Συμφωνία «κόλαφος» ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα της Μεσογείου με στόχο να επεκταθεί η συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέα και την ασφάλεια, ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση. Οι συμφωνίες υπογράφηκαν στη διάρκεια συνάντησης χθες, στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ.
Με αναλυτικό ρεπορτάζ, το Reuters αναφέρει ότι η παραπάνω συμφωνία έρχεται να περιπλέξει την κόντρα για τα ενεργειακά κοιτάσματα την στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έχουν συμφωνήσει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας αφού παραβιάζει με γεωτρήσεις την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
#Özel Türkiye-Libya arasında imzalanan deniz yetki anlaşması ne anlama geliyor?
Yeni Şafak 'tarihi anlaşmayı' uzmanlara sordu:
"Türkiye çıkarlarını tehdit eden gelişmeleri Girit Adası açıklarından itibaren karşılama hakkına sahip olacak"
📝@Hasanhhizhttps://t.co/lKZX1n1bfH
— Yeni Şafak (@yenisafak) November 28, 2019
Μιλάει για δικαιώματα αλλά δεν είδε την… Κρήτη
Χτύπημα σε βάρος της Ελλάδας φέρεται να είναι η παραπάνω συνεργασία υποδηλώνοντας πολιτική και διπλωματική επίθεση με τον κ. Τσαβούσογλου να υποστηρίζει ότι η Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματά της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όμως οι χάρτες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα που χωρίζουν Τουρκία με Λιβύη αφού παρεμβάλλεται η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Κρήτη.
«Η συμφωνία (ασφαλείας) καθιερώνει εκπαιδευτική συνεργασία, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», σχολίασε στο Twitter o διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.
Η Λιβύη από το 2014 είναι χωρισμένη σε δύο στρατιωτικά και πολιτικά στρατόπεδα με έδρες σε Τρίπολη και σε ανατολική Λιβύη. Η κυβέρνηση Σάρατζ βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη. Ο Χάφταρ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των λιβυκών πετρελαιοπηγών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, όμως τα πετρελαϊκά έσοδα ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα στην Τρίπολη.
Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χάφταρ ανακοίνωσε τον Ιούνιο πως διέκοψε όλες τις σχέσεις με την Τουρκία και πως όλες οι τουρκικές εμπορικές πτήσεις ή τα τουρκικά πλοία που προσπαθούν να φθάσουν στη Λιβύη θα αντιμετωπίζονται ως εχθρικά.
Όπως αναφέρουν διπλωμάτες, η Άγκυρα έχει προμηθεύσει τον Σάρατζ με μη επανδρωμένα αεροπλάνα και με φορτηγά, ενώ ο LNA δέχεται υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Η απάντηση της Ελλάδας
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για κίνηση που βρίσκεται στα «όρια της φαιδρότητας: «Όσον αφορά τα θέματα της Λιβύης, φαντάζομαι ότι πίσω από αυτό είναι η ερώτηση που έχει να κάνει με την, νομίζω τελείως αδόκιμη, για να μην πω εκτός κάθε λογικής, απόπειρα να υπάρξει συζήτηση -υποθέτουμε, δεν το ξέρουμε, παρότι ο Λίβυος Υπουργός Εξωτερικών όταν τον συνάντησα στη Νέα Υόρκη δεν αρνήθηκε ότι υπήρχαν τουρκικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση- να υπάρξει καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Θα πρέπει να σας πω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης. Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί».
Καταδίκασε την συμφωνία ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ
Την «ύποπτη» συμφωνία σχολίασε και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς: «Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».