Επικοινωνιακά, η κυβέρνηση παρουσιάζεται ως τεχνοκρατική. Για το θεαθήναι εμφανίζεται να δίνει μάχες υπέρ της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Στην πραγματικότητα, η επιστήμη και η στοιχειοθέτηση είναι εχθροί της.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Το απέδειξε η κυβέρνηση στην πανδημία, όταν κάθε διαφορετική επιστημονική άποψη «τσαλαπατήθηκε» από τον επικοινωνιακό μηχανισμό του Μαξίμου. Φάνηκε όταν χειραγωγήθηκε πολιτικά η επιτροπή ειδικών. Διαπιστώθηκε κι από το γεγονός ότι το Αστεροσκοπείο μπήκε από το 2021 στον «πάγο», όταν στις πυρκαγιές δεν ενστερνίστηκε το κυβερνητικό παραμύθι περί ισχυρών ανέμων. Τώρα, το Αστεροσκοπείο ελέγχεται πλέον από το Μαξίμου.
Για τον Μητσοτάκη και τους επιτελάρχες του κανείς επιστήμονας δεν έχει δικαίωμα να αντιλέγει σε όσα θέλει κάθε φορά η κυβέρνηση. Το Μαξίμου έβαλε στη «μηχανή του κιμά» ακόμα και επιστήμονες του επιπέδου του Γιάννη Ιωαννίδη.
Η σελίδα της Wikipedia στα αγγλικά αφιερώνει 4.000 λέξεις στον πολυβραβευμένο Ελληνα γιατρό που διαπρέπει στις ΗΠΑ ως καθηγητής στο φημισμένο Στάνφορντ. Λίγοι συμπατριώτες μας «κατακτούν» τόσο χώρο για τα επιτεύγματά τους στην παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια. Ομως, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο καθηγητής, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή να μην του δίνεται βήμα στη χώρα μας για τα ζητήματα της πανδημίας.
Τον Οκτώβριο του 2021 ο Ιωαννίδης δήλωνε: «Μου μεταφέρθηκε από ανθρώπους που πιστεύω πως είναι σοβαροί και είναι κοινοί γνωστοί δικοί μου και του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι υπήρχε εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να εξαφανιστώ». Και πρόσθετε: «Νιώθω πάρα πολύ άσχημα όταν έρχονται συνάδελφοι και μου λένε ότι διάβασαν πως ο νέος υπουργός Υγείας είχε κάνει δηλώσεις για τα εμβόλια, το Ολοκαύτωμα, για το Αουσβιτς».
Μαζική επίθεση απαξίωσης
Πράγματι, ο Γιάννης Ιωαννίδης δέχτηκε μια μαζική επίθεση απαξίωσης στο πρόσωπό του από τα περισσότερα συστημικά ΜΜΕ. Οι έρευνές του για τον κορωνοϊό δεν έβρισκαν καν χώρο στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, που φρόντιζε η κοινή γνώμη να μένει ανενημέρωτη. Αντίθετα, όσα έλεγε ο καθηγητής συναντούσαν τον χλευασμό, με αντιεπιστημονικό «μπούλινγκ», από γιατρούς που έκαναν σέρβις στο Μαξίμου.
Ομως στον υπόλοιπο κόσμο το κύρος του διακεκριμένου επιστήμονα παρέμεινε, όπως ήταν αναμενόμενο, άθικτο σε όλη τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης. Τώρα, η αυθεντία του αναγνωρίζεται πλέον κι από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Πριν από τρία 24ωρα ο Ιωαννίδης αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων ότι «η επιστήμη χρειάζεται αξιοπιστία και τεκμηρίωση, καθώς ζούμε σε μια εποχή όπου η ανθρωπότητα ταλανίζεται από κρίσεις και διαφωνίες αφηγημάτων». Οσοι άκουσαν τον λόγο του θυμήθηκαν όσα θλιβερά προηγήθηκαν με το εμπάργκο εναντίον του επί πανδημίας.
Στην τελετή αναγόρευσης απηύθυναν χαιρετισμούς ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Στέφανος Τριαρίδης, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Απόστολος Αποστολίδης κ.ά. Πρόκειται ασφαλώς για ακόμα μία δικαίωση του επιστημονικού έργου του Ελληνα επιστήμονα και μια αξιέπαινη κίνηση του ΑΠΘ.
Ομως η αναγνώριση της αυθεντίας του Ιωαννίδη στον τόπο του πέρασε από χίλια κύματα, όπως άλλωστε έχει συμβεί κι άλλες φορές στο παρελθόν με ανάλογες περιπτώσεις Ελλήνων με σπουδαίο έργο στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την εισηγητική πρόταση, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, «η προσφορά του στην επιστημονική κοινότητα είναι εντυπωσιακή, με περισσότερες από 1.337 διεθνείς δημοσιεύσεις στον χώρο της Τεκμηριωμένης Ιατρικής, που έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 250.000 αναφορές».
O Ιωαννίδης είχε δώσει τον Οκτώβριο του 2021 μια αποκαλυπτική συνέντευξη στη «δημοκρατία», δηλώνοντας ότι «τα εμβόλια που έχουμε είναι πολύ αποτελεσματικά για να μειώσουν την πιθανότητα θανάτου, αλλά όχι για να σταματήσουν το επιδημικό κύμα». Οσα είπε θεωρήθηκαν αιρετικά από κυβέρνηση, εγχώριες επιτροπές και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Τότε το αφήγημα ήταν πως τα εμβόλια θα διακόψουν και τη μετάδοση του κορωνοϊού. Οσα ακολούθησαν δικαίωσαν απόλυτα την επιστημονική θέση του καθηγητή του Στάνφορντ.
Φάρος αξιόπιστης ενημέρωσης
Με το μειλίχιο ύφος του και αποφεύγοντας να ανεβάζει τους τόνους, ακόμα κι όταν προκαλούνταν, ο Ιωαννίδης κατάφερε μέσα στην παραπληροφόρηση της πανδημίας να γίνει ένας φάρος αξιόπιστης ενημέρωσης για τους πολίτες. Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τον χαρακτήριζαν με τίτλους «ακραίος όπως πάντα», όταν τον Μάιο του 2021 προειδοποιούσε πως υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο Ιωαννίδης δικαιώθηκε πολύ γρήγορα, δυστυχώς.
Εκτίμησε εγκαίρως ότι «η Ελλάδα θα είναι ουραγός στην έξοδο από την πανδημία», κάτι που επίσης δυστυχώς συνέβη λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης, και από τον Δεκέμβριο του 2020 ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 10.000.
Η ασέβεια που έδειξαν οι κυβερνητικοί μηχανισμοί και τα συστημικά ΜΜΕ απέναντι σε έναν διεθνούς κύρους επιστήμονα είναι δεδομένη. Η τιμητική διάκριση από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανοίγει τον δρόμο και για μια συγγνώμη προς τον Ιωαννίδη απ’ όσους τον απαξίωσαν λόγω πολιτικών παιχνιδιών σε βάρος των πολιτών. Η ηθική του αποκατάσταση είναι τώρα χρέος του Μαξίμου και όσων μέσων τον απαξίωναν.
Αλλωστε, η επιστημονική κατάρτιση του Ιωαννίδη ουδέποτε αμφισβητήθηκε. Αντίθετα, έχει γνωρίσει μια πρωτοφανή αποθέωση από τα πλέον αναγνωρισμένα ΜΜΕ του κόσμου. Το 2010 το «Atlantic» έκανε λόγο για «έναν από τους εν ζωή επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή» και το «Newsweek» έχει γράψει πως «εδραιώνει τον ρόλο του ως ένας από αυτούς που ξεγυμνώνουν τα παραμύθια της ιατρικής». Μόνο στην Ελλάδα τελικά φαίνεται κάποιοι να είχαν διαφορετική γνώμη…
Βιογραφικό
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Στάνφορντ
Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1965 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1984 από το Κολλέγιο Αθηνών, κερδίζοντας το Εθνικό Βραβείο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Χάρβαρντ, με υποτροφία στο Ταφτς για τα λοιμώδη νοσήματα. Από το 1998 έως το 2010 ήταν υπεύθυνος του Τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων. Το 2002 έγινε επίκουρος καθηγητής στο Ταφτς. Στο φημισμένο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια είναι καθηγητής Ιατρικής, καθηγητής Επιδημιολογίας, καθηγητής Στατιστικής και καθηγητής της Επιστήμης Βιοϊατρικών Δεδομένων. Εχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία και τιμητικούς τίτλους, ενώ διδάσκει και ελληνική ποίηση στο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Στις 12 Δεκεμβρίου αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας στο ΑΠΘ.