Σοκάρει ο δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης όταν λέει πως τα τελευταία αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στην πόλη ήταν την δεκαετία του 2000! Ο δήμαρχος μίλησε για την δραματική κατάσταση που περνά η πόλη μετά την κακοκαιρία Daniel, τους απεγκλωβισμούς και στα προβλήματα που υπάρχουν.
Αρχικά, μιλώντας στο OPEN αναφέρθηκε στους απεγκλωβισμούς:
«Περίπου 500 άνθρωποι βρίσκονται στις δικές μας δομές, υπάρχουν και άλλοι όμως που έχουν απεγκλωβιστεί και έχουν οδηγηθεί σε σπίτια συγγενών και δεν τους έχουμε καταγεγραμμένους. Οι συνοικίες στη Λάρισα είναι πολυπληθείς και το 500 είναι μικρό νούμερο αλλά πρέπει να υπάρχει πολύς κόσμος που έχει να πάει σε άλλες συνοικίες σε συγγενικά σπίτια».
Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε στην οδό Σανδράκη όπου πραγματικά δίνουμε μάχη για να συγκρατήσουμε ένα τοίχωμα του δρόμου το οποίο διαβρώνεται σιγά σιγά για να μπορέσουμε να κρατήσουμε όλα αυτά τα νερά που βλέπετε πως έρχονται απ΄ έξω, να μην οδηγηθούν στη συνοικία του Ιπποκράτη και μέσω αυτής στο κέντρο της πόλης.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα αυτή τη στιγμή. Δουλέψαμε όλη τη νύχτα ρίχνοντας υλικά, επικοινωνούμε με ειδικούς επιστήμονες, με καθηγητές του ΑΠΘ που ασχολούνται με αυτά τα φαινόμενα των φραγμάτων για να μπορέσουμε και σήμερα να συνεχίσουμε τη δουλειά μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο. Όχι να εξαφανίσουμε. Η εξαφάνιση του κινδύνου θα γίνει μόνο όταν πέσει αρκετά η στάθμη και μειωθεί αρκετά η πίεση που ασκείται πάνω στο ανάχωμα».
Δείτε τις δηλώσεις του:
Όπως τονίζει, η πόλη χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από την πολιτεία.
«Αυτή τη στιγμή συνδράμει η Πυροσβεστική της Λάρισας με εθελοντικές ομάδες και οι μονάδες του δήμου και την κοινωνία μας. Δεν έχουμε δει καθόλου στρατό εδώ. Θα μπορούσε να είναι και να μας βοηθήσει με βαριά οχήματα. Νομίζω επίσης θα μπορούσαν να φτάσουν δυνάμεις και από πιο μακρύτερα».
Αναφορικά με το εάν υπάρχει επάρκεια σε είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς, ο δήμαρχος ανέφερε πως δεν υπάρχει πρόβλημα και πως ο κόσμος που είναι εγκλωβισμένος λαμβάνει τρόφιμα, νερά και φάρμακα με όλα τα μέσα.
Ερωτώμενος για τι μέτρα είχαν ληφθεί από τον δήμο για να αποτραπούν αυτές οι εικόνες χάους και καταστροφής ο κ. Καλογιάννης είπε:
«Αυτό έχει σχέση με την ανθεκτικότητα των υποδομών μας. Έργα αντιπλημμυρικά στη Λάρισα έγιναν την δεκαετία του 2000 από κει και πέρα δεν έχουμε κάτι άλλο. Όμως οφείλω να πω πως με όποιο φαινόμενο έχει εμφανιστεί στην πόλη, η στάθμη του Πηνειού δεν ξεπέρασε τα 6 μέτρα και 30 εκατοστά. Όταν έφτασε με αυτό το φαινόμενο να είναι πάνω από 10 μέτρα καταλαβαίνετε πως καμία υποδομή του παρελθόντος, ακόμα και του πρόσφατου, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Αυτό που χρειάζεται είναι να δούμε και να σχεδιάσουμε την ανθεκτικότητα των πόλεων μας».
Για το πότε ζήτησε ο ίδιος να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, σχολίασε πως «αντιπλημμυρικά έργα γίνονται συνεχώς. Υπάρχουν αιτήματα για έργα από πολύ καιρό πριν αλλά δεν είναι θέμα καταγραφής των δικών μας αναγκών. Εδώ πρέπει να εμπλακούν ειδικοί επιστήμονες και να μας δώσουν μοντέλα και να μας ανοίξουν τα μάτια τι πρέπει να γίνει».
Δείτε επίσης: