Τουλάχιστον θα κερδίσουμε τα 12 μίλια στον… Θερμαϊκό! Σκοτεινό παρασκήνιο στα ελληνοτουρκικά

Must Read

Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας η Συμφωνία για το Αιγαίο

-Επιμένουν για τα δικαιώματα την δήθεν τουρκικής μειονότητας και προβάλλουν ταινία για τον Αχμέτ Σαδίκ, η οποία γυρίστηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής!

Της Μύρνας Νικολαϊδου από την Εστία της Κυριακής

 

Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για την υπογραφή του Συμφώνου Μητσοτάκη-Ερντογάν για το Αιγαίο εν όψει και της συναντήσεως των δύο ηγετών  στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Όπως έχει αποκαλύψει η «Εστία» στόχος αυτής της συμφωνίας είναι η επικαιροποίησις της συμφωνίας Σημίτη-Ντεμιρέλ στην Μαδρίτη, με την οποία η Ελλάς ανεγνώρισε «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο». Οι υποστηρικτές της  συμφωνίας θεωρούν ότι τώρα είναι το κατάλληλο momentum για την διεξαγωγή των συζητήσεων καθώς «ο χρόνος δεν λειτουργεί προς όφελός μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν,  προβάλλοντας ως παράδειγμα το αδιέξοδο στο Κυπριακό καθώς όπως προκλητικώς υπαινίσσονται η Ελλάς και η Κύπρος έπρεπε να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις στο παρελθόν.

Συμφώνως προς πληροφορίες της «ΕτΚ» στο τραπέζι έχει τεθεί και η επέκτασις των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής πλευράς βάσει του Δικαίου της θάλασσας, αλλά μερικώς και όχι καθ ολοκληρίαν. Ένα από τα σενάρια που διακινείται είναι η επέκτασις των χωρικών υδάτων σε κάποια σημεία του Αιγαίου, όπως λόγου χάρη στην Θάσο, την Σκύρο ή στον Θερμαϊκό κόλπο. Το επιχείρημα είναι ότι η επέκτασις των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε όλο το Αιγαίο δεν θα αμφισβητηθεί μόνο από την Τουρκία αλλά και από άλλους μεγάλους παίκτες στην περιοχή. Μια άλλη εναλλακτική που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι η επέκτασις των χωρικών υδάτων αρχικώς στα 10 μίλια συμβαδίζοντας με τα 10 μίλια του εναέριου χώρου, ξεκινώντας από την Νότια Κρήτη. Οι θιασώτες της απόψεως αυτής εκτιμούν ότι έτσι θα ασκηθούν πιέσεις στην Άγκυρα, ωστόσο εν τοις πράγμασι  αυτό σημαίνει ότι η χώρα απεμπολεί το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια. Πάντως συμφώνως προς πληροφορίες της «ΕκΤ» ο υπουργός Αμύνης Νίκος Δένδιας  επισκέφθηκε προ ημερών του Οθωνούς, που αποτελεί και το δυτικό θαλάσσιο σύνορό μας και το απότατο σημείο των 12 μιλίων. Σημειωτέον ότι η Ελλάς έχει κάνει χρήση του δικαιώματός της για επέκταση στα 12 μίλια μόνο στο Ιόνιο.

Χείμαρρος ο Χακάν Φιντάν

Ενδεικτικές των τουρκικών προθέσεων και διαθέσεων είναι και οι δηλώσεις του Τούρκου  ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως. Ο Φιντάν είπε με νόημα  ότι  ναι μεν «οι σχέσεις με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση» στη βάση μιας θετικής ατζέντας, κατέστησε όμως σαφές ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Ιουνίου 1995, η τουρκική Εθνοσυνέλευση , με ομόφωνη απόφασή της, κήρυξε casus belli κατά της Ελλάδος, εξουσιοδοτώντας την κυβέρνηση της Τανσού Τσιλέρ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών, εναντίον της Ελλάδας, σε περίπτωση που η τελευταία επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα (αιγιαλίτιδα ζώνη) από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Είχε προηγηθεί η κύρωσις από το ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (Ν.2321, ΦΕΚ 136, 23.6.1995), που έδινε στη χώρα μας το εν λόγω δικαίωμα. Επι πλέον η Άγκυρα ζητεί μετ επιτάσεως την αποστρατικοποίηση των νήσων του ανατολικού Αιγαίου διότι όπως ισχυρίζεται αυτό αντιβαίνει στην Συνθήκη της Λωζάννης -κάτι το οποίο δεν ευσταθεί νομικώς- και κατά συνέπεια αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε αυτά.

 

Σε κάθε περίπτωση οι εν λόγω δηλώσεις του Φιντάν περί προασπίσεως των δικαιωμάτων στο Αιγαίο  μόλις δύο εβδομάδες πριν τις κρίσιμες συνομιλίες στην Αθήνα δεν είναι  τυχαίες. Συμφώνως προς διπλωματικούς κύκλους, μετά από μια  παύση της προκλητικής της ρητορικής , η Άγκυρα φαίνεται ότι επανέρχεται στην γνωστή αδιαλλαξία της με αφορμή τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή και την διάρρηξη των σχέσεων της με το Ισραήλ. Και ενώ κάποιοι ομιλούν για καλό momentum, υπάρχουν αρκετοί άλλοι που ανησυχούν για την επιλογή της χρονικής αυτής στιγμής για την διεξαγωγή των συνομιλιών, καθώς ο Ερντογάν βρίσκεται πιο μακριά από ποτέ από την Δύση, αναβιώνοντας τα νεοοθωμανικά  σχέδιά του και τον διακαή του πόθο να γίνει ο ηγέτης του ισλαμικού κόσμου. Και το μείζον ερώτημα που τίθεται επιτακτικά είναι όχι αν η Άγκυρα θα θέσει εκ νέου τις παράλογες απαιτήσεις της, αλλά αν θα επιλέξει να το πράξει δημοσίως, φέροντας σε δυσχερή θέση την ελληνική πλευρά. Η εμπειρία της συναντήσεως Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν-Όλαφ Σολτς είναι αλήθεια ότι δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος  προσέβαλε βαθιά τον Γερμανό Καγκελλάριο κατά την διάρκεια της πρόσφατης επισκέψεώς του στο Βερολίνο, αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς την φιλοισραηλινή στάση της Γερμανίας στις ενοχές της για το Ολοκαύτωμα!  Έκανε μάλιστα λόγο για «ψυχολογία της ενοχής» που δεν αποτελεί «τη σωστή προσέγγιση». Όπως μάλιστα σχολίασε  η Deutsche Welle, οι διατυπώσεις που επέλεξε από το βήμα της καγκελλαρίας ο Ερντογάν ήταν πρωτόγνωρες για προσκεκλημένο ηγέτη, αν και θα έπρεπε σύμφωνα με πολλούς αναλυτές να είναι αναμενόμενες.

Θέμα μειονότητας σε Θράκη και… Δωδεκάνησα!

 

Ο Φιντάν όμως είπε και κάτι άλλο που χρήζει ιδιαιτέρας προσοχή,  εγείροντας  και πάλι θέμα τουρκικής μειονότητας στην Δυτική  Θράκη αλλά και στα Δωδεκάνησα  και παραλλήλως  προϊδεάζοντας ότι το θέμα αυτό θα τεθεί επί τάπητος στις συνομιλίες στην Αθήνα. «Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των συμπατριωτών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και τις διεθνείς συμβάσεις», ανέφερε ο Φιντάν στην ίδια ομιλία ενώπιον της τουρκική εθνοσυνελεύσεως.

Ταινία για τον «Αρχηγό των Τούρκων της Δυτικής Θράκης»!

 

Εξ άλλου η τουρκική προπαγάνδα για την δήθεν καταπάτηση των δικαιωμάτων της δήθεν τουρκικής μειονότητας καλά κρατεί, καθώς όπως έγινε γνωστό προ ημερών ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας για την ζωή του εθνικιστή ηγέτη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης Αχμέτ Σαδίκ. Η ταινία με τίτλο «Sadık Ahmet», που αναμένεται να προβληθεί από το τουρκικό δίκτυο TRT τον επόμενο χρόνο, αφηγείται την ζωή και την πορεία του ιδρυτή του Σαδίκ, ο οποίος φιλοδοξούσε να εξελιχθεί, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αρχές του 1990, στον Ντενκτάς της Θράκης. Ο Σαδίκ δραστηριοποιήθηκε στην Κομοτηνή και επιδόθηκε σε πολιτικό αγώνα σε συνεργασία με την Άγκυρα, για την δήθεν “περιφρόνηση από το ελληνικό κράτος των πολλών δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης που ζουν στην Ελλάδα”. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σαδίκ παρουσιάζεται στην ταινία ως «Αρχηγός των Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε τους αρμοδίους από το να παραχωρήσουν το Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής για τις ανάγκες της ταινίας! Και το αποκορύφωμα όλων ήταν οι δηλώσεις του Γενικού  Διευθυντή του TRT Mehmet Zahid Sobacı: «Αυτή η ταινία είναι ένα από τα γεμάτα αποστολή μας έργα. Το να φέρουμε τη ζωή του Sadık Ahmet στη μεγάλη οθόνη είναι ένα ορόσημο για εμάς, για το TRT, ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να επισκιαστεί η ταυτότητά μας ή να περιοριστεί η ανεξαρτησία μας. Αυτό είναι που ο Sadık σημαίνει πολλά για εμάς. Φυσικά, ως γιατρός, όχι μόνο θεράπευσε τις σωματικές πληγές στη Δυτική Θράκη, αλλά μπήκε σε έναν αγώνα για να θεραπεύσει τον πόνο της αφομοίωσης, της αγνοίας ή της στέρησης της ελευθερίας. Γι’ αυτό είναι ένα πολύτιμο έργο για εμάς». Μάλιστα απεκάλυψε και την επιθυμία του TRT να προσεγγίσει 7 ηπείρους του κόσμου σε 41 γλώσσες με 19 τηλεοπτικά κανάλια, 17 ραδιοφωνικά κανάλια και 7 ψηφιακές πλατφόρμες ειδήσεων! Το Σαδίκ είχε άλλωστε μηνονεύσει προσφάτως και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την 28η επέτειο του θανάτου του τον περασμένο Ιούλιο. Σε ανάρτησή του  στο Twitter είχε αναφέρει: «Μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη, σεβασμό και προσευχές τον ιδρυτή του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας και αξέχαστο ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, Γιατρό Σαδίκ Αχμέτ, στην 28η επέτειο του θανάτου του. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους ομογενείς μας στον δίκαιο αγώνα του οποίου ηγήθηκε ο Γιατρός Σαδίκ Αχμέτ και να υπερασπιζόμαστε όλα τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

 

Επιμένουν σε διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους

Αποκαλυπτικός ήταν ο Φιντάν και όσον αφορά το Κυπριακό, επιμένοντας όχι μόνο στην λύση των δύο κρατών αλλά καλώντας και στην αναγνώριση του ψευδοκράτους από την διεθνή κοινότητα. «Το κλειδί για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος με βάση τις πραγματικότητες στο νησί είναι η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, που αποτελούν εγγενή δικαιώματά του. Αν υπάρξει διαπραγμάτευση, αυτή δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών και το status των δύο πλευρών θα εξισωθεί πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», κατέστησε σαφές ο ίδιος και συνέχισε: «Σε αυτό το πλαίσιο, η έκκληση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου επαναλήφθηκε στην ομιλία του προέδρου στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών».

Είναι ενδεικτικό ότι στα μέσα Νοεμβρίου το Αζερμπαϊτζάν αναγνώρισε το ψευδοκράτος σε μια φιέστα που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία υπό τον τίτλο «τρία κράτη, ένα έθνος». Ο αυτοαποκαλούμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Ουνάλ Ουστέλ, δήλωσε σχετικά κατά την τελετή υπογραφής: «Τα μέρη υπέγραψαν μια ιστορική, διεθνή και θεσμική συμφωνία για να ενισχύσουν περαιτέρω τις γέφυρες αγάπης και να ανεβάσουν την συνεργασία μεταξύ των χωρών τους σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Με αυτές τις υπογραφές, το μότο μας ‘τρία κράτη, ένα έθνος’ έχει πλέον αποκτήσει διεθνή νομική διάσταση». Από την πλευρά του ο Ταχίρ Μπουντάγκοφ του Νέου Κόμματος του Αζερμπαϊτζάν υπεστήριξε ότι τα Κατεχόμενα πήραν την θέση τους ως μέλους παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (TDT) με την στήριξη του Μπακού και της Άγκυρας και τόνισε ότι θα καταβάλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να αυξήσουν την αναγνώριση στην διεθνή κοινότητα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This