Ζημιές σε εκατοντάδες πυρόπληκτα κτήρια καταγράφουν οι αυτοψίες σε Αττική, Έβρο, Ροδόπη

Τι ισχύει για τη φιλοξενία και την προσωρινή στέγαση των πυρόπληκτων του Αυγούστου

Must Read

Στην ανακοίνωση του σχεδίου για τη φιλοξενία των πολιτών σε ανάγκη λόγω των πυρκαγιών του Αυγούστου του 2023, αλλά και για τη στέγαση των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές, προχώρησε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, όπως τονίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, ενεργοποιείται από τη γενική γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής το σχήμα της επιχορήγησης της προσωρινής στέγασης των πολιτών των οποίων επλήγη η πρώτη κατοικία από τις πυρκαγιές.

Ειδικότερα, για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, αμέσως μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής και χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση επιδότησης προσωρινής στέγασης, με τη μορφή επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης, σε όσους η κύρια και μόνιμη κατοικία τους υπέστη βλάβες από την πυρκαγιά και χαρακτηρίστηκε, από τα κλιμάκια της γενικής διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ως προσωρινά – μέχρι την επισκευή – ακατάλληλη για χρήση («κίτρινη») ή επικίνδυνη για χρήση («κόκκινη»).

Οι αυτοψίες σε Αττική, Έβρο, Ροδόπη

Σημειώνεται ότι ήδη τα αρμόδια κλιμάκια έχουν προχωρήσει τη διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών, με αποτέλεσμα στους δήμους Μαραθώνος, Αλεξανδρούπολης, Ιάσμου, Νέστου, Αχαρνών, Φυλής και Ασπροπύργου, με τον προσωρινό αριθμό των καταγραφών των ζημιών σε κτίρια (κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ) να έχει ανέλθει μέχρι στιγμής στα 325, εκ των οποίων

  • (α) 118 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»),
  • (β) 143 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και
  • (γ) 64 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).
Πυρκαγιά στη Πάρνηθα. Περιοχή Αγία Παρασκευή. Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Επιδότηση προσωρινής στέγασης

Η επιδότηση προσωρινής στέγασης χορηγείται στους δικαιούχους ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία, θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα και θα δίδεται έως 2 χρόνια στους ιδιοκτήτες και για 6 μήνες στους ενοικιαστές.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, εντός 3 μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας, είτε την επιδότηση ενοικίου, είτε την επιδότηση συγκατοίκησης (η εκδοχή αυτή αφορά τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού ή φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους).

Τέλος, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημειώνει ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται, είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης, είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης που αναγράφεται στην Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και αφορά στη μίσθωση της νέας κατοικίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This