Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην διεθνή επιστημονική κοινότητα η πνευμονία από την Κίνα, που «χτυπάει» στα παιδιά. Το μυκόπλασμα -βακτήριο που προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις και πνευμονία και γεμίζει τα παιδιατρικά νοσοκομεία στην Κίνα- είναι μία από τις βασικότερες αιτίες πνευμονίας στην κοινότητα, ιδιαίτερα σε εφήβους, νεαρούς ενήλικες και σε παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών.
«Υπάρχει ένα ποσοστό ανησυχίας διότι από το 2019 υπάρχουν μελέτες στην Κίνα και στην Άπω Ανατολή για ένα τοπικό φαινόμενο ανθεκτικότητας του μυκοπλάσματος στις μακρολίδες -μιας πρώτης γραμμής αντιβίωση γι’ αυτά τα περιστατικά- κάτι που δεν το έχουμε στην Ευρώπη. Θα δούμε!», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πνευμονολογίας, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και συνέχισε:
«Υπάρχει μια μικρή ανησυχία. Αλλά το ευχάριστο είναι ότι έχουμε και δύο ακόμη σειρές αντιβιοτικών, όπως είναι οι κινολόνες και οι τετρακυκλίνες, που καταπολεμούν το συγκεκριμένο μικρόβιο».
«Ολόκληρη γενιά παιδιών έγινε επιρρεπής, διότι ουδέποτε είχε έρθει σε επαφή με το μικρόβιο»
Παρά το γεγονός ότι μικρόβιο υπάρχει και δεν πρόκειται για κάποιο καινούργιο στέλεχος, υπάρχει λόγος που έχει προκαλέσει έξαρση αυτήν την εποχή. «Επιδημιολογικά το μυκόπλασμα, κάνει αυτό που λέμε circular epidemiology, δηλαδή κάθε πέντε χρόνια κάνει μια επιδημική έξαρση. Πιθανότατα αυτή η πενταετία να συνέπεσε με το γεγονός της πτώσης του ανοσοποιητικού των παιδιών, λόγω της μακρόχρονης και πολύ αυστηρής καραντίνας στην Κίνα», εξήγησε ο Νίκος Τζανάκης και συμπλήρωσε:
«Μια ολόκληρη γενιά παιδιών έγινε πάρα πολύ επιρρεπής, διότι ουδέποτε είχαν έρθει σε επαφή με αυτό το μικρόβιο. Αυτό είναι μια πιθανή εξήγηση και μακάρι να είναι αυτή, διότι έτσι φεύγουν όλοι οι συνειρμοί που κάνουμε όλοι μας με το φθινόπωρο του 2019 σχετικά με την Κίνα».
«Οι γονείς να μην φοβούνται»
Ο καθηγητής έκανε σαφές πως οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν. «Να μην φοβούνται κάτι ιδιαίτερο. Ένα παιδί το οποίο θα εκδηλώσει μυκοπλασματική λοίμωξη το πιθανότερο θα είναι ότι θα εντοπιστεί στο ανώτερο αναπνευστικό, ή κάποια παιδάκια μπορεί και να “κυλήσουν” και να κάνουν πνευμονία. Αυτά τα παιδάκια θα έχουν αυξημένη συμπτωματολογία, πιθανώς και στην απεικόνιση θα δούμε διηθήματα», τόνισε και προσέθεσε:
«Οι παιδίατροι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι θα κάνουν, ενώ πάρα πολύ λίγα περιστατικά μπορεί να έχουν επιπλοκές, π.χ. σύνδρομο δυσχέρειας της αναπνοής, διασωληνώσεις, λευκούς πνεύμονες και νοσηλείες στις ΜΕΘ. Πάρα πολύ λίγα περιστατικά».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως είναι βέβαιο ότι θα έχουμε τέτοια περιστατικά. «Υπάρχει μάλιστα περίπτωση να είναι αυξημένα. Γιατί κάθε 5 χρόνια το μυκόπλασμα κάνει μια δυναμική επανεμφάνιση. Δεδομένο ότι έχουμε κι εμείς παράξει μια γενιά ατόμων και παιδιών με “τεμπέλικο” ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω των καραντινών, πιθανότατα θα έχουμε και αυξημένα κρούσματα», επεσήμανε σχετικά.
Ο κ. Τζανάκης κλείνοντας, έκανε γνωστό πως στις περισσότερες περιπτώσεις το μυκόπλασμα είτε εγκαθίσταται στον ρινοφάρυγγα, είτε προκαλεί μια ήπια νόσηση του αναπνευστικού. Σε σπάνιες περιπτώσεις διεισδύει στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και κάνει πνευμονίες.