Ολονύχτια άνιση μάχη σε τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα – «Δεν μας άκουσε κανείς» φωνάζουν κάτοικοι που έχασαν περιουσίες

«Είναι η χειρότερη καταστροφή την τελευταία δεκαετία στην περιοχή», υποστηρίζει ο δήμαρχος Σαρωνίδας

Must Read

Νύχτα αγωνίας για πολίτες, πυροσβέστες και εθελοντές σε Αττική, Κορινθία και Βοιωτίας, οι οποίοι εξακολουθούν να δίνουν από κοινού άνιση μάχη με τις φλόγες σε Σαρωνίδα, Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, η κατάσταση και στα τρία μέτωπα της φωτιάς είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με το απόγευμα, καθώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει κάπως, ωστόσο ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης παραμένει ορατός. Το μέτωπο στα Δερβενοχώρια  φέρεται να είναι εκείνο που προβληματίζει περισσότερο τις πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς εκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα και σε εξαιρετικά δύσβατη περιοχή.


Ωστόσο είναι το μόνο μέτωπο που, προς το παρόν, δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, εν αντιθέσει με εκείνα στην ανατολική Αττική και sτο Λουτράκι, που ήδη έχουν προκαλέσει αμέτρητες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, προκειμένου να γλιτώσουν από την επέλαση της πύρινης λαίλαπας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στα Καλύβια η πυρκαγιά καίει σε χαράδρα, σε ένα μέτωπο το οποίο αναζωπυρώθηκε την τελευταία ώρα, με τη φωτιά να κατεβαίνει με αργούς ρυθμούς. «Αυτό που μας απασχολεί είναι οι αναζωπυρώσεις και μη μεταφερθεί η φωτιά σε τμήματα που δεν έχουν καεί», τόνισε σχετικά ο Γιάννης Αρτοποιός.

«Η χειρότερη καταστροφή την τελευταία δεκαετία στην περιοχή»

Ιδιαίτερα δύσκολη εξακολουθεί να είναι και η κατάσταση στη Σαρωνίδα, με τη φωτιά να μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ πολλά είναι τα σπίτια που έχουν παραδοθεί από νωρίς στις φλόγες. «Έχουν καεί σπίτια… Είναι η χειρότερη καταστροφή την τελευταία δεκαετία στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σαρωνίδας, Χρήστος Γκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Θα είμαστε στην περιοχή ως το πρωί. Είναι πολλές οι εστίες πυρκαγιάς, ο αέρας είναι πολλά μποφόρ», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «προτεραιότητά μας είναι να μην καούν άλλα σπίτια και νωρίτερα δώσαμε εντολή για εκκένωση αρκετών οικισμών. Και τουλάχιστον δεν έχουμε ακούσει τίποτα για θύματα. Δεν μπορούμε να έχουμε αποτίμηση για πόσα σπίτια έχουν καεί». «Ο δήμος Σαρωνικού έχει 30.000 και παραπάνω μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι όμως γίνονται 100.000», κατέληξε.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων της Ανατολικής Αττικής

Δραματικές είναι οι περιγραφές κατοίκων σε Κουβαρά, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, για τον Γολγοθά που καλούνται να ανέβουν, μετά το καταστροφικό πέρασμα της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις περιοχές τους.

«Αυτό που γνωρίζω από τους γονείς μου, που πριν από λίγο κατάφερα να μιλήσω, είναι πως η φωτιά, ενώ έκαψε τα πάντα, είναι ασφαλείς και αυτοί και τα σκυλιά. Είμαστε μία χαρά. Η φωτιά συνέχισε προς τα κάτω, δεν ξέρω σε ποιο σημείο έχει φτάσει. Αυτή τη στιγμή οι γονείς μου είναι μέσα στη σκόνη, μέσα στο καπνό, δεν μπορούν να φύγουν, υπάρχουν ακόμα φωτιές τριγύρω», είπε ένας από αυτούς.

«Δεν καταφέραμε να σταματήσει η φωτιά εκεί στη λεωφόρο Αναβύσσου Καλυβίων και έχει περάσει και κατευθύνεται προς το Πανόραμα Σαρωνίδας. Η μόνη διέξοδος και λύση είναι τα εναέρια μέσα», είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο Χρήστος Τσιγαρίδας, αντιδήμαρχος Σαρωνικού.

Ο Θανάσης Μακροδημήτρης, αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, τόνισε πως «δυστυχώς φωνάζαμε εδώ και πάρα πολλές ώρες. Εγώ είμαι από την αρχή της φωτιάς εδώ πέρα, δεν μας ακούει κανείς. Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε εναέριες δυνάμεις. Εναέρια μέσα από τη δική μας την πλευρά, Πέτα και Μεγάλη Αυλή Κερατέας δεν έχουμε δει εναέρια μέσα. Από την αρχή κάνανε 2-3 ρίψεις και εξαφανίστηκαν. Μας λένε ότι είναι από την πλευρά του Λαγονησίου και της Σαρωνίδας. Όμως, εδώ πέρα τώρα η φωτιά έχει φτάσει μέσα στα σπίτια. Απ’ ό,τι βλέπω εγώ καίγεται ένα μαντρί και ένα σπίτι. Τώρα. Μπροστά μου, μπροστά μου. Δεν μπορούμε να πάμε. Δεν υπάρχει πρόσβαση. Από πουθενά δεν μπορούμε να πάμε εμείς. Χρειάζονται εναέριες δυνάμεις».


«Για ποια εναέρια μέσα μου μιλάτε; Ποια εναέρια μέσα και οχήματα; Που είναι τα εναέρια μέσα και οχήματα. Εγώ δεν βλέπω να υπάρχουν εναέρια μέσα. Όταν τα εναέρια μέσα έπρεπε να προλάβουν τη φωτιά στο βουνό, το οποίο ήταν σκέτο βουνό με χαμηλή βλάστηση, για να μη γυρίσει και να έρθει προς τις κατοικημένες περιοχές για ποια εναέρια μέσα μιλάμε; Εγώ δεν βλέπω να κανένα εδώ πέρα. Δεν μπορώ να πάρω ούτε το λάστιχο του σπιτιού μου, γιατί δεν έχω ούτε ρεύμα. Ελάτε να δείτε τι κατάσταση επικρατεί. Εγώ είμαι δίπλα εδώ στο σπίτι μου αυτή τη στιγμή. Στην αρχή της Σαρωνίδας στο Πανόραμα. Η φωτιά προχωράει και καίει, και καίει και καίει. Ο κόσμος έχει φύγει. Έχει αφήσει τα σπίτια του (…) Δεν βλέπω εγώ ούτε αεροσκάφη, ούτε ελικόπτερα…», είχε δηλώσει το απόγευμα ο αντιπρόεδρος των πρατηριούχων Γιώργος Ασλάτογλου, το σπίτι του οποίου στη Σαρωνίδα έπαθε σοβαρές ζημιές από τη φωτιά.

Από την πλευρά του, στις δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας θα είναι πολύ μεγάλος και αύριο Τρίτη, 18/7.
  • Δείτε τη σχετική πρόβλεψη του Πυροσβεστικού Σώματος:

 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This