Σε ανεβασμένα επίπεδα η τουριστική κίνηση φέτος.
Τις εισπράξεις ύψους 18.20.000.000 ευρώ που καταγράφηκαν το 2019 αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα τουριστικά έσοδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φορέων του ελληνικού τουρισμού, κερδίζοντας το στοίχημα των εσόδων της σεζόν.
Με τοποθετήσεις του ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης σημειώνει ότι «παρά τα δομικά προβλήματα που είναι κοινά για τον κλάδο διεθνώς (πχ έλλειψη προσωπικού, πληθωριστικές πιέσεις) αλλά και τα απρόοπτα τα οποία προέκυψαν στην Ελλάδα (πυρκαγιές κλπ), η τουριστική χρονιά εξελίσσεται εξαιρετικά. Το 2023, εξηγεί πως είναι η πρώτη “κανονική” χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό μετά από 3 εξαιρετικά δύσκολα χρόνια. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν θα πρέπει να κρίνουμε και τις επιδόσεις του τουρισμού μας φέτος. Εχουμε αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στο σύνολο της χώρας αλλά και αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων τουλάχιστον για το α’ εξάμηνο του έτους που έχουμε ασφαλή στοιχεία. Αντίστοιχα κινήθηκαν και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος καθώς η Ελλάδα απέδειξε ότι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο για διακοπές. Κατά συνέπεια είναι μία πολύ καλή χρονιά χωρίς να παραβλέπουμε τις επιμέρους διαφοροποιήσεις στις επιδόσεις κάποιων προορισμών μας, σε κάθε περίπτωση όμως “ταμείο” θα κάνουμε στο τέλος του έτους».
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της φετινής χρονιάς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος ανέφερε: «Παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό της Μεσογείου, η Ελλάδα εφέτος έδειξε μία πολύ καλή εικόνα η οποία και διατηρείται μέχρι τώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σεπτέμβριος κινείται με μέση πληρότητα 70%, ενώ και ο Οκτώβριος θα πάει καλά με την σειρά του. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του 2023, ο κ. Τάσιος είναι σαφής: «Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν τα έσοδα του 2019 αλλά υπάρχουν και εκτιμήσεις που κάνουν λόγο και για έσοδα της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Αλλά αυτό μένει να το δούμε. Η Ελλάδα την δύσκολη τουριστική χρονιά του 2023, όπως αυτή χαρακτηρίζεται ελέω των φυσικών καταστροφών στην Ρόδο κατάφερε να δείξει καλά αντανακλαστικά σε ό,τι αφορά την διαχείριση της κατάστασης μετά την φωτιά».
Σε ό,τι αφορά το ταμείο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, εξέφρασε την αγωνία του, για το πως θα διαμορφωθούν στο τέλος του χρόνου τα λειτουργικά τους έσοδα, που όπως εξήγησε, αυτά θα επηρεαστούν από την εκτόξευση της διατροφικής αλυσίδας αλλά και από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού. Ενας επιπλέον παράγοντας που στερεί έσοδα από τα ταμεία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων παραμένει η άνθιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, με τον κ. Τάσιο να αναφέρει ότι περιμένει φέτος να μπει επιτέλους, όπως λέει, ένα πλαίσιο λειτουργίας αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος οι μεγάλες αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας δεν συνοδεύτηκε με αντίστοιχη αύξηση στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων.
Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη χρονιά, που ως γνωστό ήδη από τώρα οι ξενοδοχειακές μονάδες κλείνουν τα συμβόλαια με τους διεθνείς οργανωτές ταξιδίων, ο κ. Τάσιος εκφράζει την αισιοδοξία του και για το 2024. Εξηγώντας την παραπάνω διαπίστωση, ο κ. Τάσιος σημειώνει τα εξής: «Και του χρόνου θα είναι μία χρονιά προσανατολισμένη στο οργανωμένο ταξίδι ( ταξιδιωτικό πακέτο που θα περιλαμβάνει αεροπορική θέση και ξενοδοχείο). Αυτό ευνοεί να είμαστε αισιόδοξοι για του χρόνου», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Αναφορικά με την ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, την Κρήτη, το νησί με τις περισσότερες αφίξεις, η σεζόν εξελίχθηκε με πολύ καλή πληρότητα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης επισημαίνοντας ότι ακόμα και τον Σεπτέμβριο η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Κρήτης φτάνει το 90%. Σε κάθε περίπτωση τα τουριστικά μεγέθη που θα πετύχει φέτος η Κρήτη θα ξεπερνάει αυτά του 2019, ενώ η αυλαία για την φετινή σεζόν θα πέσει στα τέλη Οκτωβρίου.
Ο κ. Χαλκιαδάκης στην παρέμβασή του εστιάζει στα μεγάλα κόστη που θα επηρεάσουν την κερδοφορία των ξενοδοχειακών μονάδων. Μάλιστα κάνει λόγο για αύξηση του μισθολογικού κόστους κατά 15%, για αύξηση 35% του κόστους διατροφής, αλλά και για σημαντική αύξηση των επιτοκίων, που θα πλήξει όσες επιχειρήσεις έχουν δανεισμό. Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, τονίζει ότι απάντηση στα παραπάνω δεν είναι η αύξηση στις τιμές των δωματίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος τα πεντάστερα ξενοδοχεία στην Ελούντα κινήθηκαν με πληρότητα 60%, απόρροια των υψηλών τιμών δωματίου.
Πως εξελίσσεται η σεζόν στην Αθήνα
Καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της τουριστικής σαιζόν συνολικά στην χώρα διαδραματίζει η Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 7μηνο 2023, η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία εμφανίζεται στο 75,4%, αυξημένη κατά 19,2%, σε σύγκριση με την πληρότητα της αντίστοιχης περιόδου του 2022 , αλλά εξακολουθεί να διατηρείται το αρνητικό πρόσημο -2,1% στην σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Τα ανάλογα ισχύουν και για την μέση τιμή δωματίου/ADR, η οποία από 175,83 ευρώ τον Ιούνιο 2023, έπεσε στα 165,94 ευρώ τον Ιούλιο 2023, αλλά και για το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο / RevPar που από 163,79 ευρώ τον φετινό Ιούνιο, έπεσε στα 148,30 ευρώ τον Ιούλιο 2023.
Μύκονος: Επεκτείνει την τουριστική σαιζόν
Το στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου φαίνεται να κερδίζει η Μύκονος, σε αντίθεση με τις μικρές ποσοστιαίες μειώσεις που παρουσίασαν οι αφίξεις στη διάρκεια των πρώτων μηνών της τουριστικής περιόδου. Συνδυαζόμενα δε, με τα έσοδα, η τάση δείχνει ότι διατηρεί τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που ακολουθούν και δημοσιοποιεί ο δήμος του νησιού.
Όπως τονίζει ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Κουκάς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη Μύκονο υπάρχει αύξηση των αφίξεων από την αρχή του χρόνου, συγκριτικά με πέρυσι. Επιπλέον όπως όλα δείχνουν αυτές θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς και τους επόμενους μήνες του φθινοπώρου. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά η τουριστική σεζόν θα είναι καλύτερη από πέρυσι παρά τις πρόσκαιρες, ελάχιστες, μειώσεις των μηνών αιχμής που έδωσαν τη λανθασμένη εντύπωση ότι η κίνηση δεν είναι ικανοποιητική.