Οι οικονομικές συνέπειες του περάσματος της κακοκαιρίας Daniel από την Ελλάδα, δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και το 1,5 δις ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
- Γράφει ο Νίκος Τσιαμτσίκας
Μόνο οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες στον Θεσσαλικό κάμπο, υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ η πληγή και στις κτηνοτροφικές μονάδες που βρέθηκαν με πνιγμένα ζώα είναι μέχρι στιγμής ανυπολόγιστες.
@newsbreakgr Οι οικονομικές συνέπειες του περάσματος της κακοκαιρίας #Daniel απο την Ελλάδα, δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και το 1,5 δις ευρώ. #kakokairiadaniel #thessalia #katastrofi #nikostsiamtsikas
Οι καταστροφικές πυρκαγιές πρώτα και τώρα οι πλημμύρες έχουν αποτέλεσμα, την εξαφάνιση από το χάρτη ολόκληρων δασικών και καλλιεργητικών αγροτικών περιοχών.
Καταστράφηκαν σπίτια, καταστήματα, υποδομές, γέφυρες, συστήματα άρδευσης και αποχέτευσης.
Τα όποια και προφανώς υποβαθμισμένα αντιπλημμυρικά έργα παρασύρθηκαν από τα νερά καθώς δεν άντεξαν, παρ’ ότι κόστισαν την τελευταία περίοδο των δύο ετών από την κακοκαιρία Ιανός μέχρι σήμερα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Οι ζημιές θα πρέπει ν’ αποκατασταθούν άμεσα, αλλά σε βάρος της Εθνικής μας οικονομίας, η εξέλιξη της οποίας ζωγραφίζεται με μελανά χρώματα σε ένα ζοφερό πεδίο, όπου όλοι οι αρμόδιοι δηλώνουν ανεύθυνοι και ανήμποροι.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης μόνο οι πυρκαγιές που κατέκαψαν πάνω από 1,5 εκ. στρέμματα στην Ελλάδα θα κοστίσουν πάνω από ένα δις ευρώ.
Πόσο μάλλον οι πλημμύρες που μετέτρεψαν σε λίμνη ολόκληρο τον Θεσσαλικό κάμπο, δηλαδή εκτάσεις εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων.
Οι αποζημιώσεις που καλείται να δώσει εδώ το Ελληνικό κράτος, για κατεστραμμένα σπίτια, χαμένη αγροτική παραγωγή και ζημιές σε επιχειρήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Κάτω από την πίεση αυτών των γεγονότων η Κυβέρνηση ήδη μελετά την περικοπή των οικονομικών βοηθημάτων και των επιδομάτων σε περιοχές που δεν επλήγησαν, καθώς οι προβλέψεις των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να κοστολογηθούν για τα επόμενα έτη στο τρομακτικό ποσό των 9 δις το χρόνο.