«Η χώρα διανύει μία πολύ δύσκολη περίοδο, με αλλεπάλληλες καταστροφικές πυρκαγιές εδώ και δέκα ημέρες. Έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές. Πρόκειται για μία τραγική κατάσταση», ανέφερε η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Άκου 99,6» της Βέροιας.
Η κ. Αχτσιόγλου έθεσε το ερώτημα «ποια ήταν η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο που είχε προαναγγελθεί;», για να τονίσει πως «ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει κάνει κοσμογονικές αλλαγές στην πολιτική προστασία και κάηκε η χώρα από άκρη σ’ άκρη». «Είδαμε εικόνες από τη Νέα Αγχίαλο να είναι σχεδόν εμπόλεμη ζώνη. Δεν υπήρξε ούτε στοιχειώδης επιχειρησιακή ετοιμότητα και επάρκεια», πρόσθεσε. Υποστήριξε, δε, ότι «είναι προκλητικό να ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να επικαλείται την κλιματική κρίση ως δικαιολογία και ως άλλοθι για τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ δεν έχει γίνει τίποτα σε επίπεδο πρόληψης και επιχειρησιακής ετοιμότητας για πάνω από 4 χρόνια που κυβερνάει». Αντιθέτως, «αφέθηκε ο κρατικός μηχανισμός χωρίς την αναγκαία προετοιμασία και χωρίς την αναγκαία επάρκεια σε προσωπικό και σε μέσα», σημείωσε. Όπως επεσήμανε, «η κλιματική κρίση πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να ληφθούν ουσιώδεις πρωτοβουλίες αντιμετώπισής της, οι οποίες σχετίζονται με το μοντέλο ανάπτυξης, την άναρχη δόμηση, το ενεργειακό μοντέλο και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».
Αναφερόμενη στην υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε ότι «πρέπει να μιλήσουμε για το περιεχόμενο της πολιτικής. Για μία πολιτική λαϊκά κατανοητή και κοινωνικά αναγκαία». «Όταν κάνουμε συγκεκριμένες τις θέσεις μας, συγχρονιζόμαστε με τις ανάγκες των πολιτών και μπορούμε να εκφράσουμε οραματικά ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα στη ζωή τους, τότε ξανακερδίζουμε την ελπίδα και την εμπιστοσύνη τους», συμπλήρωσε. Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως «θα πρέπει να έχουμε μία πολύ πιο ουσιώδη συμμετοχή, παρουσία και παρέμβαση στην αυτοδιοίκηση, στους επιστημονικούς φορείς και συλλόγους, στα συνδικάτα. Εκεί βρίσκεται ο πυρήνας των προβλημάτων και των ανθρώπων που θέλουμε να εκφράσουμε». «Θα πρέπει να δουλέψουμε πιο μεθοδικά, να χρησιμοποιούμε την τεχνική και επιστημονική γνώση για να υποστηρίζουμε και να εμβαθύνουμε τις προγραμματικές θέσεις μας», σημείωσε.