Κακοκαιρία «Daniel»: Στον 42χρονο που αγνοούνταν στον Βόλο ανήκει η σορός που ξεβράστηκε στον Παγασητικό – Επίσημα 15 οι νεκροί

Δεν κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των κατοίκων στην Καρδίτσα, διαβεβαιώνει ο Αρτοποιός

Must Read

Ο 42χρονος άνδρας που αγνοούνταν το πρωί της Τρίτης στον Βόλο, είναι και επίσημα ο 15ος νεκρός από το καταστροφικό πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας «Daniel» από τη Θεσσαλία.

Όπως αναφέρει το gegonota.news, πρόκειται για τον Σταμάτη Καραμανώλα, ο οποίος  το πρωί της Τρίτης 5/9 είχε παρασυρθεί από χείμαρρο με το αυτοκίνητό του στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης Μαγνησίας. Η σορός του εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Μικρά Τρικερίου και περισυνελλέγει από λιμενικούς, κατά τη διάρκεια περιπολίας που έκανε σκάφος του Λιμενικού στον Παγασητικό Κόλπο. Το άψυχο κορμί του άτυχου 42χρονου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Βόλου, όπου κλήθηκαν οι συγγενείς του, οι οποίοι και τον αναγνώρισαν.

Θυμίζουμε πως στο όχημα όπου επέβαινε ο Σταμάτης Καραμανώλας συνοδηγός ήταν ο 17χρονος γιος του, ο οποίος και γλίτωσε, καθώς πρόλαβε και σκαρφάλωσε στην οροφή του οχήματος και λίγη ώρα αργότερα περισυνελλέγει και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο από διασώστες. O 42χρονος είναι το τρίτο κατά σειρά θύμα που προστέθηκε σήμερα στη μαύρη λίστα με τις ανθρώπινες απώλειες από την κακοκαιρία, καθώς νωρίτερα είχαν εντοπιστεί δύο ακόμη σοροί ανθρώπων, με την σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. να αναφέρει πως «πρόκειται για τις σορούς ενός άνδρα και μιας ηλικιωμένης που ανασύρθηκαν από οικία στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας και αναγνωρίστηκαν ως ο 65χρονος και η 88χρονη που αγνοούνταν. Πρόκειται για μάνα και γιο που ήταν στη λίστα των αγνοουμένων».

Στο μεταξύ, μετά τη σύλληψη μιας 35χρονης γυναίκας στα Γιάννινα, η οποία -κατά την κυβέρνηση- «διέσπειρε» fake news αναφορικά με εκατόμβη νεκρών στη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Βλοχός Καρδίτσας, ήρθε ο Γιάννης Αρτοποιός να υποστηρίξει πως, πλέον, οι κάτοικοι στην Καρδίτσα δεν κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.

Ειδικότερα, κατά την αποψινή έκτακτη ενημέρωση από το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία, για την κατάσταση στη ευρύτερη περιοχή μετά την επέλαση της φονικής κακοκαιρίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας, τόνισε πως μέχρι και σήμερα η Πυροσβεστική έχει επέμβει σε 9.200 συμβάντα και έχει προχωρήσει σε 4.500 διασώσεις πολιτών από επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, «για την μεγαλύτερη επέμβαση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας σε συνεχή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ. την ΕΛΑΣ, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού». «Ενδεικτικό αυτού είναι ότι συμμετέχουν και οι οκτώ ΕΜΑΚ στις επιχειρήσεις. Συνδράμουν εθελοντές και εθελοντικές ομάδες διασώσεων από όλη την Ελλάδα με προσωπικό και μέσα», πρόσθεσε ο αντιπύραρχος.

Στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, οι επιχειρήσεις αφορούν σε μεταφορές πολιτών, παρά το γεγονός ότι, όπως επισήμανε ο Γ. Αρτοποιός, δεν υπάρχει κίνδυνος για την σωματική τους ακεραιότητα, ενώ πρόσθεσε ότι πολλοί πολίτες παραμένουν εκεί με την θέληση τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι με εναέρια μέσα, ελικόπτερα και drones, αλλά και σωσίβιες λέμβους τούς παρέχονται συνεχώς τρόφιμα, νερά, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη κλινοστρωμνής.

Στη Λάρισα και συγκεκριμένα σε συνοικίες όπως η Γιάννουλη, ο Αγιος Θωμάς, η Νέα Σμύρνη και ο Ιπποκράτης έχουν πραγματοποιηθεί από το πρωί 130 μετακινήσεις πολιτών μας, ενώ, όπως επισήμανε, αν και τα καιρικά φαινόμενα έχουν υποχωρήσει το τελευταίο 48ωρο παρατηρείται υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού στις ανατολικές εκβολές του προς περιοχές πλησίον της λίμνης Κάρλα και στην βορειοανατολική πλευρά προς Αμφιθέα.

Αναφορικά με την στάθμη του Πηνειού ποταμού, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ σημείωσε ότι παραμένει στα ίδια επίπεδα και τα επιχειρησιακά δεδομένα αξιολογούνται τόσο από το ΕΣΚΕΔΙΚ όσο και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ το οποίο βρίσκεται εντός στρατοπέδου 1ης Στρατιάς στη Λάρισα. «Οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πλημμυρική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Κυρίες και κύριοι παραμένουμε όλοι στο πεδίο των επιχειρήσεων για όσο χρειαστεί», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός

  • Δείτε την ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

Επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση απειλών δημόσιας Υγείας στις πληγείσες περιοχές

Νωρίτερα σήμερα στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, το οποίο στήθηκε από το Υπουργείο Υγείας στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ σύσκεψη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων, υπό την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση απειλών δημόσιας Υγείας, ενώ, παράλληλα, ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί το αρμόδιο υπουργείο.

Ειδικότερα:

  1. Παρουσιάστηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τον έλεγχο και τη διασφάλιση ποιότητας του νερού στις πληγείσες περιοχές, με λεπτομερές πλάνο δειγματοληψιών, μεθόδων και ανάλυσης, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, ενώ ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τα αποτελέσματα ήδη διενεργούμενων δειγματοληψιών προηγούμενων ημερών.
  2. Δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για τη συλλογή και την καύση/υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων στους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και υπαλλήλους της Περιφέρειας, ώστε να προστατευθεί άμεσα ο πληθυσμός.
  3. Έγινε παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου εντομολογικής επιτήρησης, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα δυνητικές απειλές στις πληγείσες περιοχές.
  4. Τέλος, παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της επιδημιολογικής επιτήρησης μεταδιδόμενων νοσημάτων στις πληγείσες περιοχές (πχ γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση κ.α.) και αποφασίστηκε να δοθούν επιπλέον οδηγίες στις υγειονομικές αρχές για ενδελεχή κλινική αξιολόγηση των κρουσμάτων εμπύρετης γαστρεντερίτιδας.

Την επιχειρησιακή δράση του Κέντρου συντονίζει ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ενώ στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας κ.κ Α. Κοντός, Γ. Ζήγρας και Χ. Μιχαλάκης, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικοί σε σχετικά ζητήματα, Μ. Σπελέτας, Ν. Παπαδόπουλος, η Δ. Περβανίδου από τον ΕΟΔΥ, η Ο. Πινακά από τις Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), και οι κ.κ. Μ. Κυρίτση, Χ. Μπογογιαννίδου και Β. Νακούλας από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας συνεδριάζει σε καθημερινή βάση, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να γίνεται άμεση εκτίμηση της κατάστασης, ανά πληγείσα περιοχή, και να λαμβάνονται τα απαραίτητα και στοχευμένα μέτρα προστασίας με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:
Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This