Δασολόγος: «Πρέπει να εκπαιδευτούν και οι πολίτες για να ξέρουν τι να κάνουν στη φωτιά»

Τι είπε για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις αιτίες

Must Read

Στις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στις αιτίες αλλά και στις λύσεις που πρέπει να δοθούν ώστε η χώρα μας να μην υποφέρει κάθε καλοκαίρι από τις φωτιές που οδηγούν σε τεράστιες καταστροφές μίλησε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος.

«Δυστυχώς το θύμα είναι το περιβάλλον. Θα έχουμε μεγάλα θέματα με τον ρυθμό με τον οποίο το καταστρέφουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί.

Μιλώντας για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών τα οποία, όπως είπε, δεν είναι άγνωστα τόνισε ότι οφείλονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε αμέλειες αλλά και σε εμπρηστές που τα κίνητρα τους διαφέρουν.

«Πιστεύουμε ότι κάποιες από τις φωτιές το 2007, που σκότωσαν κόσμο, ξεκίνησε γιατί είχαν ανακαλύψει οι αστυνομικοί κάποια φυτεία και κάποιος βρήκε την ευκαιρία να βάλει και εκείνος ώστε να καεί η φυτεία. Υπάρχουν τέτοιες μαρτυρίες χωρίς να είναι και να είμαι σίγουρος για τη δικογραφία» είπε ο κ. Ξανθόπουλος.

Όπως λέει ο ίδιος η λύση δεν είναι μόνο η πρόσληψη περισσότερων πυροσβεστών αλλά έχουν σημασία πολλά ακόμα πράγματα.

«Δεν είναι απάντηση ότι παίρνουμε μερικές χιλιάδες πυροσβέστες ακόμα. Πρέπει να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Υπάρχουν και θέματα που αφορούν τι γίνεται μετά την πυρκαγιά».

Μάλιστα, είπε πως παίζει ρόλο και η βλάστηση καθώς τα πεύκα που αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Τα πεύκα που έχουμε είναι γιατί είναι μεσογειακή βλάστηση. Δεν είναι επιλογή μας αν θα βάλουμε το άλφα βήτα είδος παντού. Υπάρχουν θέσεις στις οποίες θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη βλάστηση. Συνήθως αυτό που κάνουμε είναι να περιμένουμε να αναγεννηθεί το πευκοδάσος», εξήγησε.

Αναφερόμενος στην αναδάσωση που έχει γίνει σε τμήμα της Βαρυμπόμπης και στην αλλαγή των ειδών που έχουν μπει, επισήμανε ότι εκεί υπάρχει σύστημα άρδευσης.

«Εάν υπάρχουν θέσεις όπου υπάρχει αρκετή υγρασία (πχ. σε ρέματα, ρυάκια και τέτοια), βάζουμε πλατάνια ή άλλα είδη αλλά να είστε σίγουροι το πευκοδάσος θα ξαναέρθει. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε μαζικά τη βλάστηση παντού» πρόσθεσε.

Παράλληλα, όπως είπε πρέπει να γίνονται περιπολίες όπως και να χρησιμοποιείται περισσότερο η τεχνολογία για να γίνει μια ανάλυση του χώρου και να αποτρέπονται οι πυρκαγιές.

Τέλος, πρέπει να εκπαιδευτούν και οι πολίτες ώστε να ξέρουν τι να κάνουν σε περίπτωση φωτιάς.

«Εντυπωσιάστηκα ότι ο κόσμος στον Έβρο και στη Φυλή δεν προετοίμασε τα σπίτια του. Κάθεται και κοιτάει τη φωτιά που έρχεται μέχρι να το βάλει στα πόδια. Έχουμε μια λάθος πολιτική εκκένωσης. Προλαβαίνω να κλείσω τα παντζούρια μου, να μαζέψω τις τέντες, να βγάλω οτιδήποτε εύφλεκτο από την αυλή μου, να πάρω τα χαρτιά μου και τα σημαντικά που έχω για να μην τα χάσω», είπε.

Δείτε τις δηλώσεις του:

Δείτε επίσης:

Κάμερες και μάρτυρες «έκαψαν» τον 45χρονο που συνελήφθη για εμπρησμούς στον Αυλώνα – Παραδόθηκε, δεν τον βρήκαν

Καλλιακμάνης: «Πιθανόν από καλώδια η φωτιά στην Πάρνηθα» – 300 συλλήψεις για εμπρησμούς το 2023!

Βρέθηκε απανθρακωμένη σορός στη Λευκίμμη – Στους 20 οι νεκροί της φωτιάς στον Έβρο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This