Την προτροπή του για προσευχές αναφορικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή απηύθυνε στους πιστούς ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου της ομώνυμης περιοχής, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό, παραμονή της (σημερινής) μεγάλης εορτής.
Ο προκαθήμενος της εκκλησίας μίλησε για τον Άγιο Δημήτριο ως «έναν λαοφιλή στρατιωτικό Άγιο που έχει συνδεθεί βέβαια με την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθότι την ημέρα της μνήμης του η πόλη απελευθερώθηκε από σκλαβιά 500 και πλέον χρόνων».
Ανέφερε επίσης: «Ο καθένας απαιτεί τα πάντα για τον εαυτό του σήμερα. Ο εγωισμός έχει γίνει μέρος του τρόπου που υπάρχουμε, δηλαδή χωρίς Θεό. Και αυτός ο τρόπος διαστρεβλώνει τα πάντα και πρώτα από όλα την εικόνα του πραγματικού Θεού. Θα περιόριζε τα βάσανά μας, αν αναγνωρίζαμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε δικαίωμα στην ζωή και τα αγαθά της και αντιλαμβανόμασταν ότι είμαστε διαχειριστές της γης και όχι ιδιοκτήτες της».
Παράλληλα, τόνισε, εστιάζοντας στις κοινωνικές εξελίξεις: «Έτσι, σε πολλά μέρη της γης, όπως και τώρα στη Μέση Ανατολή, η ασυνεννοησία ή και η βία έχουν προκαλέσει μια κατάσταση τραγική. Άμαχοι και από τις δύο πλευρές βρίσκονται εξαθλιωμένοι, όμηροι της βίας. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από τον διάλογο μπορεί να αναδειχθεί ένας τρόπος ελάχιστης συνύπαρξης. Ως χριστιανοί έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για την περιοχή των Αγίων Τόπων. Είναι τόποι αγιασμένοι από την παρουσία του Χριστού. Με ορθόδοξους αδελφούς μας, που διαποιμαίνονται από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ιδιαίτερα τον μακαριώτατο πατριάρχη κ. Θεόφιλο».
Επιπλέον, κλείνοντας τον λόγο του, συμπλήρωσε: «Αν και γνωρίζουμε ότι με βάση τα λόγια του Χριστού δεν μπορεί να υπάρξει μία τελεσίδικη ειρήνη επί της γης, αυτό δεν μας εμποδίζει να προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή, Χριστιανούς και μη. Το γεγονός ότι και στα δύο παλαίφατα Πατριαρχεία, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, ζούνε αδελφοί μας ορθόδοξοι, οι οποίοι πιέζονται και ταλαιπωρούνται, μπορεί να μας βοηθήσει να είναι πιο έντονη η προσευχή μας. Διά πρεσβειών του Αγίου Δημητρίου, να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης και επικοινωνίας, ώστε να ανακουφιστούν οι άνθρωποι που βιώνουν τώρα τα δεινά του πολέμου και των συγκρούσεων».