Μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή έχει σημειωθεί τα τελευταία επτά χρόνια στην Αττική που προφανώς έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων που ζουν και αναπνέουν σε αυτή.
Τα νέα «μαύρα και άραχνα» στοιχεία φέρνει στο φως η υπηρεσία meteo του Εθικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μετά από επικαιροποιημένη ανάλυση των καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων επτά ετών, από το 2017 έως και σήμερα, στην Περιφέρεια Αττικής.
Σύμφωνα με την έρευνα, από το 2017 μέχρι και χθες, 25 Αυγούστου 2023, 12 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 600.000 στρέμματα όπως προκύπτει από τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).
Σύμφωνα με το χάρτη των καμένων εκτάσεων, το ρεκόρ όλων των ετών κατέχουν τα Δερβενοχώρια στα οποία έγιναν στάχτη 116.000 στρέμματα όχι μέσα στα επτά έτη, αλλά στις πρόσφατες φωτιές.
Στην δεύτερη θέση έρχονται τα Βίλια με 98.000 καμμένες εκτάσεις σε φωτιές το 2021 και στην τρίτη θέση η Βαρυμπόμπη με 84.100 στρέμματα επίσης το 2021.
Δείτε τον χάρτη:
Στον παρακάτω πίνακα είναι ο αριθμός των καμένων εκτάσεων ανά έτος από το 2017.
Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, το 2021 κάηκαν τα περισσότερα στρέμματα μέσα στην επταετία και συγκεκριμένα περισσότερα από 253.000 σε φωτιές σε Βαρυμπόμπη, Κερατέα, Βίλια και στα Γεράνεια Όρη.
Στις πυρκαγιές του 2023, μέχρι στιγμής, έχουν τυλιχτεί στις φλόγες περισσότερες από 215.000 εκτάσεις σε Πάρνηθα, Δερβενοχώρια και Κουβαρά.
Σύμφωνα με το meteo.gr, η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 7 έτη το 25% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές.
Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 7 χρόνια έχουν καεί 405.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 33% της επιφάνειας των δασών!
Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό είναι σίγουρο ότι θα καταστραφούν αν όχι όλα τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των δασών στην Αττική, καθιστώντας το μέλλον μας ανησυχητικό και άκρως επικίνδυνο.
Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη συνολικού επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας.
Ειδικότερα, η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα ενσωματώνει γνώση αιχμής από διαφορετικές επιστήμες, μεταξύ αυτών και η πυρομετεωρολογία.
Είναι χαρακτηριστικό πως η εκδήλωση ακραίων δασικών πυρκαγιών περιλαμβάνει τη σύζευξη, την αλληλεπίδραση φωτιάς και ατμόσφαιρας, οπότε είναι αδύνατο να χαραχθεί οποιαδήποτε στρατηγική διαχείρισης δίχως την ενεργό συνεισφορά της μετεωρολογικής γνώσης.
Επιπροσθέτως, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες καθορίζουν εάν και πότε τα δασικά καύσιμα θα καταστούν εύφλεκτα, επηρεάζοντας επίσης τα χαρακτηριστικά της εξάπλωσης και της συμπεριφοράς της φωτιάς.
Δείτε επίσης:
Συναγερμός για την φωτιά στην Άνδρο: «Ήχησε» το 112 για εκκένωση χωριού
Κραυγή αγωνίας από τη Δαδιά: Αν μέσα στις επόμενες 48 ώρες δεν ελεγχθούν οι φλόγες…