Την εκτίμηση ότι θα επιμηκυνθεί ο πόλεμος με ταυτόχρονη παρουσία μόνιμης στρατιωτικής βάσης των Ισραηλινών μέσα στην Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε ο Σωτήρης Ρούσσος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή.
«Ο πόλεμος της Γάζας θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και πιθανότατα αυτό το μοτίβο που βλέπουμε τώρα, δηλαδή κάποιες εβδομάδες μάχης και κάποιες βδομάδες εκεχειρίας θα συνεχιστεί. Και μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες. Προφανώς τα σχέδια για βίαιο εκτοπισμό από την βόρεια Γάζα θα συνεχιστούν να υπάρχουν. Δεν θα ανασταλούν. Και αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό», είπε αρχικά ο κ. Ρούσσος, εκτιμώντας πως λιγότερο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει μια γρήγορη ανακατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ και η εξουδετέρωση της Χαμάς τις επόμενες δύο βδομάδες.
Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα τρίτο σενάριο που -όπως τόνισε- αγγίζει τα όρια του αδυνάτου. Αυτό είναι να πιέσουν οι ΗΠΑ για γρήγορο τερματισμό του πολέμου χωρίς να έχει εξουδετερωθεί πλήρως η Χαμάς. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον ίδιο οι Αμερικανοί θα ήθελαν να λήξει αυτός ο πόλεμος γρήγορα δεδομένου ότι όσο συνεχίζεται, τόσο διαιωνίζονται τα προβλήματα που έχουν ο ΗΠΑ σε νευραλγικούς συμμάχους στη Μέση Ανατολή και στον μουσουλμανικό Κόσμο (Σαουδική Αραβία Εμιράτα κ.α.).
«Φαίνεται ότι πάμε σε μια λύση ”ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”»
Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως παραμένει επιφυλακτικός για το αν και κατά πόσο θα ευοδωθεί αυτή η συμφωνία γιατί ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. «Το ζητούμενο είναι ότι πώς θα διαχειριστεί η κάθε δύναμη την συμφωνία. Κατά πόσο δηλαδή η Χαμάς θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας να βάζει οπλισμό μέσα για να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις τις. Αυτό δεν το ξέρουμε. Είναι ένα ερωτηματικό», τόνισε και συνέχισε:
«Από την άλλη το Ισραήλ φαίνεται να κάνει πίσω από το βασικό του σχεδιασμό: δεν θα σταματήσει ποτέ την μάχη αν δεν διαλύσει και την τελευταία ομάδα της Χαμάς και αν δεν εξουδετερώσει πλήρως την ηγεσία της. Το δεύτερο στοιχείο της εκεχειρίας έχει να κάνει με την στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ. Φαίνεται ότι πάμε σε μια λύση ‘ουδέν μονιμότερον του προσωρινού΄ γιατί οι Ισραηλινοί κατά πάσα πιθανότητα θα εγκαταστήσουν μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία μέσα στη λωρίδα της Γάζας».
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή»
Ο κ. Ρούσσος εκτιμά ότι απέχουμε από το σημείο που θα μπορούσαμε να μιλάμε για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. «Δεν υπάρχει φόβος για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Ο μόνος λόγος για να υπάρξει μια ανάφλεξη είναι μια μεγάλη επίθεση της Χεζμπολάχ από το Βορρά ή να έχουμε μια εμπλοκή της Αιγύπτου λόγω ενός μεγάλου προσφυγικού ρεύματος προς το Σινά. Δεν έχουμε ενδείξεις για κανένα από τα παραπάνω σενάρια», υποστήριξε, ενώ σχετικά με τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας σημείωσε ότι αυτός δεν φάνηκε, καθώς η Άγκυρα δεν έπαιξε κανένα ρόλο στις συμφωνίες και στη διαπραγμάτευση. Αντίθετα τον κύριο ρόλο τον είχε το Κατάρ και δευτερευόντως η Αίγυπτος.
Τέλος, ο καθηγητής παρατήρησε ότι η διεθνής κοινότητα περίμενε ότι το Ισραήλ θα έχει καταφέρει ένα πολύ αποτελεσματικό χτύπημα στη Χαμάς εδώ και 1,5 μήνα. «Η Χαμάς δεν έχει χάσει την επιχειρησιακή της ικανότητα. Έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος ίσως, αλλά δεν έχει χάσει την βασική της επιχειρησιακή της ικανότητα. Η Χαμάς αποδείχτηκε ένα πολύ σκληρό καρύδι για τους Ισραηλινούς τουλάχιστον για αυτό που θεωρούσαμε ότι είχαν δύναμη να κάνουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο που μας βγάζει αυτή η συμφωνία», κατέληξε ο Σωτήρης Ρούσσος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.