Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Δερβενοχώρια, Λουτράκι – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

«Δεν ξέρουμε πόσα στρέμματα έχουν καεί», λέει ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου - Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Must Read

Λίγο καλύτερη παρουσιάζεται σήμερα το πρωί η εικόνα της φωτιάς στην Ρόδο χωρίς ωστόσο να έχει σταματήσει να καίει παρθένο δάσος με την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει ήδη σημειωθεί να είναι μεγάλη.

Δείτε βίντεο:

 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος «η χθεσινή νύχτα που ήταν η μεγάλη αγωνία μας, τολμώ να πω πως ήταν μία καλή νύχτα, με το ξημέρωμα φάνηκε και η καλή δουλειά που έγινε από όλες τις επίγειες δυνάμεις. Όχι μόνο δεν ξέφυγε η φωτιά αλλά έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα από το πρωί».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως στο νησί πνέουν σήμερα δύο μποφόρ και οι άνεμοι που έχουν κοπάσει θα δώσουν ίσως τη δυνατότητα η φωτιά να έχε σβήσει μέχρι την δύση του ηλίου. Το σημαντικό, σύμφωνα με το κ. Χατζημάρκο είναι ότι δεν απειλούνται σπίτια ούτε ανθρώπινες ζωές.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, συγκεκριμένα 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα, 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη, οι οποίες σήμερα πρόκειται να ενισχυθούν, εθελοντές έχουν  με μηχανήματα και υδροφόρες.

Όσο για την έκταση που καίγεται ανέφερε πως δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα στρέμματα έχουν γίνει στάχτη:«Είναι μια πολύ μεγάλη έκταση, περίπου 30.000 στρέμματα δάσους που εκτείνεται αυτό το φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε από προχθές. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσα έχουν καεί».

 

Ερωτώμενος για το εάν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στο δάσος, ο κ. Χατζημάρκος εξήγησε πως το δασαρχείο δεν επιτρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση να επέμβει, και πως από την μεριά τους ό,τι ήταν να γίνει, έγινε.

«Εδώ μιλάμε για μία περιφέρεια με 50 νησιά, όπου δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια δράση… Έχουμε σχεδόν κάθε μέρα φωτιά. Είναι δεκάδες τα περιστατικά που έχουμε αντιμετωπίσει» σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος τονίζοντας ότι υπάρχουν νησιά που δεν έχουν ούτε έναν πυροσβέστη.

Η φωτιά πιθανότατα ξεκίνησε από σκουπιδότοπο την Τρίτη. Χθες δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης των χωριών Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς και του ξενοδοχείου Έλαφος στον Προφήτη Ηλία καθώς εξαιτίας των ανέμων η φωτιά ξέφυγε προς τον Προφήτη Ηλία και προς τον Έμπωνα. Οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς και οι ριπές των ανέμων έκαναν ακόμα πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών.

Σε Δερβενοχώρια και Λουτράκι

Η Πυροσβεστική βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μικρές εστίες φωτιές, διάσπαρτες στην περιοχή που μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργήσουν αναζωπυρώσεις γι’αυτό θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.Επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 οχήματα, 3 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για συντονισμό.

Ωστόσο, παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε περίπτωση που υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Στο Λουτράκι η φωτιά είναι οριοθετημένη και επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καμένες οικίες φαίνεται να ξεπερνούν τις 40, ενώ υπάρχουν και αρκετά άλλα σπίτια, τα οποία έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του εκπροσώπου της πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιού, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος συνδράμουν 7 αεροσκάφη (εκ των οποίων τα 4 είναι από Ιταλία και Γαλλία) και 9 ελικόπτερα.

Στην κατάσβσεση συμμετέχουν, επίσης, 50 πυροσβέστες με 10 οχήματα από τη Ρουμανία, ενώ από αύριο αναμένονται 31 πυροσβέστες με 10 οχήματα από τη Σλοβακία, 149 πυροσβέστες με 49 οχήματα από την Πολωνία και δύο αεροσκάφη από το Ισραήλ.

«Δεν εφησυχάζουμε, οι συνθήκες είναι δύσκολες», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Όσο αφορά στη Ρόδο συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Έμπωνας, παρά την ύφεση που παρατηρείται.

«Στη δασική πυρκαγιά επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και παρ’ όλο που εχθές τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν στην προσέγγιση των εστιών λόγω της χαμηλής ορατότητας που δημιούργησαν οι έντονοι καπνοί, κατόρθωσαν να περιορίσουν αρκετές αναζωπυρώσεις», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Σε ύφεση είναι η φωτιά και στο Λουτράκι καθώς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει ενιαίο ενεργό μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες εντός του καμένου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν σε επιφυλακή, προσπαθώντας να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Στο Λουτράκι επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο.

Δείτε την ενημέρωση:

Δείτε επίσης:

Φωτιά στη Μάνδρα: Συγκλονίζει ηλικιωμένος που κοιμάται στο καμένο σπίτι του!

Ο θλιμμένος σκύλος στις φλόγες – Ο Νίκος Χριστοφάκης περιγράφει πώς τράβηξε την συγκλονιστική φωτογραφία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This