Αν και κατά τα τελευταία 20 χρόνια έχουν ασκηθεί 2.796 ποινικές διώξεις για εμπρησμό από πρόθεση, τελικά μόλις 74 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε εφημερίδα, για το διάστημα από το 2000 έως το 2021, από τους 19.712 κατηγορουμένους που διώχθηκαν για εμπρησμούς από αμέλεια
ή από πρόθεση, μόνο οι 564 καταδικάστηκαν. Το ποσοστό καταδίκης των κατηγορουμένων που διώχθηκαν για εμπρησμό από πρόθεση φτάνει μόλις το 2,6%! Ειδικότερα, από τους 2.796 κατηγορουμένους σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση, υπήρξε καταδίκη για μόλις 74. Από αυτούς, ελάχιστοι ή κανένας φαίνεται να κατέληξαν στη φυλακή. Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία στις Εισαγγελίες της χώρας… Από τις 7.463 διώξεις για εμπρησμούς από αμέλεια, οι καταδίκες είναι μόλις 490 και σε ποσοστό μόλις 6,5%. «Κορυφή του παγόβουνου» αποτελεί η φονική φωτιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, όπου η δίκη εκκρεμεί εδώ και πέντε χρόνια.
Ο άνθρωπος που άναψε φωτιά με 8 μποφόρ καίγοντας ξερά χόρτα σε οικόπεδό του στο Νταού Πεντέλης και προκαλώντας τη φωτιά στο Μάτι, είναι ο ένας από τους 21 κατηγορουμένους στη δίκη. Δικάζεται για πλημμέλημα, αν και προκάλεσε τη φωτιά που οδήγησε στον θάνατο 104 ανθρώπων… Εξάλλου, η 70χρονη γυναίκα, που τηγάνιζε στην αυλή του σπιτιού της και προκάλεσε τη φονική φωτιά στην Ηλεία το 2007 με τους 65 νεκρούς, επίσης δικάστηκε για πλημμέλημα. Ο λόγος είναι ότι η δίωξη για κακούργημα απαιτεί δόλο, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να αποδειχτεί… Πάντως, ο νέος Ποινικός Κώδικας αυστηροποίησε τις ποινές. Όσοι προκαλούν φωτιά έστω και χωρίς δόλο κινδυνεύουν με φυλάκιση έως 10 έτη. Αν οι φωτιές είναι καταστροφικές και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, προβλέπονται ποινές μέχρι και 15 έτη κάθειρξη και ισόβια, αν προκύψει θάνατος. Το ζήτημα είναι οι ποινές να εφαρμοστούν στην πράξη. Αλλιώς παραμένουν μόνο «στα χαρτιά»…