Σε ποιο μέρος σημειώθηκε ευρωπαϊκό ρεκόρ βροχής; Αναστρέψιμη η κατάσταση στη Θεσσαλία, λέει το Γεωπονικό

Must Read

Κάθε προηγούμενο στην Ευρώπη «έσπασε» η βροχή που έπεσε στην Μακρινίτσα Πηλίου στο πλαίσιο της κακοκαιρίας Daniel.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μετά την αποκατάσταση της μετάδοσης των μετρήσεων σχεδόν όλων των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Θεσσαλία, εντοπίστηκε ότι ο μετεωρολογικός σταθμός της Μακρινίτσας Πηλίου κατέγραψε μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2023 αθροιστικό ύψος βροχόπτωσης 1.235 χιλιοστά, τιμή που αποτελεί το μεγαλύτερο μηνιαίο ύψος βροχόπτωσης που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Ασκύφου Χανίων τον Φεβρουάριο του 2019, όταν είχε καταγράψει μηνιαίο ύψος βροχόπτωσης 1.225 χιλιοστά.

Δείτε βίντεο:

 

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης των τελευταίων 15 ετών, εκτός από τα παραπάνω, έχουν καταγραφεί στη Ζαγορά Πηλίου (1.155 χιλιοστά τον Φεβρουάριο 2018), στην Ασή Γωνιά Χανίων (1.109 χιλιοστά τον Φεβρουάριο 2019) και στη Ζαγορά Πηλίου (1.096 χιλιοστά τον Σεπτέμβριο 2023).Επιπροσθέτως, στην κακοκαιρία Daniel καταρρίφθηκε σε τέσσερις μετεωρολογικούς σταθμούς το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχόπτωσης του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ΕΑΑ που κατείχε από το 2009 η Μακρινίτσα (417 χιλιοστά). Μετά την κακοκαιρία Daniel την πρώτη θέση καταλαμβάνει η βροχόπτωση στην Πορταριά Πηλίου (762 χιλιοστά) και ακολουθούν η Ζαγορά Πηλίου (760 χιλιοστά), η Μακρινίτσα (757 χιλιοστά) και ο Βόλος (451 χιλιοστά).

Δείτε φωτογραφία:

Οι εκτιμήσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου

Την ίδια στιγμή μια «αχτίδα» αισιοδοξίας στους κατοίκους που έχουν πληγεί στην Θεσσαλία δίνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις εκτιμήσεις του αναφέρει πως «σχετικά αναστρέψιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι οι αρνητικές επιδράσεις των πρόσφατων πλημμυρών στη Θεσσαλία στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις εκτός από τις δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ οι κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες μπορούν να δώσουν παραγωγή γάλακτος σε 15 μήνες».

Η εν λόγω εκτίμηση έγινε στην παρουσίαση δράσεων για την Θεσσαλία οι οποίες έγιναν από ομάδα 11 καθηγητών με επικεφαλής τον Πρύτανη Σπύρο Κιντζιο παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Κελέτση.

Ωστόσο σε δυσκολότερη θέση είναι τα χωράφια στη λίμνη Κάρλα με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή για την επιμόλυνση των ζωοτροφών με μυκοτοξινες .

Σύμφωνα με το Γεωπονικό, για να επανεκκινήσει η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία θα πρέπει να γίνουν διάφορα έργα μεταξύ άλλων αποκατάσταση λειτουργίας των αποστραγγιστικών έργων, άμεση ενίσχυση με μηχανολογικό εξοπλισμό,ταχύτατη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το κράτος και το τραπεζικό σύστημα, αποκατάσταση των μεταποιητικων μονάδων (εκκοκιστήρια).

Το Πανεπιστήμιο αναφέρει επίσης πως «η σπορά των σιτηρών στο τέλος Νοεμβρίου θα μπορέσει να γίνει κανονικά στις περισσότερες εκτάσεις καθώς και για τις καλλιέργειες της Άνοιξης όπως βαμβάκι».

Η ζωική παραγωγή που έχει χάσει πάνω από 100 χιλιάδες ζώα μπορεί να επανακάμψει σε περίπου 8 μήνες για τα χοιρινά και σε 15 μήνες για τα αιγοπρόβατα.

Δείτε επίσης:

Ένταση μεταξύ μετεωρολόγων για τον καιρό – Έρχεται ή όχι κακοκαιρία «τύπου» Daniel;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This