Ανυπολόγιστη και μη αναστρέψιμη είναι η οικολογική καταστροφή που υπέστη το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο με τις φλόγες να συνεχίζουν να το «καταπίνουν» για δέκατη συνεχόμενη μέρα. Σύμφωνα με τον καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρο Δημητρακόπουλο χρειάζονται περισσότερα από…150 χρόνια μέχρι το δάσος να επανέλθει στην προηγούμενη μορφή του!
Η μοναδικότητα του δάσους έγκειται στο γεγονός πως αποτελεί καταφύγιο προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών ενώ η χλωρίδα της περιοχής αποτελείται από έναν σπάνιο συνδυασμό γηραιών δέντρων και ιδιαίτερου ανάγλυφου.
Μιλώντας στο thesstoday.gr, o καθηγητής είπε πως πρόκειται για «την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της φετινής αντιπυρικής περιόδου».
«Πέρσι τον Ιούνιο και φέτος τον Αύγουστο, καταφέραμε να το καταστρέψουμε.
Η φύση αποκαθίσταται μόνη της και χρειάζεται τον χρόνο της. Τα καμένα πευκοδάση και οι θαμνώνες αείφυλλων πλατύφυλλων στην Ελλάδα χρειάζονται από 10 έως 30 χρόνια μέχρι να αναγεννηθούν. Ωστόσο, η Δαδιά δε θα αναγεννηθεί ποτέ, δεδομένου ότι οι μαύρες πεύκες ήταν πολύ γηραιά δέντρα και στις κορφές τους έκαναν φωλιές πολλά αρπακτικά, χρειάζονται περισσότερα από 150 -και αν- τα καταφέρουν».
Το καταφύγιο ήταν τεράστιας περιβαλλοντικής αξίας, καθώς «ήταν μοναδικό στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Είχε το ιδανικό περιβάλλον βλάστησης, τοπογραφίας και ανάγλυφου και βόλευε πολύ τα αρπακτικά γιάυτό και ήταν προστατευόμενη περιοχή».
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο η καταστροφή όχι μόνο στη Δαδιά αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα επήλθε από ένα συνδυασμό κλιματικών συνθηκών και ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε… χρονιά εκλογών.
«Οι κοινοί παράγοντες είναι δύο, αφενός ότι φέτος είχαμε τον θερμότερο Ιούλιο στην ιστορία της γης, με υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένους καύσωνες -στην Ελλάδα κράτησε μια εβδομάδα- και αφετέρου ανθρώπινες δραστηριότητες, που όπως έχει αποδειχτεί επιστημονικά, σε χρονιές εκλογών, οδηγούν σε αυξημένες δασικές πυρκαγιές και καμένες εκτάσεις». σημειώνει ο καθηγητής.
Παράλληλα, η κλιματική κρίση επιφυλάσσει ανάλογους καύσωνες διαρκείας για τα επόμενα καλοκαίρια και ο κ. Δημητρακόπουλος προειδοποιεί ότι ότι σχεδιασμός της αντιπυρικής περιόδου απαιτεί σοβαρές αναβαθμίσεις ώστε να αποφευχθούν όσο είναι νωρίς, οι πυρκαγιές του 2024.
«Λόγω κλιματικής κρίσης, το κλίμα γίνεται θερμότερο και ξηρότερο και αν δε βελτιωθούμε εμείς στην κατάσβεσή τους, να περιμένουμε ανάλογες πυρκαγιές και ανάλογες καμένες εκτάσεις», σημειώνει ο καθηγητής.
Μέχρι στιγμής, ο θλιβερός απολογισμός των πυρκαγιών ξεπερνάει τα 1.400.000 καμένα στρέμματα δασικών εκτάσεων, ένας αριθμός που θα συνεχίσει να ανεβαίνει.
«Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή σε ολόκληρη τη χώρα και αφού τελειώσει η αντιπυρική περίοδος θα γίνει ο λογαριασμός, εκτιμάμε ότι τα καμένα είναι ακόμη περισσότερα. Μόνο το 2007 είχαμε περισσότερες καμένες εκτάσεις, κι’ αυτό με ερωτηματικό», εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.
Δείτε επίσης:
10η ημέρα μάχης στον Έβρο: Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Ανεξέλεγκτη η κατάσταση
Έβρος: Νέο βίντεο με πολίτες να «συλλαμβάνουν» μετανάστες για εμπρησμό
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι στην Αλεξανδρούπολη: Κάηκαν 4000 ζώα!