Η Σαντορίνη δεν φημίζεται για την ομορφιά της μόνο ως ταξιδιωτικός προορισμός, αλλά φυσικά και για την παραγωγή σε ελληνικά προϊόντα. Φυσικά η φάβα έχει την τιμητική της, όπως βέβαια αντίστοιχα το σταφύλι και το ξακουστό κρασί!
Ωστόσο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού, η πολλή και παρατεταμένη ζέστη, οι βοριάδες και οι νεροποντές δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στο δημοφιλές νησί των Κυκλάδων. Η φετινή παραγωγή σε σταφύλι κυμάνθηκε πολύ χαμηλά και ανήλθε στο 30% του ετήσιου μέσου όρου στο νησί, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων!
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Μάρκος Καφούρος, επεσήμανε: «Τα αποτελέσματα του φετινού τρύγου καταδεικνύουν ότι τα κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Σαντορίνη θα εξακολουθήσουν να γίνονται όλο και πιο σπάνια. Για εμάς, τα κρασιά της Σαντορίνης αποτελούν ένα μικρό θαύμα – τον πολύτιμο καρπό αρχαίων αμπελώνων, οι οποίοι επιβιώνουν σε αφιλόξενες συνθήκες και εκμεταλλεύονται κάθε δώρο του ηφαιστειακού τους οικοσυστήματος».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει πάντως ο οινολόγος Νίκος Βαρβαρίγος: «Τα σταφύλια που (πρόλαβαν και) τρυγήθηκαν πρόκειται τουλάχιστον να δώσουν κρασιά με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά».