Στο «κόκκινο» έχει φτάσει η τιμή του ελαιολάδου, το οποίο πλέον θεωρείται «χρυσάφι» για τα ελληνικά νοικοκυριά!
Ο Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), Ιωάννης Γουδέβενος εκφράζει μία διαφορετική επιστημονική άποψη και εξηγεί πως είναι προτιμότερο να περιορίσουμε το ελαιόλαδο, παρά να το αντικαταστήσουμε με άλλα επεξεργασμένα έλαια.
«Πάντα λέγαμε πως τα επεξεργασμένα έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στη διατροφή. Αλλά τι θα γίνει με το ελαιόλαδο που ακρίβυνε; Δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Είναι ευκαιρία να περιορίσουμε το λάδι και θα έχουμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Που να αντέξουν τα νοικοκυριά να πληρώνουν τόσα πολλά χρήματα για το ελαιόλαδο; Τα νοικοκυριά, λοιπόν, να συνεχίσουν να μαγειρεύουν με λιγότερο λάδι», αναφέρει ο Καθηγητής και συνεχίζει:
«Αν πάει ο κόσμος σε λάδια που είναι επεξεργασμένα σίγουρα δεν είναι ό, τι καλύτερο. Αν και δεν έχουμε σημαντικές πληροφορίες, το καλύτερο είναι να το περιορίσουμε γενικώς το λάδι. Όχι να πάμε σε υποκατάστατα».
«Τώρα το λάδι είναι “θάνατος”, έχει πολλές θερμίδες»
Ο ίδιος επισημαίνει πως σε μεγάλες ποσότητες το ελαιόλαδο περιέχει πολλές θερμίδες, ενώ η μάστιγα της παχυσαρκίας που πλήττει τον σύγχρονο κόσμο καθιστά ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον οργανισμό τη μεγάλη κατανάλωσή του.
«Είναι η κύρια πηγή θερμίδων το ελαιόλαδο. Αυτό που λέμε ότι το ελαιόλαδο κάνει καλό, έχει προκύψει από την θεωρία για τη μεσογειακή διατροφή. Τώρα το λάδι είναι “θάνατος”. Έχει πάρα πολλές θερμίδες. Πιστεύω ότι θα φέρει και κάτι καλό αυτή η ακρίβεια με το λάδι. Aν πούμε σήμερα ότι η κύρια αιτία και η μεγάλη “πληγή” στη σύγχρονη εποχή είναι ο διαβήτης κι αυτός προέρχεται από την παχυσαρκία, το πρώτο που συνιστούμε όλοι οι γιατροί είναι να κόψει ο ασθενής το λάδι», σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr υποστηρίζοντας πως ο περιορισμός των ποσοτήτων του ελαιόλαδου στη διατροφή μας μπορεί να επιφέρει κι ένα κρυφό όφελος στην υγεία μας:
«Αυτό ειδικά με τις σαλάτες και τις σάλτσες και όλα τα λαδερά φαγητά που τρώνε οι άνθρωποι με πολύ ψωμί είναι πολύ βλαπτικά για την υγεία. Αν είσαι υπέρβαρος και παχύσαρκος θα πρέπει να το κόψεις το λάδι. Ένα γραμμάριο λάδι έχει 10 θερμίδες. Νομίζω θα κάνει καλό να το περιορίσουμε στη μαγειρική».