Υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων της ΕΚΤ ως έχουν -δηλαδή σε υψηλά επίπεδα- για μεγάλο χρονικό διάστημα τάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε έκθεσή του το ΔΝΤ χαρακτηρίζει επίμονο τον πληθωρισμό που ταλανίζει την Ευρώπη και συστήνει προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μη χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική.
Αποψη που δεν απέχει ιδιαίτερα από τις αντίστοιχες που επικρατούν εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς είναι έκδηλη η ανησυχία για τις επιπτώσεις της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η ΕΚΤ από τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε πριν από δυο εβδομάδες στην Αθήνα ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων, που σήμερα παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα το πότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, δηλαδή η αποκλιμάκωσή τους. Σημειώνεται πως στην Ελλάδα οι τράπεζες έχουν «παγώσει» τις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι την άνοιξη του 2024 μόνο στους ενήμερους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτηρίζει επίμονο τον πληθωρισμό, παρά τη σημαντική υποχώρησή του τους τελευταίους μήνες και ως εκ τούτου καλεί την ΕΚΤ να πάρει ρίσκα, προχωρώντας σε μείωση των βασικών επιτοκίων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους (4% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων). «Η διατήρηση μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής είναι επομένως υψίστης σημασίας για να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο εντός ενός λογικού χρονικού πλαισίου.
Η αβεβαιότητα σχετικά με την επιμονή του πληθωρισμού είναι μεγάλη και το κόστος της πολύ πρόωρης χαλάρωσης είναι σημαντικό» αναφέρει στην έκθεσή του το Ταμείο, το οποίο συστήνει στις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες «να παρακολουθούν στενά τις μισθολογικές ρυθμίσεις και τη συνέπειά τους με τις τάσεις της παραγωγικότητας. Μια αξιοσημείωτη απόκλιση θα ήταν ανησυχητική». Το ΔΝΤ προβλέπει θα φρενάρει ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, τον οποίο προσδιορίζει στο 0,7%, ενώ εκτιμά ότι το 2024 θα ανέλθει σε 1,2% και το 2025 στο 1,8%. Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει ότι φέτος η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,3%, ενώ θα είναι ελαφρώς καλύτερη τα επόμενα χρόνια και θα διαμορφωθεί στο 1,5% το 2024 και στο 1,8% το 2025. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «οι προοπτικές για την Ευρώπη είναι για μια ήπια προσγείωση, με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταδιακά».