Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Μέσα στο φθινόπωρο δυνατή η καλλιέργεια εκτάσεων στις πληγείσες περιοχές

Αισιόδοξα τα μηνύματα για τους αγρότες

Must Read

Ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο θα μπορούν να καλλιεργηθούν ξανά οι γεωργικές εκτάσεις στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες κακοκαιρίες αναφέρει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι καθηγητές και ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Σπύρος Κίντζιος βρέθηκαν στις πλημμυρισμένες περιοχές και έκαναν αυτοψίες στις εκτάσεις για να δουν αν μπορούν να αξιοποιηθούν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κίντζιος είπε σχετικά με την γη πως μπορεί να καλλιεργηθεί άμεσα και μέσα στο φθινόπωρο.

«Ακριβώς αυτό λέμε με μια μικρή μετάθεση χρονική του ενός μήνα. Αρκεί βεβαίως να μην ξανά έχουμε κατακλυσμιαία φαινόμενα, μη μας έρθει ξανά καμιά καταιγίδα, οπότε κανένας δεν ξέρει τι γίνεται». Ο ίδιος τόνισε πως η απλή, ποτιστική βροχή, αν πέσει δεν θα δημιουργήσει κανένα επιπλέον πρόβλημα.

«Τα εδάφη μπορούν να καλλιεργηθούν και τα προϊόντα να καταναλωθούν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Πρέπει να τονίσω όμως είναι ότι οι αποζημιώσεις οι οποίες θα δοθούν κυρίως πρέπει να αφορούν και τον μηχανολογικό εξοπλισμό γιατί έχει καταστραφεί ο εξοπλισμός. Άρα σκεφτείτε πώς οι αγρότες θα κάνουν δουλειά τους αν δεν αποζημιωθούν για τρακτέρ, τα ποτιστικά συστήματα και ούτω καθεξής. Ασφαλώς να αποζημιωθούν και θα έλεγα κυρίως για τα μηχανήματα. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή. Άρα αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε πάρα πολύ σοβαρά. Η κυβέρνηση βεβαίως, αλλά εμείς το λέμε ως Γεωπονικό Πανεπιστήμιο», πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε, δεν χρειάζεται κάποια ειδική μεταχείριση σε σχέση με τις καλλιέργειες:

«Δεν θεωρούμε απ’ ότι έχουμε δει, δεν νομίζουμε ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο, το οποίο χρειάζονται, δηλαδή και η λάσπη έχει ένα σχετικά μικρό πάχος. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη κατεργασία για να σπάσει η κρούστα ή κάτι τέτοιο. Βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ καλά».

Ο κ. Κίντζιος μίλησε και για τα χωράφια που δεν έχουν νερό.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι τα χωράφια αυτά όχι μόνο είναι καλλιεργήσιμα, αλλά εκτιμούμε ότι θα έχουμε πιθανότατα και μια αυξημένη γονιμότητα γιατί έχουν εμπλουτιστεί από τις ύλες που έχουν έρθει και περιμένουμε να έχουν καλές αποδόσεις ακόμα και για αυτά που έχουν λίγο νερό. Εκτιμούμε ότι μέσα στον Νοέμβριο, το αργότερο Δεκέμβριο μπορούν να γίνουν φθινοπωρινές σπορές, άρα είναι άμεσα καλλιεργήσιμη. Είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι ως προς αυτή την προοπτική».

Σχετικά με την ύπαρξη νεκρών ζώων σε αυτές τις εκτάσεις είπε πως δεν επηρεάζει την ποιότητα των σπαρτών αλλά πρέπει να ερευνηθεί γιατί ίσως υπάρχουν παράσιτα.

Δείτε βίντεο:

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This