νησιών» (Αιγαίο)» και μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους τον εξύβρισε. Το επίμαχο κείμενο αναφερόταν στην έννοια των διαφιλονικουμένων υδάτων (disputed). Η ΕΣΗΕΑ όχι μόνο δεν εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης στον υπογράφοντα και τους συναδέλφους του αλλά δέχθηκε ανεπιτυχώς πίεση από την κυβέρνηση να τους…. καταδικάσει εγγράφως για την διατάραξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων!

6. Η Ελλάς υπέγραψε μετά την κρίση του «Ορούς Ρέιτς» συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία καθιστούσε άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο νοτίως της Κρήτης αλλά άφηνε το Καστελόριζο, την Ρόδο και μέρος της Κρήτης εκτός οριοθέτησης. Με όρο στην συμφωνία ότι καμία συμφωνία οριοθέτησης της Ελλάδος με την Τουρκία ή της Αιγύπτου με την Τουρκία δεν θα έχει ισχύ αν δεν ενημερωθεί το ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Η συμφωνία με την Αίγυπτο και την Ιταλία επίσης περιελάμβανε μειωμένες επήρειες νήσων εις τρόπον ώστε να επηρεάζει στο μέλλον την επήρεια του Καστελορίζου σε περίπτωση συμφωνίας οριοθέτησης ή παραπομπής της διαφοράς στην Χάγη.

7. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου δήλωσε στο «Βήμα» ότι η Τουρκία θα πάει στην Χάγη αν η Ελλάς αποδεχθεί και την έννοια της ευθυδικίας και αν άρει τις επιφυλάξεις της για την δικαιοδοσία του δικαστηρίου για θέματα άμυνας (ρήτρα Κρατερού Ιωάννου το 1990 για την αποστρατιωτικοποίηση) και κυριαρχίας (ρήτρα Ευάγγελου Βενιζέλου για γκρίζες ζώνες , 2015). Αυτά τα καθοριστικά τετελεσμένα τα οποία πρέπει είτε να υπογραφούν σε χαρτί Διεθνούς Συνθήκης ( αφού η Ελλάς επεκτείνει προηγουμένως (μονομερώς) με ΠΔ τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στην Κρήτη, την Εύβοια και την Ηπειρωτική Ελλάδα, στα 10 στα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου και τα διατηρήσει στα 6 στα νησιά του Ανατολικού) είτε να αναγνωριστούν με απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου μετά από στοχευμένο συνυποσχετικό Ελλάδος-Τουρκίας , συνέβησαν ΟΛΑ την κρίσιμη περίοδο 2019-2020.

Ερχόμαστε στο σήμερα. Στην περίοδο 2022-2023. Αφού επισημάνουμε πρώτα ότι πέρυσι υπεγράφη μια συμφωνία πιλότος μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου με βάση την αρχή της ευθυδικίας και αφού υπενθυμίσουμε ( έχει αξία) ότι ΗΠΑ, Ισραήλ, Τουρκία δεν έχουν υπογράψει την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θαλάσσης παρά αναγνωρίζουν το Διεθνές Δίκαιο μόνο ως «βάση συζήτησης» υπενθυμίζουμε τα εξής:

1. O  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε κάθε αναφορά στα ελληνοτουρκικά στην προεκλογική περίοδο. Στην μόνη ερώτηση που δέχθηκε από τον Νίκο Χατζηνικολάου για την συνεκμετάλλευση απάντησε με νόημα ότι «μια συμφωνία οριοθέτησης με διεθνή συνθήκη ή με απόφαση διαιτησίας θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών».

2. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε δημοσίως υπέρ της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μόνο νοτίως της Κρήτης !

3. Η διαφορά ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύτηκε στις 20 μονάδες μετά τις δηλώσεις Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο κύριος Τσίπρας τον απέβαλλε από τα ψηφοδέλτια με την φράση «Όποιος ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ή ασυνείδητα κάνει κακό….»

4. Η ευρεία νίκη της ΝΔ αξιοποιήθηκε από τον Πρόεδρο Ερντογάν σε δημόσια παρέμβαση του υπέρ της λύσης των διαφορών. «Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν νωπή ισχυρή λαική εντολή» σημείωσε και ακύρωσε την άσκηση «Θαλασσόλυκος»…

Ο νέος ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης

5. Ο κύριος Τσίπρας αποχώρησε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για να μην κληθεί και αυτός να υπογράψει την λύση ενώ με απόφαση του πρωθυπουργού μετακινήθηκε από το ΥΠΕΞ στο Υπουργείο Άμυνας ο Νίκος Δένδιας και αντικαταστάθηκε από τον… Γιώργο Γεραπετρίτη. Είχε επίσης προλάβει πριν τις εκλογές να αποχωρήσει από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος προειδοποίησε στο Ζάππειο την κυβέρνηση με την φράση «τελεία και παύλα» να μην θέσει στην Χάγη, στην κρίση τρίτων, θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης. Χωρίς ο κύριος Μητσοτάκης να τον χειροκροτήσει εκείνη την μέρα.

6. Στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός έκανε μια αόριστη αναφορά περί ιστορίας και στρίμωξε την αναφορά του για τα εθνικά θέματα μεταξύ των αναφορών του για τους ΛΟΑΤΚΙ και την τεχνητή νοημοσύνη.

7. Οι Τούρκοι, πρωτοφανές, ζήτησαν συγνώμη για την βεβήλωση του ναού του Αγίου Βουκόλου με πάρτυ ηλεκτρονικής μουσικής χιλιάδων νέων.

8. Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ με απόφαση επιτροπών που έλαβαν αποφάσεις πριν την σύγκληση της διέγραψε την Κυπριακή Δημοκρατία από τους χάρτες του και την μετέτρεψε σε «κουκίδα». Κάτι που προκάλεσε την δυσφορία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη. Προηγουμένως η Ελλάς έχει διαφοροποιηθεί από την Κύπρο και το δόγμα της συμπαράταξης στο ζήτημα της υποστήριξης Τούρκου στον ΙΜΟ και της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

9. Η Τουρκία κατάφερε να υιοθετηθεί επισήμως πλέον στην ίδια Σύνοδο στα επίσημα κείμενα της Συμμαχίας ο όρος «Τουρκικά Στενά» για το σύμπλεγμα Δαρδανέλια, Βόσπορος, Μαρμαρά. Η συμβιβαστική πρόταση Στόλτενμπεργκ μετά από διάβημα του ΥΠΕΞ (που προκάλεσε προς τιμήν του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος) είχε ως αποτέλεσμα να περιληφθούν σε παρένθεση οι διεθνείς ονομασίες των Στενών. Ωστόσο επειδή στα Στενά περιλαμβάνονται με βάση την Συνθήκη του Μοντρέ και τα ελληνικά νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη είναι προφανές ότι η Ελλάς έχασε μεγάλη ευκαιρία: Να απαιτήσει ως αντάλλαγμα την ένταξη της Λήμνου στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ!

Ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

10. Κατά την συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Πρόεδρος Ερντογάν παρατηρώντας τις αλλαγές στην εθνική αντιπροσωπεία αναφώνησε μπροστά στις κάμερες στα ελληνικά το εξής : «Χωρίς τον Δένδια!». Ενώ ο κύριος Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Perfect!». Προηγουμένως ο Τούρκος Πρόεδρος συνάντησε τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας στους διαδρόμους της Συνόδου και τον συνεχάρη που βγήκε πρώτος σε αριθμό ψήφων Βουλευτής σε όλη την Ελλάδα…

11. Ο πρωθυπουργός σε δήλωση του αμέσως μετά την λήξη της Συνόδου χαρακτήρισε την διαφορά για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα «γεωπολιτική» και παρέπεμψε σε πρώτη φάση πριν την Χάγη σε απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Υπουργών ή και ηγετών.

12. Με την συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά του. Προανήγγειλε «υποχώρηση από κάποιες θέσεις της Ελλάδος κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης» μίλησε πρώτη φορά για «τολμηρή ατζέντα που θέλω να διερευνήσω» ενώ χαρακτήρισε «σχετική» την έννοια της μείωσης της κυριαρχίας. Η συνέχεια στο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδος-Τουρκίας και επί αποτυχία αυτού η συνέχεια επί του συνυποσχετικού. Δεν το λέμε αλλά η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με το Ελσίνκι! Ελσίνκι 2 .

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This