Μετά από 17 ολόκληρες ημέρες καταστροφικής πορείας, η μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Δαδιά του Έβρου τέθηκε, επιτέλους, υπό έλεγχο, έχοντας μετατρέψει σε στάχτη περισσότερα από 935.000 στρέμματα παρθένου δάσους.
Σε ολόκληρη τη δασική περιοχή δεν υπάρχει, πλέον, κάποια ενεργή εστία, αλλά το εύρος της έκτασης που έχει καεί, καθώς και η ένταση του ανέμου, υποχρεώνει τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να παραμένουν σε επιφυλακή, για να προλάβουν πιθανές αναζωπυρώσεις.
Γύρω από την Κοτρωνιά –στον μικρό πυρήνα του δάσους ο οποίος επλήγη πιο πρόσφατα– υπάρχει μια μεγάλη έκταση που έχει καεί και από τις δύο πλευρές της ρεματιάς και στις πλαγιές του βουνού.
Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός διευθυντής της Greenpeace Ελλάδας, Νίκος Χαραλαμπίδης, επισήμανε ότι θα πάρει καιρό η αποκατάσταση του δάσους όπου διαβιούσαν σπάνια αρπακτικά.
«Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να κάνει μια ψύχραιμη αποτίμηση αυτή τη στιγμή, καθώς και πέρυσι είχε καεί το δάσος της Δαδιάς. Τότε είχαν σωθεί οι φωλιές από τον μαυρόγυπα. Τότε δεν είχε πειραχτεί ο μικρός πυρήνας (σ.σ. του δάσους). Είχε καεί ένα μικρό μέρος του δάσους και μάλιστα τότε είχε γίνει μια αναθεώρηση όλων των σχεδίων δασοπυρόσβεσης, είχαν δοθεί σημαντικότερα κονδύλια κλπ. Το αποτέλεσμα παρόλα αυτά είναι είναι τραγικό», είπε και τόνισε ότι, καθώς έπειτα από 16 μέρες που καίει η πυρκαγιά στον Έβρο δεν είχαν καταφέρει οι πυροσβέστες να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα στην Λευκίμμη και στον Προβατώνα, «δεν ξέρουμε ακόμα αν έχει μείνει τίποτα από το δάσος της Δαδιάς».
Δείτε επίσης:
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο πρωθυπουργός που, όταν ο Έβρος καιγόταν, έκανε διακοπές»
- «Καρφί» Κασσελάκη για Μητσοτάκη από Έβρο: «Αφού δεν ήρθε ο πρωθυπουργός, κάποιος έπρεπε να έρθει»
- Δασολόγος αναλύει την φωτιά στον Έβρο: «Αν ξεφύγει δεν την σβήνεις με νερό»