Μεταξύ των τριών κορυφαίων εταιριών του κόσμου στα χάρτινα καλαμάκια συγκαταλέγεται πλέον η Matrix Pack. Έχοντας πελάτες πολύ μεγάλες αλυσίδες από τους κλάδους της εστίασης και των σούπερ μάρκετ, καθώς και τις ηγέτιδες δυνάμεις στα ροφήματα, όπως οι Mc Donald’s, Burger King, KFC, Metro, Lidl, Aldi, Tesco, Coca Cola, PepsiCo, Nestle, η ελληνική εταιρία παράγει 20 δισεκατομμύρια χάρτινα καλαμάκια και 1 δισεκατομμύριο καπάκια και άλλα προϊόντα από χαρτί και βιοαποδομήσιμες πρώτες ύλες ετησίως.
Με την ελληνική αγορά να αντιπροσωπεύει μόλις το 5% του τζίρου της, η Matrix Pack δραστηριοποιείται σε 61 χώρες, προμηθεύοντας περισσότερους από 650 πελάτες παγκοσμίως. Το κύριο μέρος της παραγωγής γίνεται στη Ριτσώνα, ενώ διαθέτει εργοστάσια στην Αμερική, στη Βουλγαρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα προϊόντα της Matrix Pack παρασκευάζονται από χαρτί πιστοποιημένο FSC™ Mix, προωθώντας τη βιώσιμη διαχείριση των δασών, ενώ η παρασκευή σε καπάκια για κρύα και ζεστά ροφήματα από fiber ξεκίνησε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις στη Ριτσώνα.
Όπως ανέφερε ο Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος, πρόεδρος και CEO της Matrix Pack, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, τον τελευταίο χρόνο η Matrix Pack προχώρησε σε rebranding, μετατρεπόμενη από εταιρία που παρήγε μόνο καλαμάκια σε εταιρία που παρέχει λύσεις σε προϊόντα ξύλινου πολτού (fiber). Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 50.000.000 ευρώ, με τα 27.000.000 ευρώ να καλύπτονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, ο τζίρος θα κινηθεί φέτος λίγο πάνω από τα επίπεδα του 2022, ήτοι στα 43.000.000 ευρώ. Το 2024 αναμένεται να εκτιναχθεί στα 83.000.000 ευρώ, με ήδη κλεισμένες συμφωνίες, ενώ το 2025 θα διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 170.000.000 ευρώ, καθώς θα ξεκινήσει η παραγωγή για χάρτινα καπάκια ροφημάτων και στην Αμερική. Η εταιρία κατέγραψε θετικό EBITDA για τη χρήση 2022, στα 7.500.000 ευρώ, ενώ για το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8.000.000 ευρώ. Ο κ. Πολυχρονόπουλος αποκάλυψε πως σχεδιάζεται νέα μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή ξένου επενδυτή, χωρίς όμως να χαθεί ο έλεγχος των αποφάσεων.
Β. Παπακωνσταντόπουλος