Σε πλήρη εξέλιξη είναι η έρευνα του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Ασφάλειας Χανίων που συγκλονίζει τα Χανιά. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 6 συλλήψεις στα Χανιά, δύο στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη.
Στην Εισαγγελία Χανίων οδηγούνται σήμερα, Τετάρτη 9/8, τα εννέα άτομα μετά τις καταγγελίες για παράνομες υιοθεσίες και υποθέσεις με παρένθετες μητέρες, αλλά και για την ορθότητα της διαδικασίας που ακολουθούνταν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκων κατ’ επάγγελμα, εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, απάτη, πλαστογραφία πιστοποιητικών. Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο γιατροί, ένας γυναικολόγος και ένας κλινικός εμβρυολόγος, τέσσερις γυναίκες που εργάζονταν στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ιδιοκτησίας τους ενός γιατρού που συνελήφθη, μια γυναίκα με καταγωγή από τη Ρουμανία και δύο γυναίκες από τη Γεωργία που λειτουργούσαν ως μεσίτριες. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ερευνώνται και 350 υποθέσεις εξαπάτησης γυναικών που υποβάλλονταν στην διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πληρώνοντας από 70 μέχρι και 120.00 ευρώ, νομίζοντας ότι γίνονται κάποιες ιατρικές πράξεις που όμως δεν γίνονταν τελικά.
Το χρονικό της περίεργης υπόθεσης
Στα Χανιά βρίσκεται κλιμάκιο της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος από την Αθήνα, που μαζί με τους συναδέλφους τους από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας ερευνούν με προσοχή την υπόθεση. Στο Αστυνομικό Μέγαρο είχαν προσαχθεί για ανάκριση αλλοδαπές που φέρονται να συμμετείχαν σε παράνομες ενέργειες που σχετίζονται με την απόκτηση παιδιών από ζευγάρια, ενώ εξετάζεται επίσης η συμμετοχή στο κύκλωμα δικηγόρου και συμβολαιογράφου. Επίσης διερευνάται αν πίσω από περιπτώσεις δωρεάς ή πώλησης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας βρίσκονται υποθέσεις εμπορίας βρεφών. Φέρονται να έχουν προβεί σε ελέγχους τόσο στις εγκαταστάσεις εξειδικευμένου κέντρου όσο και σε σπίτια των φερόμενων ως εμπλεκομένων. Σημαντικές στην εξέλιξη των ερευνών θεωρούνται οι καταθέσεις των νεαρών γυναικών, βουλγαρικής υπηκοότητας σύμφωνα με πληροφορίες στην πλειοψηφία τους, οι οποίες πιθανόν να αποτελέσουν «κλειδί» στην αποκάλυψη στοιχείων. Η υπόθεση πάντως άρχισε να διερευνάται πριν από αρκετούς μήνες και κάτω από άκρα μυστικότητα, μετά από σχετική καταγγελία. Καλά πληροφορημένες πηγές μιλούν για αλλοδαπές νεαρής ηλικίας που έναντι χρηματικού ανταλλάγματος συνεργάζονταν με συγκεκριμένο ιατρείο-κέντρο, όπου γινόταν λήψη των ωαρίων τους, αφού προηγουμένως υποβάλλονταν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί πως είναι απόλυτα υγιείς.
Στη συνέχεια το κέντρο προέβαινε σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης και κατόπιν εμφύτευσης. Λήπτριες ήταν κυρίως γυναίκες από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, που ταξίδευαν στη χώρα μας με τελικό προορισμό τα Χανιά, με μοναδικό σκοπό να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της απόκτησης ενός παιδιού. Οι αναποτελεσματικές και χρονοβόρες προσπάθειες ενδιαφερόμενων γονιών να αποκτήσουν δικά τους παιδιά, αλλά και η τεράστια γραφειοκρατία στο σύστημα των υιοθεσιών στην Ελλάδα οδηγούν αποδεδειγμένα κατ’ επανάληψη σε παράνομη δράση τόσο γιατρών, μαιών, νοσηλευτών και δικηγόρων, όσο και ζευγαριών. Η ιστορία των τελευταίων πολλών ετών έχει δείξει ακόμη ότι πολλά ζευγάρια στρέφονται σε ιδιωτικές υιοθεσίες, για να γλιτώσουν τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους της νόμιμης οδού. Πέφτουν όμως πάνω σε κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών και αγοροπωλησίες ωαρίων. Με βάση τον νόμο, η ιδιωτική υιοθεσία επιτρέπεται, αρκεί να μην υπάρχει καμία χρηματική συναλλαγή. Το ίδιο ισχύει και για τις παρένθετες μητέρες αλλά και τη δωρεά ωαρίου. Η διαδικασία ιδιωτικής υιοθεσίας ξεκινάει με την υπογραφή δήλωσης των υποψήφιων γονέων σε συμβολαιογράφο. Ακολούθως ερευνάται από αρμόδια κοινωνική υπηρεσία αν τηρούνται οι προϋποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο του 2019 εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλά οργανωμένα κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με 12 συλληφθέντες φερόμενους ως μέλη του. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. τότε, το κύκλωμα μέσα σε τρία χρόνια είχε κέρδη 500.000 ευρώ. Συνολικά εμπλέκονταν τουλάχιστον 66 άτομα, ενώ ως εγκέφαλοι είχαν συλληφθεί ένας δικηγόρος και μία μαιευτήρας-γυναικολόγος. Σε συνεργασία με μαία που εργαζόταν σε ιδιωτική κλινική, εντόπιζαν άτεκνα ζευγάρια που ενδιαφέρονταν για υιοθεσία. Από τότε, πολλές ακόμη αντίστοιχες υποθέσεις έχουν εξαρθρωθεί από τις αστυνομικές Αρχές, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Διαβάστε ακόμα: