Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, σχετικά με τις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ατελείωτες πλημμυρισμένες εκτάσεις, χιλιάδες νεκρά ζώα, κατεστραμμένες περιουσίες και άνθρωποι σε απόγνωση είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό της Θεσσαλίας, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν τους πολίτες για τυχόν αρρώστιες που μπορεί να εξαπλωθούν με αφορμή την καταστροφή αυτή.
Η λεπτοσπείρωση μαζί με την γαστρεντερίτιδα είναι τα δύο λοιμώδη νοσήματα, που μπορεί να επικρατήσουν και να απασχολήσουν το επόμενο διάστημα τις υγειονομικές αρχές, με τα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν στον πληθυσμό της περιοχής. Το πρώτο είναι μια μικροβιακή λοίμωξη που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα.
Η καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, Αθηνά Λινού, σε δηλώσεις της, επισημαίνει πως η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές είναι δραματική. «Είναι χάλια η κατάσταση», είπε η καθηγήτρια που με αφορμή την αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε στην Θεσσαλία.
«Είδα σε περιοχή έξω από τη Λάρισα να μεταφέρουν ανθρώπους στη φαγάνα του εκσκαφέα. Ήταν και υγιείς πολίτες, αλλά ήταν και ένας ασθενής ξαπλωμένος οριζόντια, που τον περίμενε από την άλλη πλευρά του δρόμου το ΕΚΑΒ για να τον πάει στο Νοσοκομείο. Η επικοινωνία του ενός κομματιού της Λάρισας, με το άλλο γίνεται με αυτόν τον τρόπο μόνο. Ή με τρακτέρ ή με βάρκες. Για να πάνε σπίτι τους ή σε Νοσοκομείο ή σε super market πρέπει να επιβιβαστούν σε τρακτέρ οι άνθρωποι», σημείωσε η Αθηνά Λινού και συμπλήρωσε:
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα έλη που υπάρχουν παντού, αλλά και τα νεκρά ζώα. Δεν τα μαζεύουν τα νεκρά ζώα, όπως λένε».
«Η Λεπτοσπείρωση είναι ένας από τους πολλούς κινδύνους»
Στην συνέχεια, η καθηγήτριας Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, έκανε λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές.
«Ο κόσμος πρέπει να προσέχει και να προστατεύεται και για ηπατίτιδα Α’ και για σαλμονέλες και για μία μορφή του τύφου, που είναι απειλητική. Δεν μιλάμε για τον κανονικό τύφο, αλλά για τον τυφοειδή πυρετό. Κίνδυνος υπάρχει και από τον ιό του Δυτικού Νείλου», διευκρίνισε.
Οι άνθρωποι κινδυνεύουν τόσο από τα νεκρά όσο και από τα ζώντα ζώα, προσέθεσε η Καθηγήτρια κα. Λινού διευκρινίζοντας: «Η λεπτοσπείρωση είναι ανθρωποζωονόσος και τα μικρόβια της υπάρχουν στο νερό, από τη στιγμή που στο νερό υπάρχουν νεκρά ζώα. Μεταδίδεται από τα τρωκτικά και τα ποντίκια, αλλά και μέσω πολλών άγριων ζώων. Οι αλεπούδες μεταδίδουν, τα ελάφια μεταδίδουν, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ζώα, δηλαδή τα γουρούνια, οι χοίροι οι οικόσιτοι. Αυτοί που είναι στις παραγωγές. Σ’ αυτά τα ζώα ενδημεί κυρίως».
Ο μικροοργανισμός λεπτόσπειρα, υπάρχει στους νεφρούς των ζώων, εξήγησε περαιτέρω η Καθηγήτρια και μεταδίδεται μέσω των ούρων τους αλλά «κι όταν διαλυθεί το ζώο με τη σήψη και την αποσύνθεση και το μικρόβιο μεταφερθεί στο νερό. Ακόμη κι αν είναι νεκρό το ζώο μεταδίδεται η νόσος».
«Ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει και τα νεκρά και τα ζωντανά ζώα. Και όχι μόνο για τη λεπτοσπείρωση», κατέληξε η καθηγήτρια, μιλώντας στο iatropedia.gr.
«Να μην ερχόμαστε σε επαφή με λιμνάζοντα νερά»
«Είναι δυνητικά μολυσματικά αν έρθουμε σε επαφή με αυτά τα νερά. Είναι πιθανόν να κολλήσουμε κάποια νοσήματα», είπε από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, το κυριότερο πρόβλημα είναι η γαστρεντερίτιδα ενώ έχουν παρατηρηθεί και περιστατικά λεπτοσπείρωσης, «ένα πρόβλημα που περιμένουμε να το δούμε σε βάθος χρόνου γιατί δεν εμφανίζεται αμέσως».
Ο καθηγητής προτείνει οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών να αποφεύγουν τα λιμνάζοντα νερά και αν έρθουν σε επαφή, να απολυμαίνονται. «Το λιμνάζον νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε», σημείωσε και κατέληξε λέγοντας:
«Δεν περιμένουμε επιδημία τύπου χολέρας αλλά σποραδικά περιστατικά, περισσότερα από όσα βλέπαμε κάθε χρόνο».