Διαφορετική είναι η ημέρα σήμερα για τους κατοίκους της Ρόδου καθώς μετά από δέκα μέρες που μαινόταν το πύρινο μέτωπο προκαλώντας τεράστιες καταστροφές δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο της φωτιάς, αλλά μόνο αναζωπυρώσεις.
Η καλύτερη εικόνα της πυρκαγιάς είχε ως αποτέλεσμα να σταλεί ακόμα ένα μήνυμα από το 112 σήμερα για την άρση κινδύνου στους κατοίκους ορισμένων οικισμών και συγκεκριμένα σε Πυλώνα, Κάλαθο, Απόλλωνα και Προφήτη Ηλία Σαλάκου ότι μπορούν να επιστρέψουν στον χώρο διαμονής τους.
Δείτε το μήνυμα:
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣ #Ρόδος
Αίρεται ο κίνδυνος για τους οικισμούς #Πυλώνα #Κάλαθο #Απόλλωνα & #Προφήτη_Ηλία #Σαλάκου από τις 🔥 πυρκαγιές
Οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στον χώρο διαμονής τους
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) July 28, 2023
Χθες, Πέμπτη, είχε σταλεί το πρώτο θετικό μήνυμα μετά από μέρες στους κατοίκους σε Μαλώνα, Χαράκι και Μάσσαρι.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κατάσταση στο νησί είναι βελτιωμένη αισθητά σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Φυσικά, παραμένει ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.
Μετά την οριστική κατάσβεση της πυρκαγιάς η Ρόδος ετοιμάζεται να κάνει τον απολογισμό της, να εξετάσει εάν θα γίνει αναδάσωση ή αν η μάνα φύση ξαναφέρει την κατάσταση μετά από κάποια χρόνια.
Εκείνο που επίσης προέχει είναι να μπορέσουν να ξεκουραστούν οι άνθρωποι που παλεύουν τόσες ημέρες με τις φλόγες , ενώ οι Ροδίτες ζητούν από τους τουρίστες να επιστρέψουν καθώς υπάρχει βέβαια μια πληγή στο νησί, ωστόσο το υπόλοιπο νησί είναι έτοιμο και πρόθυμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες
Ανυπολόγιστη καταστροφή
Τεράστια είναι η καταστροφή που έχει συντελεσθεί στην Ρόδο μετά την μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε την Τρίτη 18 Ιουλίου και συνεχίζει να καίει ακόμα και σήμερα χωρίς να υπάρχει ενεργό μέτωπο.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, έγιναν στάχτη 50.000 ελαιόδεντρα και 2.500 ζώα και μελισσοσμήνη.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ συμμετείχε σε σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κατόπιν συνεργασίας με τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες αποφασίστηκε να γίνει δεκτό το αίτημα των παραγωγών και να δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τις ζημίες από τις πυρκαγιές μέχρι τις 14 Αυγούστου 2023 και να γίνει άμεσα ο ενταφιασμός των καμένων ζώων σε εφαρμογή των κανόνων της Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α. και των ΔΑΟΚ.
Τι θα γίνει στην Ρόδο
Το πλέγμα των δράσεων και των πρωτοβουλιών, για την επόμενη μέρα του τουρισμού στις περιοχές της Ρόδου που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά, αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει, πλέον, ενεργό μέτωπο στο νησί και η κατάσταση επιχειρησιακής έκτακτης ανάγκης έχει λήξει, στη σύσκεψη συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων φορέων του τουρισμού, οι βασικοί άξονες στήριξης των κατοίκων και των επιχειρήσεων από την πολιτεία, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών και τα μέτρα προβολής του τουριστικού προϊόντος αυτών των περιοχών στις κύριες αγορές ενδιαφέροντος της Ρόδου.
Οι ενέργειες που ακολουθούν κινούνται σε τρεις άξονες:1. Άμεση στήριξη μέσω του μηχανισμού κρατικής αρωγής των κατοίκων και επιχειρήσεων που επλήγησαν. Από την αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας έχουν εντοπιστεί 6 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα και άλλα 39 που έχουν μικρότερες φθορές.2. Άμεσες εργασίες αποκατάστασης από την περιφέρεια και τον δήμο σε οδικά δίκτυα και δημόσιες ακτές.3. Εκστρατεία θετικής προβολής της Ρόδου στις κύριες αγορές ενδιαφέροντος του νησιού.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις πληγείσες περιοχές η επαναλειτουργία των τουριστικών μονάδων που είναι έτοιμες να υποδεχθούν ξανά επισκέπτες ήδη έχει δρομολογηθεί, ενώ η κρατική αρωγή της πολιτικής προστασίας έχει προχωρήσει τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών για την καταβολή των αποζημιώσεων.Η αναλυτική παρουσίαση των αποφάσεων για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ, όπως τονίστηκε, το brand της Ρόδου είναι ισχυρό στο εξωτερικό και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από την άμεση ανταπόκριση της πολιτείας και την εξαιρετική στάση των κατοίκων και των εθελοντών κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.Στη σύσκεψη συμμετείχαν η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Παράσχης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, ο γγ του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης και η πρόεδρος του Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα.
Αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα
Την ίδια στιγμή, στην Κέρκυρα που είχε ξεσπάσει ένα ακόμα μεγάλο «μέτωπο» σήμερα σήμανε συναγερμός καθώς υπήρχαν κάποιες αναζωπυρώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, αναζωπύρωση της φωτιάς έγινε στην κατάφυτη, δύσβατη περιοχή πάνω από τους οικισμού Αγ. Μαρτίνος και Λαύκη αλλά και πάνω από τη συνοικία Βουνί με τα εναέρια μέσα επιχειρούν συνεχώς για να τις περιορίσουν.
Σύμφωνα με το σύστημα «Κοπέρνικος» οι πυρκαγιές στην Κέρκυρα, έχουν κάψει περισσότερα από 22.000 στρέμματα.
Δεν υπάρχουν ζημιές σε σπίτια και υποδομές ενώ έχει καταστραφεί και το δίκτυο ύδρευσης και ενέργειας.
Δείτε επίσης:
- «Δεν βλέπαμε, ούρλιαζα, σαν πόλεμος…» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες των κατοίκων της Ν. Αγχιάλου
- Νέα Αγχίαλος μετά τις εκρήξεις: Βομβαρδισμένο τοπίο σε μια πόλη «φάντασμα»
- «Πυρά» Αχτσιόγλου: «Προκλητικό ο Μητσοτάκης να επικαλείται ως άλλοθι την κλιματική κρση»
- «Για απανθρακωμένος καλός είμαι» – Τρολάρει ο νεαρός που η ΕΡΤ τον παρουσίασε νεκρό
- Κικίλιας: «Από ανθρώπινο χέρι ή εμπρησμό οι φωτιές» – Ρεκόρ καμένων στρεμμάτων – Τρεις νεκροί