Μόλις στα 25 του ο Μίλτος Τεντόγλου έχει καταφέρει κάτι μοναδικό. Είναι ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του ελληνικού στίβου που έκανε το «5 στα 5». Εχει κατακτήσει μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, δηλαδή χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού – Κλειστού, Ευρωπαϊκό Ανοιχτού – Κλειστού.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Από τους άλλους επτά Ελληνες αθλητές και αθλήτριες στίβου που έχουν πάρει χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Πατουλίδου, Κεντέρης, Τσουμελέκα, Χαλκιά, Στεφανίδη, Λούης, Τσικλητήρας), κανείς άλλος δεν έχει πετύχει αυτό το «πενταπλό» επίτευγμα. Μόνο η Κατερίνα Στεφανίδη μπορεί να το καταφέρει, αφού της λείπει ακόμα ένα χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού.
Ο Τεντόγλου κράτησε προχθές με κομμένη την ανάσα το πανελλήνιο. Για μια ακόμα φορά! Μας έχει «μάθει», άλλωστε, ότι κάθε αγώνας του τελειώνει στην 6η προσπάθεια, εκεί που η βαλβίδα… καίει. Ομως, ο Γρεβενιώτης είναι «κρύο αίμα». Μπορεί ακόμα και κάτω από τις πιο πιεστικές συνθήκες να πετύχει τα σωστά άλματα με απόλυτη ακρίβεια! Οπως έπραξε και στη Βουδαπέστη.
Κι όμως, ενώ όλη η χώρα πανηγύριζε για αυτό το σπουδαίο ταλέντο με την ισχυρή προσωπικότητα, ο ίδιος… γκρίνιαζε. Δεν του αρκούσε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, δεν του έφτανε ότι κατέκτησε την πρωτιά στο τελευταίο άλμα, ήθελε και κάτι παραπάνω. Αυτή η δίψα, άλλωστε, είναι που κάνει τους μεγάλους αθλητές να διατηρούνται στο υψηλότερο επίπεδο, να μη χορταίνουν με καμία επιτυχία και διαρκώς να βάζουν οι ίδιοι ακόμα περισσότερα κίνητρα με στόχο να τα φτάσουν: «Εκανα 8,52 μ. και νίκησα, αλλά ήθελα κάτι καλύτερο. Θύμωσα γιατί, έτσι όπως πάτησα το πόδι μου στην τελευταία προσπάθεια, το άλμα ήταν για 8,70!»
Ο έμπειρος προπονητής του Γιώργος Πομάσκι δήλωσε ότι ο Μίλτος μπορεί να κάνει ακόμα και 8,72 μ., χαρακτηρίζοντας τον αθλητή του «κίλερ» και νιώθοντας ευτυχισμένος που κατάφερε στην καριέρα του να προπονήσει ένα τέτοιο ατόφιο ταλέντο: «Ο Μίλτος απέδειξε σε έναν πάρα πολύ δύσκολο αγώνα πόσο μεγάλος αθλητής είναι. Χρειάστηκε να αντιδράσει τρεις φορές και τα κατάφερε! Πραγματικός εκτελεστής!»
Μέσα στο πανηγυρικό κλίμα, προέκυψε κι ένα σκηνικό που απασχόλησε τα social media όλη μέρα χθες. Στην επιστροφή στο ξενοδοχείο περίμεναν τον Τεντόγλου τα μέλη της ελληνικής ομάδας για την υποδοχή. Εκεί συνέβη κάτι τουλάχιστον περίεργο: Ο Ελληνας ολυμπιονίκης άφησε με το χέρι… τεντωμένο τον αρχηγό της ελληνικής αποστολής και ειδικό γραμματέα του ΣΕΓΑΣ Παναγιώτη Δημάκο, που είχε σπεύσει να τον συγχαρεί. Ο Τεντόγλου αγκάλιασε άλλον από τους παρισταμένους.
Η έκταση που πήρε το θέμα άναψε φωτιές στον ΣΕΓΑΣ, ο οποίος έτρεξε να κάνει διευκρινιστική ανακοίνωση, ότι «σε μια ανθρώπινη στιγμή, έσπευσε να φιλήσει και να αγκαλιάσει πρώτο τον παππού του, που καρτερικά τον περίμενε μετά τις 12 το βράδυ».
Η ομοσπονδία δημοσίευσε και μια φωτογραφία που έβγαλαν μαζί Τεντόγλου – Δημάκος, φιλοξένησε και κοινή δήλωση Πομάσκι – Τεντόγλου ότι «ο ΣΕΓΑΣ με τη Σακοράφα και τον Δημάκο έχουν καταφέρει να φέρουν σταθερότητα στην ομοσπονδία», αλλά οι εντυπώσεις είχαν σχηματιστεί. Και δύσκολα γυρίζουν πίσω οι εικόνες, ό,τι κι αν ειπωθεί μετά.
Ο Μίλτος Τεντόγλου αποδεικνύει σε κάθε αγώνα του, σε κάθε συνέντευξη, ότι είναι μια ξεχωριστή και πανίσχυρη προσωπικότητα. Είναι αυτό που βλέπουμε κάθε φορά. Δεν υποκρίνεται, δεν παίζει κάποιον ρόλο. Αλλες φορές μπορεί να χάνει και να νιώθει χαρούμενος επειδή έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, άλλες -όπως προχθές- να νικάει με εντυπωσιακό τρόπο, όμως ο ίδιος να αισθάνεται ότι μπορούσε και καλύτερα. Το σίγουρο είναι ότι ήδη βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο. Είναι ο παγκόσμιος βασιλιάς του μήκους. Κι έχει τουλάχιστον ακόμα 7-8 χρόνια ακμής μπροστά του.
Πριν από μερικούς μήνες δεν δίστασε να κάνει μια οργισμένη ανάρτηση κατά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα παπούτσια του: «Πιστεύω πως θα έπρεπε να έχετε ανθρώπους με σχετική εμπειρία στο άθλημα. Είμαι αυτός που πηδά. Θέλω να φοράω αυτό που είναι άνετο και ασφαλές. Δεν με νοιάζει για την επίδοσή μου με άλμα στα 8,40 μ. Μπορώ να το κάνω όποτε θέλω. Απλά είναι άδικο. Είμαι αηδιασμένος».
Οποιοι τον αντιμετωπίζουν ανάλαφρα ή τον υποτιμούν επειδή έχει ένα κάπως βαριεστημένο στιλ, με χαλαρές έως εφηβικές αντιδράσεις, συχνά βρίσκονται προ εκπλήξεων. Το μυαλό του Τεντόγλου είναι σαν κομπιούτερ – όλα φαίνεται να είναι πάντα υπολογισμένα και ζυγισμένα στον εγκέφαλό του, εντός και εκτός στίβου.
Στο Τόκιο είχε «τρελάνει» τους πάντες όταν, μετά τη νίκη του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πάλι στο τελευταίο άλμα, ήταν τόσο άνετος, σαν να είχε κερδίσει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. «Είπα στο τέλος να κάνω ένα χαλαρό αλματάκι» δήλωσε μετά την κορυφαία επιτυχία της καριέρας του. Ομως, στο τέλος άκουσαν όλοι μια απόλυτα ώριμη και ντόμπρα δήλωση, που δεν είναι συνηθισμένη: «Δεν έπρεπε να κερδίσω εγώ σήμερα, έπρεπε να κερδίσει ο Ετσεβερία».
Αυτό είναι το σπάνιο «διαμάντι» Τεντόγλου. Κάνει τα πάντα μέσα από τον δικό του δρόμο και με τον δικό του τρόπο.
Βιογραφικό
Χρυσός ολυμπιονίκης στίβου
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1998 και μεγάλωσε στα Γρεβενά. Εχει μικρασιατική καταγωγή. Πήγαινε σε μουσικό σχολείο και ως έφηβος είχε ως χόμπι το παρκούρ. Αρχισε τον στίβο στα 15 του και αργότερα συνεργάστηκε με τον κορυφαίο προπονητή Γιώργο Πομάσκι. Σε μια από τις πρώτες του εμφανίσεις έκανε πανελλήνιο ρεκόρ παίδων στο άλμα εις μήκος και στα 17 του κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων. Η πρώτη διάκρισή του σε επίπεδο ανδρών ήταν στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου, το 2018, όταν πήρε το χρυσό μετάλλιο. Εχει κατακτήσει χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού – Κλειστού, Ευρωπαϊκό Ανοιχτού – Κλειστού, Ευρωπαϊκό κάτω των 23, συν ακόμα ένα αργυρό στο Παγκόσμιο Ανοιχτού Στίβου.
Δείτε επίσης:
- Λύθηκε το «μυστήριο» – Πρώτα η οικογένεια για τον Μίλτο Τεντόγλου
- Απονομή σε στιλ ροκ συναυλίας στον Μίλτο Τεντόγλου και η έντονη συγκίνηση
- Γ. Πομάσκι: «Πραγματικός εκτελεστής» ο Τεντόγλου – «Αισθανόμουν σίγουρος ότι θα τα καταφέρει»
- Τεντόγλου: «Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου αυτο το χρυσό» – Δείτε τις δηλώσεις του Παγκόσμιου Πρωταθλητή
- Δεν υπάρχει αυτός ο τύπος! Δείτε πως αντίδρασε στη νίκη του ο Μίλτος Τεντόγλου
- Μας απογείωσε ο Μίλτος Τεντόγλου – Χρυσό και στο Παγκόσμιο με σούπερ επίδοση 8μ.52