Στην πρεσβεία των ΗΠΑ έφτασε αργά το απόγευμα η μεγαλειώδης πορεία στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, φέροντας μαζί την αιματοβαμμένη γαλανόλευκη.
Ωστόσο, φέτος αποφασίστηκε η πορεία να συνεχιστεί μέχρι και την πρεσβεία του Ισραήλ, με σκοπό οι συμμετέχοντες να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.
Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό», ενώ νωρίς το μεσημέρι, φοιτητές που συνοδεύουν την ιστορική σημαία, την άνοιξαν μπροστά από το Πολυτεχνείο φωνάζοντας συνθήματα, όπως «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε».
Στο μεταξύ, τις 20 έφτασαν οι προσαγωγές ατόμων στις οποίες προχώρησε η Αστυνομία κατά τη διάρκεια ελέγχων για την πρόληψη επεισοδίων, με αφορμή την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι προσαγωγές έγιναν σε σημεία πέριξ της πλατείας Ομονοίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της πορείας προς την Αμερικανική πρεσβεία, ενώ οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ για εξακρίβωση στοιχείων.
Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΜέΡΑ25, αλλά και κομμάτων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και κατόπιν ξεκίνησαν την πορεία, με κατεύθυνση, παραδοσιακά, προς την αμερικανική πρεσβεία.
Στο μεταξύ, απροσπέλαστο εξακολουθεί να παραμένει το κέντρο της Αθήνας, καθώς έχουν κλείσει κεντρικοί σταθμοί του Μετρό, ενώ υπάρχουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ, λόγω της μεγάλης πορείας. Πατησίων, Βασιλίσσης Σοφίας και άλλοι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας. Αφετηρία της πορείας το Πολυτεχνείο και με εντολή της ΕΛΑΣ, οι σταθμοί του Μετρό Μοναστηράκι, Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο έκλεισαν στις 14:00. Οι συρμοί διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.
Η… αιφνιδιαστική εμφάνιση Κασσελάκη στη συγκέντρωση
Στην πορεία για το Πολυτεχνείο έδωσε το «παρών» και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος, φωτογραφήθηκε μαζί με το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ που είχε συγκεντρωθεί στα Χαυτεία, στην οδό Σταδίου, αντάλλαξε χαιρετισμούς, ενώ λίγο αργότερα αποχώρησε.
Στο μπλοκ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η Ρένα Δούρου, με την οποία ο κ. Κασσελάκης πόζαρε αγκαζέ, αλλά και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη, η Ελένη Αυλωνίτου, ο Στέλιος Παππάς, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Πέτρος Παππάς.
Η παρουσία του ήταν αιφνιδιαστική, καθώς νωρίτερα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να έχει κοινή συμμετοχή με τον πρόεδρο του κόμματος στους εορτασμούς, καθώς κατέθεσαν μόνοι τους στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου. Σημειώνεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε το πρωί στεφάνι στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, στο πάρκο Ελευθερίας.
Ένταση στην οδό Σταδίου
Τη στιγμή, εξάλλου, που η πορεία, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι από το Πολυτεχνείο, βρισκόταν στην οδό Σταδίου, περίπου στις 5 το απόγευμα, σημειώθηκε ένταση, όταν ομάδα περίπου 20 ατόμων προκάλεσαν φθορές στην τζαμαρία ξενοδοχείου ισραηλινών συμφερόντων και έριξαν μπογιές, ενώ έγραψαν στον τοίχο το σύνθημα «Σαμποτάζ στις Ισραηλινές επενδύσεις».
Εξάλλου, δεν ήταν και λίγοι οι συμμετέχοντες στην πορεία οι οποίοι έφεραν παλαιστινιακές σημαίες και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
Νωρίτερα, χιλιάδες άνθρωποι, φοιτητές, εκπρόσωποι φορέων, παρατάξεων και κομμάτων βρέθηκαν και σήμερα στο Πολυτεχνείο, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής σε εκείνους που πολέμησαν για τη Δημοκρατία.
Φέτος, στον χώρο του Πολυτεχνείου υπάρχουν και σημαίες της Παλαιστίνης, με αφορμή τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.
Πατησίων, Χαυτεία, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος και οι υπόλοιποι δρόμοι που οδηγούν στην αμερικανική πρεσβεία θα παραμείνουν κλειστοί έως ότου ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις μνήμης.
Σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής ή και μεταφοράς της αφετηρίας λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και τις υποδείξεις και τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ., προέβη και ο ΟΑΣΑ έως αύριο το πρωί στις 6.
Επίσης τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής Χ95 Συνταγμα – Αερολ. Αθηνων (Express) θα εκτελούνται μέχρι τον σταθμό του μετρό Κατεχάκη. Από τις 2 το μεσημέρι έχουν κλείσει με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., οι σταθμοί του Μετρό Μοναστηράκι, Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.
Στην πορεία υπάρχει και συμμετοχή πολιτών με καταγωγή Ρομά οι οποίοι ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του 18χρονου Χρήστου ο οποίος έπεσε νεκρός μετά από καταδίωξη στην Βοιωτία.
Πάτρα: Επεισόδια με αντιεξουσιαστές στην πορεία
Λίγο πριν τις 20.00, κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Πάτρα, στη συμβολή των οδών Γούναρη και Κορίνθου στο κέντρο της πόλης ξέσπασαν μικρής έντασης επεισόδια, όταν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ομάδα περίπου 200 ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου έριξαν βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών.
Οι αστυνομικές δυνάμεις «απάντησαν» άμεσα με χρήση χημικών, με αποτέλεσμα η περιοχή να μετατραπεί προσωρινά σε «πεδίο μάχης». Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, έγιναν τρεις προσαγωγές υπόπτων οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Θεσσαλονίκη: Έκαψαν σημαία των ΗΠΑ και τραγουδούσαν «Πότε θα κάνει ξαστεριά»
Μαζική και η πορεία στη Θεσσαλονίκη για την 50ή επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, όπου ομάδα διαδηλωτών έκαψε σημαία των ΗΠΑ στο ύψος του αμερικανικού προξενείου.
«Πότε θα κάνει ξαστεριά» τραγουδούσαν εκατοντάδες πολίτες που πήραν μέρος στην πορεία για την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση των αγωνιστών του Νοέμβρη του ’73 στο Πολυτεχνείο. Η πορεία ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, και μέσω των οδών Εγνατίας, Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Αριστοτέλους, Εγνατία, θα καταλήξει στο ΑΠΘ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του thesstoday.gr, εκατοντάδες διαδηλωτές, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σωματείων και φορέων -ανάμεσά τους και οι φυλακισθέντες και εξορισθέντες αντιστασιακοί- φοιτητές μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Παλαιστίνιοι, απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, ενώ παράλληλα ζήτησαν «ελευθερία στο λαό της Παλαιστίνης».
«Από το Πολυτεχνείο μέχρι την Παλαιστίνη, οι λαοί κινούν τον τροχό της ιστορίας», «Τιμάμε το Πολυτεχνείο στο δρόμο του αγώνα», αναγράφεται σε πανό που κρατούν.
Δείτε επίσης:
- Πολυτεχνείο, 50 χρόνια μετά: Οι πολιτικοί, ο απλός κόσμος και οι σημαίες της Παλαιστίνης – Όλα έτοιμα για τη μεγάλη πορεία
- Τώνια Μοροπούλου, η «φωνή» του Πολυτεχνείου: «Θέλαμε να σκοτωθούμε με το κεφάλι ψηλά»
- Μέλπω Λεκατσά: Συγκλονίζει η υπεύθυνη φαρμακείου του Πολυτεχνείου – Η εξέγερση, η ΕΑΤ – ΕΣΑ, η συνάντηση με τους βασανιστές