Πολλοί ήταν οι τουρίστες που επέλεξαν τη χώρα μας για τις διακοπές τους και τον Ιούλιο, καθώς για έναν ακόμη μήνα καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά στην αεροπορική κίνηση από το εξωτερικό, γεγονός που ανεβάζει τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών του τουρισμού για ένα νέο ρεκόρ φέτος, τόσο στα έσοδα, όσο και στις αφίξεις.
Εντούτοις, υπήρξαν και τρεις παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμοί, τα αεροδρόμια των οποίων κατέγραψαν πτώση στην επιβατική τους κίνηση: η Ρόδος, η Μύκονος και η Σαντορίνη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece, λόγω των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών που κατέκαιγαν για 11 ολόκληρες ημέρες το «νησί των Ιπποτών», οι αφίξεις από το εξωτερικό στο αεροδρόμιό του μειώθηκαν εμφανώς μέσα στον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, την καθοδική τους πορεία, σε σύγκριση με πέρυσι, συνεχίζουν και οι δύο δημοφιλέστεροι πολυτελείς προορισμοί της χώρας, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των… εξωφρενικών τιμών που κυριαρχούν παντού στα εν λόγω νησιά των Κυκλάδων, με τη μείωση στη Ρόδο να κυμαίνεται στο 5,3%, στη Μύκονο στο 3,1% και στη Σαντορίνη στο 8,9%.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, σύμφωνα με τη Fraport Greece η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο έφτασε τα 6,18 εκατομμύρια επισκέπτες, σημειώνοντας άνοδο κατά 4,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022 (5,91 εκατομμύρια επιβάτες). Ενδεικτικά, τα Χανιά είχαν αύξηση στην κίνηση εξωτερικού κατά 7,4%, η Κέρκυρα 7,8%, η Θεσσαλονίκη 14,6%, η Ζάκυνθος 7,3%, η Κως 4,4%, η Μυτιλήνη 22,6%, η Σάμος 7,4% και η Σκιάθος 10,2%.
Σε σύγκριση δε με τη χρονιά ρεκόρ του 2019, η συνολική επιβατική κίνηση βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα. Στο επτάμηνο, η συνολική επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια έφτασε τα 18 εκατομμύρια επιβάτες (αύξηση κατά 10,7% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά και 10,5%, σε σύγκριση με το τα 16,25 εκατομμύρια επιβάτες το 2019).
Στην πρώτη θέση των επισκεπτών από το εξωτερικό βρίσκονται οι Βρετανοί και ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Πολωνοί και οι Γάλλοι, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αφίξεις από το εξωτερικό, οι οποίες θα ξεπεράσουν κατά -τουλάχιστον- 5% τις επιδόσεις του 2019.