Μία ακόμη ντροπιαστική πρωτιά για τη χώρα μας φέρνει στο φως σχετική έρευνα της Eurostat, η οποία αφορά στη δυνατότητα των πολιτών να κάνουν ιατρικές εξετάσεις, με την Ελλάδα να καταγράφει ένα (σημαντικό) ποσοστό 16,7% εξ αυτών, οι οποίοι και δυσκολεύονται είτε λόγω φτώχειας, είτε λόγω μεγάλης λίστας αναμονής, ή ακόμη και εξαιτίας της (μεγάλης) απόστασης.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την ικανότητα των πολιτών να κάνουν ακόμη και τις πλέον απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, αφήνοντας, αρκετά πίσω τη Φιλανδία και τη Ρουμανία που ακολουθούν στη 2η και την 3η θέση αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat πίσω από την Ελλάδα (16,7%), ακολουθούν η Φινλανδία (9,6%), η Ρουμανία (7,9%) και η Λετονία (7,1%), ενώ, στον αντίποδα, οι χώρες με τα μικρότερα ποσοστά είναι η Γερμανία (0,5%), η Τσεχία (0,3%) και η Κύπρος (0,1%).
Σύμφωνα δε με την έκθεση «Βασικά δεδομένα για τις συνθήκες διαβίωσης το 2023» (Key figures on European living conditions 2023) της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, οι ελληνικές περιφέρειες που είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα το 2022, ήταν οι εξής: Ιόνιων Νήσων, Ανατολικής Μακεδονίας και τη Θράκης, Βόρειου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Σημειώνεται πως οι πέντε αυτές περιφέρειες έχουν συνολικά 1.242.732 μόνιμους κατοίκους, αποτελώντας το 11,6% του πληθυσμού στη χώρα.